Валери Тодоров: Програмите ни се качват на мобилни платформи

17.05.2011 /12:01 | Автор : Иван Върбанов | Източник: klassa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Тодоров, сушателите вече могат да слушат програмите на БНР и в мултимедийния портал Vodafone live! Как ще става достъпът до новата услуга и какви са новите й предимства?

Първо пуснахме в действие новия си интернет сайт, с изключително богата и разнообразна информация, включително видеосюжети - с общ корпоративен сайт на новините и отделни страници на всички наши програми, самостоятелни страници с новини и информация на 11 езика.

С
ега, ние пристъпваме към един изключително интересен мащабен проект - качването на нашите програми на мобилна платформа. Започваме с програма „Хоризонт”, като след месец се надявам да бъде качена и програма „Христо Ботев”, а в близко време и всички 7 регионални програми.

Този достъп ще бъде особено полезен на хората, които са родени в един регион, а живеят или работят в друг и биха искали да получават детайлизирана информация от родните си места.

Достъпът до новата ни услуга става чрез изпращане на безплатен SMS с текст „radio” на краткия номер 124, след което ще получите обратно директен линк към радиосекцията в мобилния портал.

Какви са новите перспективи за БНР, които дават новите технологии?

Ще отбележа, че за разлика от останалите колеги, които работят в радиоефира само в ФМ обхват, БНР излъчва на всички видове вълни - дълги, средни, къси, ФМ, и едновременно с това сателитно и цифрово - в два формата.

Същевременно ние транслираме и през интернет всички наши програми, а сега „Хоризонт” ще бъде достъпна и през мобилните телефони. БНР в областта на техниката и технологиите е лидер не само в България, но и в района на Балканите, като е и водеща медия в ЕС за радио и телевизия.

Като говорим за новите технологии, скоро съвместно с „М-Тел“ ще предложим технология, която ще позволи на нашите подвижни радиостанции да предават с много високо качество концерти и музикални прояви на открито. Сега ние гарантираме такова качество само от специално оборудваните студиа и зали.

Как върви подготовката на старта на Радио Бургас?

Предстои нашите програми да станат 8. Знаете, че изградихме 2 през последните години – Радио София и Радио Видин. Сега продължава изграждането на Радио Бургас, където имаше известно забавяне, защото сградата там е паметник на културата и има строги изисквания на ведомството на Вежди Рашидов.

Ние трябва да я възстановим в оригиналния й вид по отношение на външната и вътрешната архитектура, което е трудоемка задача. Чрез тази радиостанция ще покрием изключително важна гранична зона.

Едновременно с това ще увеличим с още един българските гласове в района на нашето Черноморие. Бих искал да обърна внимание, че повечето от радиостанциите в България са радиовериги.

Тоест те излъчват една основна програма от София и излъчват определен брой часове от регионите в страната. Нашите 7 регионални радиостанции обаче са самостоятелни 24-часови обществени програми. До 2008 г. те бяха 18- часови.
 
Екипът ви работи и по друг паралелен проект – пуска на интернет радио?

Бих искал да подчертая, че има разлика между радио в интернет и интернет радио. Интернет радиото като самостоятелна програма ще излъчва 6 часа на живо, а през подкастинга ще можете да видите уникални неща от нашите музикални и документални фондове, радиодраматургията, издателската ни дейност, музикалната продукция.

Вече ще можете пряко да наблюдавате и да теглите концерти на шестте наши музикални формации. Интернет радиата в Европа все още са рядкост. Това е един интелигентен, забавен и познавателен технологичен продукт, който съчетава хибридни технологии и възможностите на радиото и интернет.

БНР активно се позиционира и в социалните мрежи. В чия полза е надпреварата между традиционните и социалните медии?

Ние разположихме профили на националното радио и линкове в социалните мрежи, с което значително разширихме присъствието си в интернет пространството, и ще продължим в тази посока на интерактивно развитие и общуване.

Смятам, че социалните мрежи няма да бъдат пряк съперник нито на радиото, нито на повечето от традиционните медии. Защото радиото като медия вече се е превърнало в институция. Доверието към една социална медия и към една обществена е различно.

Ние гарантираме проверени новини и защитена музика с изключително високо професионално качество. Към нас изискванията са по-високи, но социалните медии според мен ще повлияят върху езика на общуване, ще го олекотят.

Кои са новите програмни линии на развитие на „Хоризонт” и „Христо Ботев” и ще продължават ли активните реформи?

Да, ние активно променяме и реорганизираме нашите програми. Реформите ще продължат и в програма „Хоризонт”, и в „Христо Ботев”. Бих искал специално да обърна внимание върху новия сутрешен блок на „Хр. Ботев” – „Нашият ден”.

Сутрешната линия е разделена на два модула, щафетно поделена по 3 часа между водещите с възможността слушателят да може сам да задава темите, да изисква събеседници, да програмира част от сутрешната линия, включително и чрез избора на музика по желание.

„Нашият ден” предоставя възможност на слушателя да разкаже своя история, да постави проблем, до поиска експертно мнение, като разговаря пряко и с водещите, и със събеседниците в студиото, което е нов вид интерактивно общуване, приближено много повече до логиката на общуването през социалните мрежи.

Подготвяме промени и в следобедната линия на „Христо Ботев” и ще вървим към цялостната реформа. Провеждаме и цялостен ребрандинг на регионалните радиостанции, включително с промяна на сигналите, логата. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки