Начало
 
 

Тодор Попов: Общото събрание на СБЖ – поглед от Самоков

15.05.2011 /20:39 | Автор : Тодор Попов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тръгна си след близо 2 часа

От 6-7 години съм делегат и председател на 55-о журналистическо дружество – Самоков, в почти всички общи събрания на нашия съюз. Не помня скандал като разразилия се на 14 май, пише колегата специално за сайта на СБЖ.

Предложено бе и се гласува в залата да присъстват само легитимно избраните делегати и членовете на Управителния съвет, Контролния съвет и Комисията по етика.

При обсъжданията се породи конфликт. Известният журналист и мениджър Петьо Блъсков настояваше, че той е делегатът на 105-о дружество. От комисията по организационни въпроси обаче контрираха, че документите му не са в ред.

Настана невиждана какафония

Блъсков много пъти взима думата, за да убеждава присъстващите, че има право да остане на събранието. Намери минимална подкрепа, докато не само Комисията по организационни въпроси, но и много делегати, и председателят на събранието, и председателят на СБЖ също обширно обясняваха, че това е невъзможно.

Наложи се по някое време в залата да се появи и юристът на СБЖ, който да поясни, че Комисията по организационни въпроси е в правото си да взема съответни решения.

Колегата Блъсков настояваше обаче изрично да се гласува, че събранието не го допуска да участва в работата му. Нервите на мнозина се изостриха до краен предел. Измина цял час в безплодни спорове.

Председателят на събранието бе принуден да даде 10-минутна почивка, но и след нея П. Блъсков, от една страна, и почти всички останали делегати, от друга, останаха на своите противоположни позиции.
Изтичаше вече вторият час от началото на форума и той бе заплашен от пълен провал.
Вбесени от нежеланието на Блъсков да напусне залата, десетки делегати започнаха неспирно да ръкопляскат. Това продължи няколко минути и бе наистина нещо невиждано. Поне аз досега изобщо може би през живота си не съм присъствал на подобен скандал. В един момент, когато страстите заплашваха буквално да станат неконтролируеми, Блъсков най-после напусна залата и събранието можа да започне своята работа по същество. В 11,20 вместо в 9,30 ч.!

Уважавам Блъсков заради журналистическия му талант, инициативност, собствено мнение, качества на организатор и на човек с умения в сферата на икономиката, гласувал съм през минали години за неговото избиране в ръководни органи на съюза, но никога не съм си представял, че ще стигне дотам да изправи на нокти над 60 човека, дошли от цялата страна и загубили цели 2 ценни часа и толкова много нерви.

Дори да допуснем, че прав е той, а не всички останали, има ред за обжалване на съответните решения. Недопустимо, скандално и срамно е делегатите на един национален творчески съюз да стават заложници на подобен нелеп казус.

По-късно – от разискванията по същество по отчета за изпълнението на бюджета, доклада на Контролния съвет, бюджета за т. г. и състоянието на имотите на съюза във Варна и Батак, стана ясно и защо толкова много колегата Блъсков е настоявал да остане на събранието.

И от изказванията на много от делегатите се разбра, че той, отделни членове на съюза и бизнесмени правят така, че на практика СБЖ да не може да получава законно определения наем за своите имоти – специално за Международния дом на журналистите във Варна, от търговските обекти в сградата на съюза на ул. “Граф Игнатиев” 4 и др.

Водят се безкрайни съдебни дела, като на практика, както подчертаха доста делегати, целта е имотите да не се поддържат, да падне цената им и те евентуално да се изкупят на безценица, да се приватизират и то от някои от позиция едва ли не на благодетели. Нещо недопустимо и невероятно – членове на СБЖ да работят срещу съюза, но така се получава.

Дай, Боже, все пак нещо да не съм проумял

Дискусиите по тези въпроси – за бюджета и имотите, не са от вчера, те са тема почти на всяко събрание, свидетел съм как години наред членовете на Управителния и Контролния съвет и други деятели на съюза постоянно се занимават с тях, като влагат много сили, време и нерви, но резултатите не са адекватни.

В резултат, разбира се, и на кризата, но и на тези неразбории, бюджетът на съюза пада и от 840 000 лв. през м. г., за тази година бе гласуван в размер на 689 000, т. е. с цели 150 000 по-малко.

Показателно е дори само това, че докато за 2010 г. планираните приходи от наеми са възлизали на 805 000, през 2011 г. те се сриват на озадачаващите 317 000 лв., т. е. около 2 и половина пъти!

Благодарение на коректността на други отделни наематели съюзът ни все пак ще може да продължи да съществува и да развива дейност, но всички можем да си представим каква организация се изисква, за да се оползотворят целесъобразно тези оскъдни средства.

Колко по-голяма работа може да се свърши – и по състоянието на имотите, и по професионалните и синдикалните въпроси, ако всички наематели бяха коректни и не се налага ръководните органи да се занимават постоянно с едни и същи проблеми!

За пример тук ще дам професионално-творческата дейност, за която в миналия бюджет са били заделени 43 000, а в сегашния – едва 22 000 лв. Представете си какво може да се направи с 20 000 в рамките на цяла година от един национален творчески съюз!? Мисля, че това е почти символична сума. Професионално-творческата дейност би трябвало да е една от най-важните, а ние отделяме за нея по-малко от 4 % от всички средства...

Може би не е дооценено значението на тази супер важна дейност, макар че и малките приходи, за които вече стана дума, влияят за това. По различните проблеми съм си записал, че са се изказали общо над 20 колеги, без да броя многобройните реплики и обаждания от място.

На фона на разочароващото начало на Общото събрание, това все пак говори за съпричастие и за обща загриженост за финансовото и материалното състояние на съюза. Дадоха се доста предложения, които, вярвам, че ще бъдат обсъдени от Управителния съвет и от другите органи на СБЖ.

----
Колегите не мълчат, когато се предлага журналисти да се пращат в затвора, когато Светла Петрова се сваля на практика от екран и когато от националната телевизия готвят съкращение на 500 души.

Използвам случая от името на самоковското дружество, а вярвам, и от името на много други колеги, да поздравя членовете на новосформираните дружества на СБЖ в София, Своге, Варна.

Искам да им пожелая да бъдат свидетели и участници в по-оптимистични събития за нашия съюз. Искрено се радвам, че членовете на СБЖ нарастват и че се образуват нови дружества.

Още от последното ОС на СБЖ:     

СБЖ прие рестриктивен бюджет заради длъжници

 

Трите основни точки от дневния ред на Общото събрание на организацията бяха: доклад на председателя на Съюза на българските журналисти за периода между двете ОС, финансов отчет за 2010 г., доклад за одит, проектобюджетът за 2011 г., доклад на Контролната комисия, информация за състоянието но имотите на СБЖ и точка разни.
Дата: 14.05.2011

 

Сподели в
 

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки