Максим Минчев: Тръгнаха нови е-вестници на 3 континента

26.05.2011 /12:34 | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Архивна снимка от Първата световна среща на българските медии

Г-н Минчев, темата на 7-та световна среща на българските медии в Холандия е „Медии и пари”. Има ли закрити издания в чужбина заради кризата, пита в интервю шефа на БТА „Стандарт”:

Нашето впечатление е, че българските медии в чужбина живеят добре. Има вестници и списания, които продължават да излизат в хартиен вариант.

Има и такива, които са предпочели по ред причини да минат само на електронни издания. В същото време имаме бум на много нови информационни сайтове и електронни портали.

Нови български интернет вестници през последната година се появиха в Швеция, в Исландия, в Южна Африка, в САЩ. В Атланта има нова българска медия, която има и вестник, и сайт.

В Полша например сега за 24 май тръгна нов вестник, който ще се издава на хартия, но ще има и електронен вариант. Мнозина от тях не се отказват от традиционните печатни издания, което показва, че в тях има още живот.

Но при всички положения още в първия ден на нашата среща имаме дебати по тази тема, които ще бъдат много полезни за всички участници в срещата. 

Министър Томислав Дончев ще разясни как телевизиите, радиата и вестниците да участват в европроекти?

Неговото участие е изключително важно. Повече от ясно е, че има много проекти в Европейския съюз, които биха могли да бъдат полезни на българските медии.

Към този момент твърде са малко българските медии, които ползват ресурсите на ЕС на ред причини - трябва да има солидна предварителна подготовка, съюзници.

"Стандарт" е от водещите вестници, вие вече печелите не един, два или три проекта. Неслучайно главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще води този панел, за да сподели технологията за подготовка и печелене на такива проекти, както и за тяхното изпълнение.

Това е изключително важно. Мисля, че това ще е един от най-интересните панели, защото дава нови хоризонти за всички български медии да кандидатстват и да се развиват. Тук става въпрос за техническо оборудване на медиите, за финансиране на отделни кампании.

Защо точно на Холандия се спряхте да бъде домакин на 7-ата световна среща на българските медии? Как избрахте точно тази шестоъгълна катедрала в Хага за официалното откриване на срещата?

Следваме логиката на нашите процеси - отиваме там, където има българска общност, и там, където има действащи български издания. В същото време избираме и държави, с които имаме някакви взаимоотношения.

Ние в Холандия имаме няколко български медии - списание "Диалог", 2 интернет издания, българска диаспора, както и голяма колония от български студенти.

Неслучайно веднага след откриването премиерът има среща с тези студенти в Хагския университет, защото те са положителна пета колония на българската държава. През 2009 г. Холандия е била на първо място като чуждестранен инвеститор у нас.


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки