Иван Тодоров: Тъжен послепис за „Телевизионната среда 2001-2010”

21.05.2011 /23:14 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Инициативата, за която 2 пъти известихме, бе чудесна. Кръгла маса с участието на двама професори, трима доценти, един асистент – все авторитети, и без научните санове пред имената им.

Събиране, посветено на цяло десетилетие от историята на съвременната ни журналистика. Домакин – Съюзът на българските журналисти. На който и най приляга тая роля.

И какво последва?

Не се появи нито един студент по журналистика или връзки с обществеността – ни от Софийския университет, ни от Нов български, ни от Университета за национално и световно стопанство, където се преподава вестникарство.

Нито един преподавател от катедрите, които съществуват там. Нито един журналист от БНТ, БиТиВи, Нова телевизия. Сслагам настрани репортерите и операторите, които отметнаха за 15 минути поредния „обект” за деня, пиха по едно кафе и изчезнаха яко дим.

Не видяхме нито един член от Съвета за електронни медии - т.нар. „регулатори” на всички процеси, за които стана дума. Нито един друг медиен експерт – ни от наши центрове, ни българин, член и на някоя европейска обсерватория.

Не се появи на форума нито един от редовно поддържащите рубрики телевизионни критици-наблюдатели.

 А имаше за какво и да се говори, да се пита, да се спори. 

Ето десетина теми:

- защо българското общество става все по-потребителско?
- защо спада или го няма интересът към сериозната, персонифицираната журналистика?
- защо и къде се губят елементите на националното?
- защо телевизионната собственост у нас не е прозрачна?
- защо големите личности в телевизиите ни /почти/ изчезнаха?
- защо западат говорните предавания за сметка на музикалните?
- защо държавата, правителствата и Народното събрание се отказват от активната подкрепа на обществената телевизия?
- защо печатните издания, в класическия им – хартиен вариант, губят територии?
- какво е влиянието на предаванията „Big Brother”, на „Шоуто на Азис”?
- защо противоречивото шоу на Станислав Трифонов привлича най-много зрители?
- поради какви причини то е телевизионният еквивалент на наистина качествената радиопрограма „Хоризонт” на БНР?
За два часа и половина всичко приключи.
 
Въпроси нямаше

 Нямаше кой да ги зададе. Вечерта по телевизия похвалените на кръглата маса излъчиха кратички информации. За себе си. За останалите – нито дума.

Тоя нелеп себичен подход няма нищо общо с обективността, но отдавна вече се превърна в практика, приемана без какъвто и да било ропот.

Продължаваме ли да вървим по тоя друм, няма защо да се чудим защо радио и най-вече телевизионният ни пейзаж ще става все по-равен, по-бозав, още по-скучен. Пленник на уличния език, на пошлото и на бездуховното.

А 24 май е само след два дни. 

Поводът:       

Маргарита Пешева: bTV новините - абсолютен лидер за 10 години

Новините на bTV и „Шоуто на Слави” са абсолютните лидери на десетилетието, показва изследване на доц. Маргарита Пешева за медийната среда у нас през 2001-2010 г., което бе представено днес на кръгла маса в СБЖ.
Дата: 20.05.2011

 

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки