Оцеляването на медиите зависи от новото поколение

03.06.2011 /13:45 | Автор : Иван Върбанов | Източник: klassa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това каза Георги Кузмов, изпълнителнен директор на MEDIAMIXX FORUM 2011, чието поредно издание бе открито в курорта Албена и ще продължи до 4 май. През следващите дни медийни и рекламни експерти ще обменят идеи и контакти.

Г-н Кузмов, коя е голямата тема на форума и посланието, което ще излъчите, извън обявения слогън „Елате да се преброим след кризата”?

Слогънът изразява желанието да се съберем, за да видим кой как е преминал през кризата, кой е оцелял, какво прави. Темата няма да бъде една, форумът ще има многообразие и полинасоченост. Първия ден дискутирахме под мотото „Медии и избори”.

Очаквам , че панелът „За темите, личностите и политиките през последните 20 години” ще бъде изключително интересен. Бих искал да откроя и модерните теми, сред които са „Дигиталното мастило”, „Блоговете – новите медии” и „Крос медията – временно увлечение или сериозно бъдеще за медиите”.

Разбира се, в рамките на
MEDIAMIXX FORUM 2011 сме поставили акценти и върху още изключително важни теми за всички нас - продуктовото позициониране и финансирането на медиите.

Какво ново ще съчетаете с традицията в тазгодишното издание?

Запазваме формата на срещите в Албена, защото освен състезателната част и конгресните панели, винаги най-важното са били неформалните срещи, когато вечер с конкурента си можеш да изпиеш питие, или неформално можеш да обсъдиш новите си проекти с партньори.

Ще връчим 3 награди, като така ще спазим традицията от последните 3 години . Те са специални и не са предмет на журиране. Едната е за най-голяма инвестиция през последната година, другата е за прозрачност и свобода на медиите и третата е крос-кънтрис, която е израз на подкрепата ни за развитието на междудържавните отношения.

Подробности за самия форум?

Форумът тази година е по-български, защото не сме канили чужденци. Има лектори, които ще се включат чрез видеовръзки от Ню Йорк, Лондон и Виена, като така ще вземат пряко интерактивно участие по време на крос медийния панел, воден от Никола Антонов.

Това е човек, който е минал през всичките позиции в Ройтерс, и той ще разговаря на живо със свои колеги от цял свят на тема „крос медия”. Ще имаме и френско участие в дискусията по време на панела „Политическата реклама” , на който модератор е Михаил Михайлов.

В него един от ракурсите е как се прави реклама, особено в контекста на избори. Отправили сме покани и към посланици, като международното присъствие ще бъде изключително силно и по време на т.нар. кабелна среща, която се провежда традиционно в Албена по време на МЕ
DIAMIXX.

Там почти всички водещи канали изпращат свои емисари, които ще присъстват на срещата на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори БАККО - (Новата асоциация правоприемник на АБКО и тв „Клуб 2000“).

Изборите ще провокират ли според вас предизвикателства пред медиите?

Хората са свободни да гледат различни телевизии и да четат различни вестници, да се вглеждат между редовете, за да сглобят пълната картина. Не виждам нищо страшно в това да се прави ПР в медиите.

В целия свят той е платен и целта е да популяризират конкретни идеи или хора. По-лошото е, когато започват да се взимат пари, за да се прави лош ПР, или да нападаш хората и да съсипваш определен бизнес.

Какво е бъдещето на крос медията?

В цял свят крос медията е странно понятие и означава много различни неща. Това, което ние влагаме в него, е трансформацията на един медиен продукт - как той преминава в интернет, в мобилен телефон и в радиоформат.

Това е крос медията, която ние планираме да оценяваме от следващата година, и нашият конкурс да бъде поставен изцяло върху тази основа. Никоя от печатните или електронните медии няма да остане сама и да се налага да оцелява сама. Тя просто ще трябва да разчита все повече и на другите медии. Цифровизацията променя съдържанието в посока всичко да бъде по-практично и лесно.

Как гледате на състезанието между информационните потоци в интернет? Все повече новини тръгват от социалните мрежи и блоговете , които в извънредни обстоятелства успяват да бъдат по-бързи от сериозните медии.

Блоговете за мен са крахът на медийните продукти. Те по някакъв собствен начин ще се саморегулират. Мисля, че там прилагането на регулация е неразумно. Лично аз избягвам да чета анонимни блогове или такива, които са крайни в позицията си – прекалено критични или възхваляващи. Потребителите сами ще избират своята платформа, която да им предоставя съответната информация.

Коя ще е новата форма на комуникациите като продължение на новите технологии?

Забелязвам, че все повече младите хора не гледат телевизия – съдейки и по предпочитанията на дъщеря ми. Новата генерация все повече консумира съдържание по формулата – гледане на всичко онова, което пожелаят, и то във времето, когато го пожелаят.

Това е нещо, с което трябва да се съобразяваме и да отчитаме, че се случва в обществото на медиите. Това е новата тенденция, модерният начин на живот, в който хората живеят много бързо и нямат време да чакат, за да получат информация.

Тази година наблюдавам нещо много интересно. Една трета от лекторите са страшно млади. Така, на тазгодишното издание на
MEDIAMIXX се оказваме в една интересна и нова позиция - по-младите да показват на по-възрастните посоките и бъдещето пред развитието на медиите. И на мен това определено ми харесва!

Извън
MEDIAMIXX FORUM 2011, доволен ли сте от развитието на проекта ви „Денис и приятели”?

Бих казал, че той все още е в развитие. Смятам, че за 3 месеца от стартирането си успя да постигне заложената формула в концепцията и нещата, и сетивата, които да трябва да докосва.

Проектът за мен е интересен, защото идеята му е наистина кауза. Мисля, че трябва да има алтернатива на чалгата и на това поведение въобще. Срещу чалгата трябва да се действа по същия начин, и то с нейните методи – агресивно и екстремно.

Едно от достойнствата на предаването е, че в „Денис и приятели” сме заложили и се показват нови и непознати хора в национален ефир, а не са обичайните 60 човека, които зрителите познават до болка и обикалят през всички медии. Бих искал да добавим още щрихи - повече видеа, повече нощта като присъствие и повече от мъжкия стил и идеи. (Със съкращения)

Свързани:   

В Албена започна фестивалът „Mediamixx 2011"

С дискусия на тема „Медии и избори" бе открит фестивалът „Mediamixx 2011". По традиция медийният фестивал с дългогодишна история се провежда в Албена. Тази година той няма конкурсен характер.
Дата: 02.06.2011


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки