Даниела Петрова: БТА работи с „временни правила” от 1994 г.

01.06.2011 /09:49 | Източник: vsekiden Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трябва да бъде изработен закон, който да урежда дейността на БТА, посочиха от парламентарната Медийна комисия. Според шефа й Даниела Петрова в момента агенцията работи с „временни правила”, приети от парламента през 1994 г.

Коментирали сме в неформална ситуация с колегите от комисията, че е редно да бъде изпълнено заложеното в закона, тъй като БТА в настоящия момент е с полууреден статут, обясни Петрова пред “Всеки ден”.

“Имало е срок, в който е трябвало да се приеме закон за БТА. Доколкото съм информирана такъв законопроект преди години е внесен от Екатерина Михайлова, но не се е стигнало до окончателно разглеждане и приемане. Предполагам, че трябва да се помисли да се работи по този въпрос”, добави депутатката от ГЕРБ.

Според Петрова идеята за статута на БТА е заложена дори в самия годишен отчет, който агенцията представя в комисията. Тя добави, че при изслушването в комисията са били повдигани въпроси за статута и финансирането.

Петрова смята, че въпросът трябва да се обсъди и да се реши дали да се работи по такава нормативна уредба. Тя допълни, че във временните правила за статута на БТА не е определен мандат на генералния й директор. Шефовете на другите обществени медии БНР и БНТ имат 3-годишен мандат и също се избират от парламента.

БТА е с друг статут, не знам защо не влиза в общата медийна регулация. Очевидно има аргументи за това, не знам до колко са стойностни, но те съществуват, смята Люба Кулезич.

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов споделя тезата, че в бъдеще е добре да има закон за БТА, но добави, че това засега не е на дневен ред:

“В момента няма някакъв особен правен дефицит при БТА, за да се налага да се преосмисля това положение. В някаква абстрактна далечна перспектива вероятно е добре да се създаде специален закон, но засега не виждам възникнали социални отношения, които да се нуждаят от спешна регламентация”, заяви Лозанов.

“БТА не произвежда скандали, нито създава пречки в това отношение, така че в момента има доста по-сериозни законодателни инициативи, които трябва да се реализират по отношение на публичността”, смята медийният експерт.

Според него сега парламентът трябва да приеме един съвременен закон за радиото и телевизията, за електронните медии. Лозанов добави, че в “някакво близко бъдеще е хубаво да се уреди мандатът на новия директор на БТА”.


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки