СБЖ прие рестриктивен бюджет заради длъжници

14.05.2011 /19:30 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Трите основни точки от дневния ред на Общото събрание на организацията бяха: доклад на председателя на Съюза на българските журналисти за периода между двете ОС, финансов отчет за 2010 г., доклад за одит, проектобюджетът за 2011 г., доклад на Контролната комисия, информация за състоянието но имотите на СБЖ и точка разни.

Въпреки опитите на  колегата Петьо Блъсков да осуети провеждането на Общото събрание (за това ще стане дума по-долу) и започването на работата на форума по същество с близо час и половина по-късно, ОС на СБЖ протече по предварително обявения дневен ред.

В началното на заседанието председателят на СБЖ Милен Вълков пожела на всички делегати слънчево като времето събрание.

Председателят на Комисията по организационните въпроси Розита Попова обяви, че присъстват 62 дружества а делегатите от тях са 82. Имаше необходимия кворум за да бъде открито заседанието.

За председател и секретар бяха предложени и избрани съответно Иван Момъков от Горна Оряховска и Андрей Велчев от 44 дружество. Здравка Горанова, Наташа Тодорова, Краси Титянова и Иван Каневчев гарантираха коректното преброяване на гласовете.
Иван Момеков призова за спазване на добрия и демократичен тон за протичане на събранието.

По традиция, председателят на ОС на СБЖ Милен Вълков започна своя доклад с молба за едноминутно мълчание в памет на 63 -ма членове на съюза напусналия нашия свят в периода от предишното Общо събрание.

Милен Вълков постави акцент и на честванията по случай 120-та годишнина от създаването на СБЖ. Той представи и актуалния състав на СБЖ от 4401 журналисти в 161 дружества, 51 от който в страната и 101 в София. Стана ясно също, че са били учредени 5 нови дружества- Своге, Черно море, Варна и Пловдив 24. През 2000 година е започнала и пререгистрацията и окрупняването на дружества с числен състав по-малко от 5 човека. Стана ясно, че са били закрити дружествата на „Сега”, „Монитор”, „Поглед” и „Телеграф”.

(Доклада на председателя на СБЖ поместваме отделно.)

Присъстващите на ОС приеха единодушно финансовия отчет за 2010 година. При гласуването на бюджета за 2011 година имаше 5 души въздържали се.

В своите изказвания делегатите изразиха своята единодушна подкрепа и настояха за още по-решителни и безкомпромисни действия срещу длъжниците на съюза, възпрепятстващи неговата дейност и налагащи приетия рестриктивен бюджет. Срещу владеещите и използващи за своето лично обогатяване имоти на СБЖ. (Подробности за некоректните ни наематели Джиков, Блъсков, Дионисиев и Дуфева - в доклада на М. Вълков).

Всичко това стана след като близо час и половина колегата Блъсков се опитваше да провали Общото събрание на Съюза на българските журналисти, спретвайки скандал за недопускането му за делегат поради нередовни документи, изискуеми по Устава на съюза. 
 

ОС на СБЖ запуши с ръкопляскания устата на Петьо Блъсков

 Петьо Блъсков не е допуснат за делегат на днешното Общо събрание на СБЖ поради нередности в документите му, обяви на Форума председателката на Комисията по организационните въпроси Розита Попова. Основна причина е, че 105 д-во още не се е преригистрирало като представляващо журналистите от в. "Република", а продължава да се води като към несъществуващия в. "Новините днес", посочи Попова.

"Просто името на вестника се сменя, затова не сме направили пререгистрация. През декември внесохме протокол от събрание за "Република" - то е в Организационния отдел", заяви Блъсков. Розита отговори:

"Този протокол не е подписан от председателя на дружеството и липсва списък на колегите, които остават в това дружество. Мотивите на Комисията са в това, че много често, когато днес се закриват или препродават вестници и други медии, съставът на редакциите се променя. Но от февруари до днес, председателят на дружеството не направи това. Дори и в жалбата, която внесе вчера, списъкът на членовете на дружеството отново беше неточен."

На което Блъсков отвърна: "Ние сме 105-о дружество, какво общо има името. Аз няма да напусна, защото съм редовно избран за делегат. Нека ОС сега гласува да бъда ли допуснат или не за делегат. Колеги възразиха, че той няма право, щом не е делегат, да прави предложения към дневния ред - какво да се гласува или не - на събранието. Освен това, юристът на СБЖ адвокат Добрев обясни, че по устав, право на Комисията по организационните въпроси е да определя легитимността на делегатите. ОС няма право да изменя решения на коисиите.

Блъсков обаче продължи да ръси обвинения и да настоява тук и веднага да бъде променено решението на комисията.

Въпреки многократните покани, включително и от председателстващия събранието, Блъсков отново скочи да възразява и да повтаря, че е делегат. И тогава в залата делегати започнаха шумно да ръкопляскат. Блъсков замълча за малко, но отново продължи да се надвиква с ръкоплясканията, които не стихваха . Ръкопляскания заради шумния скандал, който той превърна в цирк. След продължителните аплодисминти Блъсков си взе навития календар, подарък от колега, и казавайки: "Добре, тръгвам" напусна залата.

Събранието продължи по дневния си ред с около час и половина закъснение.

По-късно, след разисквания и изказвания на колеги, делегатите разбраха, че един от главните виновници довели до финансовите затруднения на СБЖ и стремящ се към фалит на съюза ни, е именно лицето Петьо Христов Блъсков. Затова се стигна до предложението на няколко делегати на ОС, въпреки неясното становище ( или просто липса на такова) на Комисията по етика, да бъдат изключени от  СБЖ, заради уронването на престижа на организацията и работещи в нейна вреда, на колегите Блъсков, Лесидренски ( под давлението на Блъсков завел дело срещу СБЖ - безпрецедентен случай в историята на организицията ни), и на Ирина Иванова (завела дело година и 1 месец след отчетно-избоното ни събрание) за непризнаване на избраните управителни органи).    

За съжаление, тяхното предложение не можеше нито да бъде разисквано, нито гласувано, тъй като не беше включено в официално обявения в законовия срок дневен ред на ОС.

 


 

Сподели в
 

На фона на политическите противопоставяния между институциите в България, рефлектирали и върху възпоменанието за 147-годишнината от обесването на Васил Левски, масова възхита в социалните мрежи спечели словото, произнесено на церемонията на 19 февруари от голямата българска писателка Здравка Евтимова.

20.02.2020/19:17

Журналистът Богомил Грозев днес официално бе представен от кмета на Пловдив Здравко Димитров като директор на Общинския институт "Старинен Пловдив". Кратката церемония се състоя в Балабановата къща в Стария град. Кметът, известен с прякора си Зико, призна, че още преди изборите е предложил на журналиста от Нова телевизия и Би Ти Ви да оглави "Старинен Пловдив".

18.02.2020/14:57

Премиерата на “Човекът, който вървеше назад” ще се състои на 21 февруари, петък, от 18.30 ч., в галерия “Арт Маркони”, ул. “Охрид” 22, Варна

18.02.2020/14:43

Казват, че 40-годишнина не се празнувала, но как може да се пропусне да не се отбележи, че едно от най-любимите предавания на БНТ „Минута е много“ навъртя 40 лета от излъчването на първия си брой. По този повод на 22. 02. 2020 г. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" от 13.30 ч. се организира честване на юбилея на първото излъчване на телевизионното предаване – любимо състезание на поколения българи, съобщи за сайта на СБЖ неговата създателка проф. Лили Райчева.

18.02.2020/12:17

Факултетният студентски съвет и Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организират "Ден на отворените врати" за кандидат-студенти, съобщиха за БТА организаторите.

16.02.2020/10:30

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки