Джереми Цимерман: Свободата на словото включва и интернет

07.06.2011 /19:20 | Автор : Андриан Георгиев | Източник: capital Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не бива да се прекъсва интернет достъпът на хората, заподозрени в интернет пиратство, пише в доклад от преди няколко дни Майкъл Гайст, специалният предствител на ООН за защитата на свободата на словото.

От началото на 2010 г. във Франция държавната агенция HADOPI изпраща 3 последователни предупреждения до, заподозрени в интернет пиратство. Според Майкъл Гайст тази практика вероятно нарушава Международното споразумение за граждански и политически права.

Според закона HADOPI в случай, че човек не спре обмена на файлове с неуредени авторски права, след третото предупреждение съдебно разпореждане изисква от неговия телеком да прекъсне достъпа му до интернет.

Абонатът може да обжалва решението, но едва след като е останал офлайн. Той поема тежестта да докаже в съда, че не е нарушил закона. Потребителят влиза в черен списък и не може да ползва услугите на друг интернет доставчик за период от 2 месеца до година.

Разговаряме с Джереми Цимерман, един от основателите на френската неправителствена организация La Quadrature du Net, която се бори с HADOPI от самото му създаване, за да разберем какъв е ефект
ът от антипиратския закон.

Колко души досега са останали без интернет във Франция след приемането на закона "три предупреждения и си аут" (HADOPI)?

Досега нито един. И вероятно никога няма да има такъв случай. Първо, защото "доказателствата", на които се базира целият процес, са IP адреси, събрани от частни лица.

Това не е валидно доказателство и тъй като сега съдия трябва да вземе решение дали да се прекрати връзката до интернет (Конституционният съд отхвърли първата версия на закона HADOPI, защото нарушаваше свободата на словото), смятаме, че никога няма да остане човек без интернет.

В решението на Конституционния съд пише, че достъпът до интернет е част от свободата на словото. Така че прекратяването на онлайн връзката е несъразмерна мярка, каквото и да е нарушението в сферата на авторските права.

Aко има спиране на интернет връзката, санкцията ще бъде обжалвана в по-горни юрисдикции, до Европейския съд за човешки права, ако се наложи...Освен това няма как да се оставят хора офлайн, защото през 2012 г. предстоят избори и това може да има неприятен ефект върху избирателите.

Всичко, което прави HADOPI в момента, е да изпраща електронни съобщения, за да сплаши хората да не споделят цифровите творби, които харесват. Това е глупаво, защото според
проучване на самата агенция HADOPI хората, които споделят най-много съдържание онлайн, отделят повече време за културни мероприятия, отколкото всички останали.

Как се събират IP адресите на заподозрените в интернет пиратство?

Обективността на частната компания TGM, която събира IP адресите и ги предоставя директно на правоносителите, е под въпрос. На практика колкото повече IP адреси събере тя, толкова повече пари ще получи.

В същото време няма начин да се проверят методите, по които работи TGM. Наскоро експерти по интернет сигурност откриха, че фирмата е публикувала незащитен в интернет пълния набор от инструменти, които ползва, за да наблюдава частните интернет мрежи, заедно с всички събрани дотук IP адреси.

Изтичането на лични данни принуди HADOPI да прекрати работата си с TGM. Тъй като няма друга частна компания, която да записва IP адреси, законът "три предупреждения и си аут" е блокиран.

Какви са последствията от закона HADOPI във Франция?

Хората напускат peer to peer мрежите и търсят други начини за достъп до произведения на изкуствата - платени тегления и сайтове за онлайн излъчване. Това е лошо, защото компаниите, които представят тези услуги, са силно централизирани.

Peer to peer комуникацията е "по-екологична" за телекомите и позволява на потребителите да обвържат натовареността на своята интернет връзка с големината на файловете, които теглят. Това би могло да доведе до косвено финансиране на творците, какъвто сега е случаят с радиото или празните CD-та.

Има ли страни освен Франция, които са в процес на въвеждане на подобен закон?

Нито една държава не би опитала това, което се случва във Франция - продължаващ технически и политически провал.

От друга страна
, новите механизми за борба с интернет пиратството вече влизат в сила - т.нар "Стратегия за авторските права" на Европейската комисия, предложена от френския комисар Мишел Барние, поддържа линията на търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), обсъждано в пълна секретност и по напълно недемократичен начин в последните 3години.

То цели да принуди интернет компаниите (телекоми и доставчици на съдържание) да надзирават обмена на трафик между техните потребители. Подобна "частна полиция" и "частен съд" са абсолютно недопостуми и със сигурност ще накърнят правото на всеки човек на честен процес, свободата на словото и личната неприкосновеност заради облагата на кого точно?

Единственият начин да спре "войната срещу споделянето" е да се пригоди законодателството за авторски права спрямо новите технологии и потребителско поведение.

Необходимо е да се запази правото на индивидуалните потребители да обменят каквото поискат, когато не гонят търговска цел, и едва тогава може да мислим за финансиране на творците. Те трябва да работят ръка за ръка с обществеността, отвъд изкуственото разделение, въведено от правоносителите.


Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки