Клоунски имена – долнопробна журналистика

14.05.2011 /08:07 | Автор : Ваш Ваньо Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ще ги срещнете във вестници, списания, в телевизии. В телевизиите – най-вече. Думата и раздразнението ми са за детинските прякори, за уличните прозвища на десетки артисти, режисьори, тв водещи, университетски преподаватели и медийни експерти.

В самите имена няма нищо лошо. Лошото лъсва, когато те се появят в печатни материали, в предавания, излъчвани в национален ефир. Винаги ми е било чудно защо хероите, които ще спомена, приемат тая практика.

Не по-малко странно е и защо тя се допуска от много журналисти. И така тия имена се набиват надълбоко в съзнанието на читателите, зрителите, слушателите.

Не говорим за прякори на спортисти и артисти като Големия и Малкия Пацо /Георги Парцалев и Константин Коцев/, Калата /Георги Калоянчев/, Гунди /Георги Аспарухов/, Йогата /Георги Соколов/, Моката /боксьорът Борис Георгиев/, Госпожа Стихийно бедствие /Стоянка Мутафова/.

Не говорим, защото на тях това им отива, приляга им. А и – тая добавка е много съществена! – когато са официално представяни, това винаги се правеше и прави със същинските им, кръщелни имена.

Последните двайсетина години настана безредие и половина. Коскоджамити режисьор на 50 продължава да се представя и да бъде представян като Теди Москов. Бил всъщност Стефан, но като бебе така – Теди, му казвала май майка му.

Един от предпочитаните преди време от него артисти пък е Кръстьо Лафазанов. 120 кила мъж, женен, талантлив, пише и книги заедно с жена си. Викат му Къци.

Негов адаш – Къци, бе – жив и здрав е – и позалезлият и позабравен телевизионен водещ с фамилията Вапцаров. Къци Вапцаров. При отминали избори кандидат за кмет на София беше баскетболният треньор

Тити Папазов. Но тогава – където и да го канеха – се представяше инак: Константин Папазов. Някогашен водещ на „По света и у нас” също е Константин. Но ще го срещнете много по-често като Коко Каменаров.

Може да го объркате, ако се водите само по малкото име, с Коко Динев – търговец, върл любовчия и собственик и на футболен тим /това напоследък е много модерно и престижно/.

Малцина знаят как са кръстили в родилния дом закръгленичкия кулинар Ути. Само фамилията Бъчваров напомня за връзката му с театъра – и чрез дядо му, и чрез майка му.

Само дяволът знае и къде е краят на подобен списък /и дали въобще има край/ , но аз ще спра при любителя на папийонки – шефа на Съвета за електронни медии /СЕМ/ Георги Лозанов. Много често той е представян като Гого. И не възразява.

Един път е доцент, втори път – професор, но – както и да е. Това е друга тема. А тия редове са напомняне, че в сериозната журналистика се пише и говори за хората с двете им истински имена. И обръщенията към тях са „госпожо” и „господине”.

Уличните имена са за уличната журналистика. Прякорите и детинщините са за вкъщи, за разказване на спомени, за отваряне на по-голяма глътка сред почерпена компания...

А когато сте с амбицията за авторитетни прояви в дадена област, за запомнящо се присъствие в обществото и влияние върху общественото мнение – оставете ги на закачалката в антрето си преди да излезете сред хората.

Който твърди обратното, нека се позамисли над обръщенията „Господин Коко...” и „Господин Гого...” Ако му звучат добре, наред, да кара както ще и по-нататък...  
 

Сподели в
 

Радио Nova news отбелязва своя рожден ден на 22 септември. Радиото стартира на 22 септември 2016 г. като съвместен проект на най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания в България.

22.09.2019/09:07

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки