Тодор Попов: Общото събрание на СБЖ – поглед от Самоков

15.05.2011 /20:39 | Автор : Тодор Попов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тръгна си след близо 2 часа

От 6-7 години съм делегат и председател на 55-о журналистическо дружество – Самоков, в почти всички общи събрания на нашия съюз. Не помня скандал като разразилия се на 14 май, пише колегата специално за сайта на СБЖ.

Предложено бе и се гласува в залата да присъстват само легитимно избраните делегати и членовете на Управителния съвет, Контролния съвет и Комисията по етика.

При обсъжданията се породи конфликт. Известният журналист и мениджър Петьо Блъсков настояваше, че той е делегатът на 105-о дружество. От комисията по организационни въпроси обаче контрираха, че документите му не са в ред.

Настана невиждана какафония

Блъсков много пъти взима думата, за да убеждава присъстващите, че има право да остане на събранието. Намери минимална подкрепа, докато не само Комисията по организационни въпроси, но и много делегати, и председателят на събранието, и председателят на СБЖ също обширно обясняваха, че това е невъзможно.

Наложи се по някое време в залата да се появи и юристът на СБЖ, който да поясни, че Комисията по организационни въпроси е в правото си да взема съответни решения.

Колегата Блъсков настояваше обаче изрично да се гласува, че събранието не го допуска да участва в работата му. Нервите на мнозина се изостриха до краен предел. Измина цял час в безплодни спорове.

Председателят на събранието бе принуден да даде 10-минутна почивка, но и след нея П. Блъсков, от една страна, и почти всички останали делегати, от друга, останаха на своите противоположни позиции.
Изтичаше вече вторият час от началото на форума и той бе заплашен от пълен провал.
Вбесени от нежеланието на Блъсков да напусне залата, десетки делегати започнаха неспирно да ръкопляскат. Това продължи няколко минути и бе наистина нещо невиждано. Поне аз досега изобщо може би през живота си не съм присъствал на подобен скандал. В един момент, когато страстите заплашваха буквално да станат неконтролируеми, Блъсков най-после напусна залата и събранието можа да започне своята работа по същество. В 11,20 вместо в 9,30 ч.!

Уважавам Блъсков заради журналистическия му талант, инициативност, собствено мнение, качества на организатор и на човек с умения в сферата на икономиката, гласувал съм през минали години за неговото избиране в ръководни органи на съюза, но никога не съм си представял, че ще стигне дотам да изправи на нокти над 60 човека, дошли от цялата страна и загубили цели 2 ценни часа и толкова много нерви.

Дори да допуснем, че прав е той, а не всички останали, има ред за обжалване на съответните решения. Недопустимо, скандално и срамно е делегатите на един национален творчески съюз да стават заложници на подобен нелеп казус.

По-късно – от разискванията по същество по отчета за изпълнението на бюджета, доклада на Контролния съвет, бюджета за т. г. и състоянието на имотите на съюза във Варна и Батак, стана ясно и защо толкова много колегата Блъсков е настоявал да остане на събранието.

И от изказванията на много от делегатите се разбра, че той, отделни членове на съюза и бизнесмени правят така, че на практика СБЖ да не може да получава законно определения наем за своите имоти – специално за Международния дом на журналистите във Варна, от търговските обекти в сградата на съюза на ул. “Граф Игнатиев” 4 и др.

Водят се безкрайни съдебни дела, като на практика, както подчертаха доста делегати, целта е имотите да не се поддържат, да падне цената им и те евентуално да се изкупят на безценица, да се приватизират и то от някои от позиция едва ли не на благодетели. Нещо недопустимо и невероятно – членове на СБЖ да работят срещу съюза, но така се получава.

Дай, Боже, все пак нещо да не съм проумял

Дискусиите по тези въпроси – за бюджета и имотите, не са от вчера, те са тема почти на всяко събрание, свидетел съм как години наред членовете на Управителния и Контролния съвет и други деятели на съюза постоянно се занимават с тях, като влагат много сили, време и нерви, но резултатите не са адекватни.

В резултат, разбира се, и на кризата, но и на тези неразбории, бюджетът на съюза пада и от 840 000 лв. през м. г., за тази година бе гласуван в размер на 689 000, т. е. с цели 150 000 по-малко.

Показателно е дори само това, че докато за 2010 г. планираните приходи от наеми са възлизали на 805 000, през 2011 г. те се сриват на озадачаващите 317 000 лв., т. е. около 2 и половина пъти!

Благодарение на коректността на други отделни наематели съюзът ни все пак ще може да продължи да съществува и да развива дейност, но всички можем да си представим каква организация се изисква, за да се оползотворят целесъобразно тези оскъдни средства.

Колко по-голяма работа може да се свърши – и по състоянието на имотите, и по професионалните и синдикалните въпроси, ако всички наематели бяха коректни и не се налага ръководните органи да се занимават постоянно с едни и същи проблеми!

За пример тук ще дам професионално-творческата дейност, за която в миналия бюджет са били заделени 43 000, а в сегашния – едва 22 000 лв. Представете си какво може да се направи с 20 000 в рамките на цяла година от един национален творчески съюз!? Мисля, че това е почти символична сума. Професионално-творческата дейност би трябвало да е една от най-важните, а ние отделяме за нея по-малко от 4 % от всички средства...

Може би не е дооценено значението на тази супер важна дейност, макар че и малките приходи, за които вече стана дума, влияят за това. По различните проблеми съм си записал, че са се изказали общо над 20 колеги, без да броя многобройните реплики и обаждания от място.

На фона на разочароващото начало на Общото събрание, това все пак говори за съпричастие и за обща загриженост за финансовото и материалното състояние на съюза. Дадоха се доста предложения, които, вярвам, че ще бъдат обсъдени от Управителния съвет и от другите органи на СБЖ.

----
Колегите не мълчат, когато се предлага журналисти да се пращат в затвора, когато Светла Петрова се сваля на практика от екран и когато от националната телевизия готвят съкращение на 500 души.

Използвам случая от името на самоковското дружество, а вярвам, и от името на много други колеги, да поздравя членовете на новосформираните дружества на СБЖ в София, Своге, Варна.

Искам да им пожелая да бъдат свидетели и участници в по-оптимистични събития за нашия съюз. Искрено се радвам, че членовете на СБЖ нарастват и че се образуват нови дружества.

Още от последното ОС на СБЖ:     

СБЖ прие рестриктивен бюджет заради длъжници

 

Трите основни точки от дневния ред на Общото събрание на организацията бяха: доклад на председателя на Съюза на българските журналисти за периода между двете ОС, финансов отчет за 2010 г., доклад за одит, проектобюджетът за 2011 г., доклад на Контролната комисия, информация за състоянието но имотите на СБЖ и точка разни.
Дата: 14.05.2011

 

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки