Маргарита Пешева: bTV новините - абсолютен лидер за 10 години

20.05.2011 /19:55 | Източник: СБЖ/bTV Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новините на bTV и „Шоуто на Слави” са абсолютните лидери на десетилетието, показва изследване на доц. Маргарита Пешева за медийната среда у нас през 2001-2010 г., което бе представено днес на кръгла маса в СБЖ.

Новините са първи, защото зрителската аудитория ги предпочита: те са обективни, защото улавят най-горещите събития и защото се опитват да бъдат обективни и безпристрастни, коментира доц. Пешева.

Кръглата маса бе на тема „Телевизионната среда 2001–2010 г. Програми, аудитория, реклама, регулация, цифровизация“. Осъществява се по линия на Министерството на образованието, науката и младежта.

Форумът е част от проекта „Електронната медийна среда в условията на преход и цифровизация 2001-2012 г. на изследователи от Ф
ЖМК на СУ „Св. Климент Охридски” и от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Кръглата маса бе открита от главния секретар на УС на СБЖ Снежана Тодорова и научния ръководител на проекта доц. Маргарита Пешева, която по-рано бе председател СЕМ.

Представени бяха резултати от изследванията през 2001-2010 г. чрез данните на TNS/ tv plan – развитие на тв програми и формати, на националната тв аудитория, челните 10 тв предавания на десетилетието по рейтинг и пазарен дял.

Обстойно бе разгледано развитието на регулаторната рамка – като законодателство, органи и регулаторни практики. Преподавателите представиха развитието на цифровата телевизия - като технология, политика на ЕС и на България.

Лекторите очертаха основните тенденции в развитието на тв рекламата във второто десетилетие на прехода, както и промяната в телевизионното поведение на медийния потребител под влияние на интернет и новите технологии.

Доц. д-р Маргарита Пешева представи телевизионна среда: 2001-2010 г. Програми, формати, аудитория. TNS/ tv plan. Доц. д-р Райна Николова говори за медийната регулация в България - развитие, органи, дейности.

Проф. Емил Владков изложи съвместното изследване с доц. д-р Лилия Райчева на цифровата телевизия у нас и нейните перспективи. Хоноруваната асистентка Весислава Антонова говори за развитието на телевизионна реклама.

Проф. дфн Милко Петров анализира сондажи от 2010 г. на обществените нагласи към различните видове медии у нас.

Вижте повече на сайта "Медии на 21-ви век": http://www.newmedia21.eu/
 

Сподели в
 

Очаква се в четвъртък, 17 октомври, СЕМ да вземе окончателно решение за предсрочно прекратяване на договора на ръководителя на Националното радио Светослав Костов, съобщава „Клуб Z”.

16.10.2019/19:06

Шоуменът политик Слави Трифонов публикува рекламен клип на телевизионния си проект. От краткото видео, качено на фейсбук профила на доскорошния водещ, става ясно, че проектът носи името "7/8 TV", а логото е в червено и бяло. Подробности обаче засега липсват.

16.10.2019/10:13

Данни за престъпление по разследването за БНР има, е заключението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура. Предстои образуване на досъдебно производство по сигнала за принуда чрез злоупотреба с власт от и върху генералния директор на Радиото. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред временната анкетна парламентарна комисия за кризата в БНР.

10.10.2019/18:09

Съветът за електронни медии (СЕМ) започва процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. С три гласа "за" - на председателката София Владимирова, на Ивелина Димитрова и на Розита Еленова - бе подкрепена процедурата. Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха.

09.10.2019/15:13

Бившата пиарка на Българската национална телевизия (БНТ) Силвия Симова стана говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) и пряк отговорник за връзките с медиите на комисията. Това стана ясно от съобщение на ЦИК. Досегашният говорител на Централната избирателна комисия - Цветомира Жекова, ще поеме международната дейност и протокол на ЦИК.

08.10.2019/09:56
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки