Иван Тодоров: Какво научих от уроците на „Стани богат”

02.06.2011 /08:04 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Винаги съм се стремял да не пропусна това предаване. Не знам с какво са се обогатили зрителите на вечерните представления на Иван и Андрей, на Станислав Трифонов.

 

Какво им дават сутрешните кафета на Гала /един дявол само знае как е същинското й име/, турските филмови поредици, които сякаш никога няма да имат край, както до неотдавна бе с техните американски събратя.

Но от „Стани богат” само през май научих:

- кой и как създава хомеопатията
- защо и кога Съветският съюз е изключен от Организацията на народите
- колко глави има в Новия завет и колко са евангелията
- какво значи сафари на суахили и Хаинбоаз на български
- кой е бащата на волейбола
- къде се намира камъкът, бележещ началото и края на света
- къде хората имат по 4 имена
- как се превежда от гръцки Йоан Кукузел
- какво значи в превод Магнаурската школа

Повечето от тия въпроси бяха за по 3000 лева и нагоре. За да стигне до тях, всеки участник трябва да мине през по-простички, по-елементарни. Но много народ се препъва тъкмо на долните стъпала. И тук проличава

значението на новинарството

Защото в доста от случаите питанията са свързани със събития, за които се съобщава понякога два-три дни в информационните рубрики на всяка медия.
Например: чия инициатива е „Да спасим живота на хиляди хора?” /Отговорът е – на КАТ/.

Или: Кой ще трябва да плаща „данък чалга”? /Таксиметровите шофьори/. Защо датският режисьор Ларс фон Триер бе обявен за персона нон грата на завършилия неотдавна кинофестивал в Кан? /Заради изразената от него подкрепа на Хитлер и хитлеризма/.

Който не слуша и не гледа новини и не се интересува от ставащото всеки ден по света, „се дъни”. И си тръгва от студиото разочарован, попарен, нестигнал до въпросите, които изискват и много знаене, и интуиция, и щипката късмет, която винаги е добре дошла.

Велико предаване е „Стани богат”. То се откроява с катедрална хубост сред панелната конфекция на съвременната ни телевизионна журналистика.

...Преди 40 години тогавашният доцент /а сетне и професор/ по история на чуждестранната журналистика в СУ Дафин Тодоров имаше любима фраза, с която помпеше самочувствието и самоувереността ни като студенти-първокурсници. Повтаряше, потретяше:

„Хората се делят на две – журналисти и други!”

Убеждаваше ни артистично, че трябва да сме любознателни всеки ден.
Да сме амбициозни.
Нестандартни.
Да импровизираме.
Да не се стряскаме от трудното.
Да търсим и да намираме цаката и на най-непревземаемата крепост.

Вгледате ли се в прежните няколко реда – в тях са частиците на свястната журналистика. Това са ключетата към успеха и в „Стани богат”.

Жалко, че в него много рядко на стола срещу водещия сядат вестникари. Колкото по-често се появяват, толкоз по-скоро ще бъдат взети и непревзетите вече 10  години 100 000 лева. И покойният Дафин Тодоров ще може да рече усмихнат свише: „Казвах ли ви?”


Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки