Анета Генова: Май само аз чета бележките на проф. Брезински

07.06.2011 /15:48 | Автор : Деница Колева | Източник: e-vestnik Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Анета Генова е била водеща и на най-популярното фолклорно предаване по БНТ – „С бъклица и дрян” (Снимка: e-vestnik)

Актрисата Анета Генова е от най-познатите гласове в българския ефир, озвучава години наред сериала “Дързост и красота” и др. телевизионни филми.

Известна е и като голям бранител на правилния български език. Когато не произнася репликите на Сали Спектра или Тейлър от „Дързост и красота”, Генова ръководи младежка театрална група.

Известна сте сред колегите си, че държите на правоговора?

Да. Много държа и не само държа, а понякога правя забележки, но в крайна сметка мисля, че няма друг начин. Професор Стефан Брезински пише във вестник „Труд”, има такава колонка - езикови бележки.

Имам чувството, че само аз я чета. Например той пише, че думата „живот” има само единствено число, но на другата страница изречение на журналист свършва с „животи”. Всички продължават да пишат и казват „животи”.

Или на кого да обясниш, че думата „декан” е с ударение на втората гласна, а не, както масово се произнася, с ударена първа. А думата „безсмислено” вече е моят тест. (смее се) Който казва „безмислено”, три дена не му говоря.

Това е важна тема, защото езикът е родината ни. Там, където се говори български, там е България. И все пак с малката подробност – там, където се говори правилен български език.

Много ми е странно, когато някои депутати казват, че трябва да се говори на правилен български език, и казват „ние трябва да говориме”.

Избройте още драстични случаи.

В българския език учтивата форма на глаголите е в множествено число, на причастията, които завършват на „л”. Например: „Добре дошли, г-н Иванов, добре дошли, господин/госпожо …”. Когато в един разговор има само една грешка „Добре дошъл, г-н…”, това говори за незнание. Думи, при които се правят грешки, са: „ресурсИ”, „дебатИ” – имат само множествено число.

А в медиите постоянно говорят за ресурС и дебаТ?

В изключителни случаи може да се каже „дебат”. Понякога съм прекалено педантична, но всички актьори и режисьори ме познават и се допитват до мен.

Преди години до нас, артистите, които дублират „Дързост и красота”, се получи писмо от учителка по български език на ученици от пети клас, в което ни поздравяваше за правилния български език.

Българските актьори говорят ли правилно?

 (прави пауза и маха с ръка) В повечето случаи - да.

А телевизионните водещи?

Добър пример е Светла Петрова. За лошите няма да ни стигне времето.

Смятате ли, че трябва да се изучава правоговор?

Да, смятам, но ако го преподават тези, които знаят. Хората трябва да знаят, че това е много важно. Защото, ако се научиш да спазваш закона за езика, може би ще се научиш да спазваш и другите закони. Или може би си фантазирам, не знам. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки