Начало
 
 

Иван Тодоров: Какво научих от уроците на „Стани богат”

02.06.2011 /08:04 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Винаги съм се стремял да не пропусна това предаване. Не знам с какво са се обогатили зрителите на вечерните представления на Иван и Андрей, на Станислав Трифонов.

 

Какво им дават сутрешните кафета на Гала /един дявол само знае как е същинското й име/, турските филмови поредици, които сякаш никога няма да имат край, както до неотдавна бе с техните американски събратя.

Но от „Стани богат” само през май научих:

- кой и как създава хомеопатията
- защо и кога Съветският съюз е изключен от Организацията на народите
- колко глави има в Новия завет и колко са евангелията
- какво значи сафари на суахили и Хаинбоаз на български
- кой е бащата на волейбола
- къде се намира камъкът, бележещ началото и края на света
- къде хората имат по 4 имена
- как се превежда от гръцки Йоан Кукузел
- какво значи в превод Магнаурската школа

Повечето от тия въпроси бяха за по 3000 лева и нагоре. За да стигне до тях, всеки участник трябва да мине през по-простички, по-елементарни. Но много народ се препъва тъкмо на долните стъпала. И тук проличава

значението на новинарството

Защото в доста от случаите питанията са свързани със събития, за които се съобщава понякога два-три дни в информационните рубрики на всяка медия.
Например: чия инициатива е „Да спасим живота на хиляди хора?” /Отговорът е – на КАТ/.

Или: Кой ще трябва да плаща „данък чалга”? /Таксиметровите шофьори/. Защо датският режисьор Ларс фон Триер бе обявен за персона нон грата на завършилия неотдавна кинофестивал в Кан? /Заради изразената от него подкрепа на Хитлер и хитлеризма/.

Който не слуша и не гледа новини и не се интересува от ставащото всеки ден по света, „се дъни”. И си тръгва от студиото разочарован, попарен, нестигнал до въпросите, които изискват и много знаене, и интуиция, и щипката късмет, която винаги е добре дошла.

Велико предаване е „Стани богат”. То се откроява с катедрална хубост сред панелната конфекция на съвременната ни телевизионна журналистика.

...Преди 40 години тогавашният доцент /а сетне и професор/ по история на чуждестранната журналистика в СУ Дафин Тодоров имаше любима фраза, с която помпеше самочувствието и самоувереността ни като студенти-първокурсници. Повтаряше, потретяше:

„Хората се делят на две – журналисти и други!”

Убеждаваше ни артистично, че трябва да сме любознателни всеки ден.
Да сме амбициозни.
Нестандартни.
Да импровизираме.
Да не се стряскаме от трудното.
Да търсим и да намираме цаката и на най-непревземаемата крепост.

Вгледате ли се в прежните няколко реда – в тях са частиците на свястната журналистика. Това са ключетата към успеха и в „Стани богат”.

Жалко, че в него много рядко на стола срещу водещия сядат вестникари. Колкото по-често се появяват, толкоз по-скоро ще бъдат взети и непревзетите вече 10  години 100 000 лева. И покойният Дафин Тодоров ще може да рече усмихнат свише: „Казвах ли ви?”


Сподели в
 

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки