СБЖ прие рестриктивен бюджет заради длъжници

14.05.2011 /19:30 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Трите основни точки от дневния ред на Общото събрание на организацията бяха: доклад на председателя на Съюза на българските журналисти за периода между двете ОС, финансов отчет за 2010 г., доклад за одит, проектобюджетът за 2011 г., доклад на Контролната комисия, информация за състоянието но имотите на СБЖ и точка разни.

Въпреки опитите на  колегата Петьо Блъсков да осуети провеждането на Общото събрание (за това ще стане дума по-долу) и започването на работата на форума по същество с близо час и половина по-късно, ОС на СБЖ протече по предварително обявения дневен ред.

В началното на заседанието председателят на СБЖ Милен Вълков пожела на всички делегати слънчево като времето събрание.

Председателят на Комисията по организационните въпроси Розита Попова обяви, че присъстват 62 дружества а делегатите от тях са 82. Имаше необходимия кворум за да бъде открито заседанието.

За председател и секретар бяха предложени и избрани съответно Иван Момъков от Горна Оряховска и Андрей Велчев от 44 дружество. Здравка Горанова, Наташа Тодорова, Краси Титянова и Иван Каневчев гарантираха коректното преброяване на гласовете.
Иван Момеков призова за спазване на добрия и демократичен тон за протичане на събранието.

По традиция, председателят на ОС на СБЖ Милен Вълков започна своя доклад с молба за едноминутно мълчание в памет на 63 -ма членове на съюза напусналия нашия свят в периода от предишното Общо събрание.

Милен Вълков постави акцент и на честванията по случай 120-та годишнина от създаването на СБЖ. Той представи и актуалния състав на СБЖ от 4401 журналисти в 161 дружества, 51 от който в страната и 101 в София. Стана ясно също, че са били учредени 5 нови дружества- Своге, Черно море, Варна и Пловдив 24. През 2000 година е започнала и пререгистрацията и окрупняването на дружества с числен състав по-малко от 5 човека. Стана ясно, че са били закрити дружествата на „Сега”, „Монитор”, „Поглед” и „Телеграф”.

(Доклада на председателя на СБЖ поместваме отделно.)

Присъстващите на ОС приеха единодушно финансовия отчет за 2010 година. При гласуването на бюджета за 2011 година имаше 5 души въздържали се.

В своите изказвания делегатите изразиха своята единодушна подкрепа и настояха за още по-решителни и безкомпромисни действия срещу длъжниците на съюза, възпрепятстващи неговата дейност и налагащи приетия рестриктивен бюджет. Срещу владеещите и използващи за своето лично обогатяване имоти на СБЖ. (Подробности за некоректните ни наематели Джиков, Блъсков, Дионисиев и Дуфева - в доклада на М. Вълков).

Всичко това стана след като близо час и половина колегата Блъсков се опитваше да провали Общото събрание на Съюза на българските журналисти, спретвайки скандал за недопускането му за делегат поради нередовни документи, изискуеми по Устава на съюза. 
 

ОС на СБЖ запуши с ръкопляскания устата на Петьо Блъсков

 Петьо Блъсков не е допуснат за делегат на днешното Общо събрание на СБЖ поради нередности в документите му, обяви на Форума председателката на Комисията по организационните въпроси Розита Попова. Основна причина е, че 105 д-во още не се е преригистрирало като представляващо журналистите от в. "Република", а продължава да се води като към несъществуващия в. "Новините днес", посочи Попова.

"Просто името на вестника се сменя, затова не сме направили пререгистрация. През декември внесохме протокол от събрание за "Република" - то е в Организационния отдел", заяви Блъсков. Розита отговори:

"Този протокол не е подписан от председателя на дружеството и липсва списък на колегите, които остават в това дружество. Мотивите на Комисията са в това, че много често, когато днес се закриват или препродават вестници и други медии, съставът на редакциите се променя. Но от февруари до днес, председателят на дружеството не направи това. Дори и в жалбата, която внесе вчера, списъкът на членовете на дружеството отново беше неточен."

На което Блъсков отвърна: "Ние сме 105-о дружество, какво общо има името. Аз няма да напусна, защото съм редовно избран за делегат. Нека ОС сега гласува да бъда ли допуснат или не за делегат. Колеги възразиха, че той няма право, щом не е делегат, да прави предложения към дневния ред - какво да се гласува или не - на събранието. Освен това, юристът на СБЖ адвокат Добрев обясни, че по устав, право на Комисията по организационните въпроси е да определя легитимността на делегатите. ОС няма право да изменя решения на коисиите.

Блъсков обаче продължи да ръси обвинения и да настоява тук и веднага да бъде променено решението на комисията.

Въпреки многократните покани, включително и от председателстващия събранието, Блъсков отново скочи да възразява и да повтаря, че е делегат. И тогава в залата делегати започнаха шумно да ръкопляскат. Блъсков замълча за малко, но отново продължи да се надвиква с ръкоплясканията, които не стихваха . Ръкопляскания заради шумния скандал, който той превърна в цирк. След продължителните аплодисминти Блъсков си взе навития календар, подарък от колега, и казавайки: "Добре, тръгвам" напусна залата.

Събранието продължи по дневния си ред с около час и половина закъснение.

По-късно, след разисквания и изказвания на колеги, делегатите разбраха, че един от главните виновници довели до финансовите затруднения на СБЖ и стремящ се към фалит на съюза ни, е именно лицето Петьо Христов Блъсков. Затова се стигна до предложението на няколко делегати на ОС, въпреки неясното становище ( или просто липса на такова) на Комисията по етика, да бъдат изключени от  СБЖ, заради уронването на престижа на организацията и работещи в нейна вреда, на колегите Блъсков, Лесидренски ( под давлението на Блъсков завел дело срещу СБЖ - безпрецедентен случай в историята на организицията ни), и на Ирина Иванова (завела дело година и 1 месец след отчетно-избоното ни събрание) за непризнаване на избраните управителни органи).    

За съжаление, тяхното предложение не можеше нито да бъде разисквано, нито гласувано, тъй като не беше включено в официално обявения в законовия срок дневен ред на ОС.

 


 

Сподели в
 

Данни за престъпление по разследването за БНР има, е заключението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура. Предстои образуване на досъдебно производство по сигнала за принуда чрез злоупотреба с власт от и върху генералния директор на Радиото. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред временната анкетна парламентарна комисия за кризата в БНР.

10.10.2019/18:09

Съветът за електронни медии (СЕМ) започва процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. С три гласа "за" - на председателката София Владимирова, на Ивелина Димитрова и на Розита Еленова - бе подкрепена процедурата. Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха.

09.10.2019/15:13

Бившата пиарка на Българската национална телевизия (БНТ) Силвия Симова стана говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) и пряк отговорник за връзките с медиите на комисията. Това стана ясно от съобщение на ЦИК. Досегашният говорител на Централната избирателна комисия - Цветомира Жекова, ще поеме международната дейност и протокол на ЦИК.

08.10.2019/09:56

Поклонението пред рано напусналия ни колега от програма "Христо Ботев" на БНР е от 10.30 ч. в храма "Света София"

04.10.2019/09:00

Участниците в проявата настояха решенията да се взимат, чак след като бъде изяснено кой конкретно стои зад сегашната криза около Националното радио.

03.10.2019/19:12
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки