Начало
 
 

Иван Тодоров: Тъжен послепис за „Телевизионната среда 2001-2010”

21.05.2011 /23:14 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Инициативата, за която 2 пъти известихме, бе чудесна. Кръгла маса с участието на двама професори, трима доценти, един асистент – все авторитети, и без научните санове пред имената им.

Събиране, посветено на цяло десетилетие от историята на съвременната ни журналистика. Домакин – Съюзът на българските журналисти. На който и най приляга тая роля.

И какво последва?

Не се появи нито един студент по журналистика или връзки с обществеността – ни от Софийския университет, ни от Нов български, ни от Университета за национално и световно стопанство, където се преподава вестникарство.

Нито един преподавател от катедрите, които съществуват там. Нито един журналист от БНТ, БиТиВи, Нова телевизия. Сслагам настрани репортерите и операторите, които отметнаха за 15 минути поредния „обект” за деня, пиха по едно кафе и изчезнаха яко дим.

Не видяхме нито един член от Съвета за електронни медии - т.нар. „регулатори” на всички процеси, за които стана дума. Нито един друг медиен експерт – ни от наши центрове, ни българин, член и на някоя европейска обсерватория.

Не се появи на форума нито един от редовно поддържащите рубрики телевизионни критици-наблюдатели.

 А имаше за какво и да се говори, да се пита, да се спори. 

Ето десетина теми:

- защо българското общество става все по-потребителско?
- защо спада или го няма интересът към сериозната, персонифицираната журналистика?
- защо и къде се губят елементите на националното?
- защо телевизионната собственост у нас не е прозрачна?
- защо големите личности в телевизиите ни /почти/ изчезнаха?
- защо западат говорните предавания за сметка на музикалните?
- защо държавата, правителствата и Народното събрание се отказват от активната подкрепа на обществената телевизия?
- защо печатните издания, в класическия им – хартиен вариант, губят територии?
- какво е влиянието на предаванията „Big Brother”, на „Шоуто на Азис”?
- защо противоречивото шоу на Станислав Трифонов привлича най-много зрители?
- поради какви причини то е телевизионният еквивалент на наистина качествената радиопрограма „Хоризонт” на БНР?
За два часа и половина всичко приключи.
 
Въпроси нямаше

 Нямаше кой да ги зададе. Вечерта по телевизия похвалените на кръглата маса излъчиха кратички информации. За себе си. За останалите – нито дума.

Тоя нелеп себичен подход няма нищо общо с обективността, но отдавна вече се превърна в практика, приемана без какъвто и да било ропот.

Продължаваме ли да вървим по тоя друм, няма защо да се чудим защо радио и най-вече телевизионният ни пейзаж ще става все по-равен, по-бозав, още по-скучен. Пленник на уличния език, на пошлото и на бездуховното.

А 24 май е само след два дни. 

Поводът:       

Маргарита Пешева: bTV новините - абсолютен лидер за 10 години

Новините на bTV и „Шоуто на Слави” са абсолютните лидери на десетилетието, показва изследване на доц. Маргарита Пешева за медийната среда у нас през 2001-2010 г., което бе представено днес на кръгла маса в СБЖ.
Дата: 20.05.2011

 

Сподели в
 

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки