Начало
 
 

Клоунски имена – долнопробна журналистика

14.05.2011 /08:07 | Автор : Ваш Ваньо Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ще ги срещнете във вестници, списания, в телевизии. В телевизиите – най-вече. Думата и раздразнението ми са за детинските прякори, за уличните прозвища на десетки артисти, режисьори, тв водещи, университетски преподаватели и медийни експерти.

В самите имена няма нищо лошо. Лошото лъсва, когато те се появят в печатни материали, в предавания, излъчвани в национален ефир. Винаги ми е било чудно защо хероите, които ще спомена, приемат тая практика.

Не по-малко странно е и защо тя се допуска от много журналисти. И така тия имена се набиват надълбоко в съзнанието на читателите, зрителите, слушателите.

Не говорим за прякори на спортисти и артисти като Големия и Малкия Пацо /Георги Парцалев и Константин Коцев/, Калата /Георги Калоянчев/, Гунди /Георги Аспарухов/, Йогата /Георги Соколов/, Моката /боксьорът Борис Георгиев/, Госпожа Стихийно бедствие /Стоянка Мутафова/.

Не говорим, защото на тях това им отива, приляга им. А и – тая добавка е много съществена! – когато са официално представяни, това винаги се правеше и прави със същинските им, кръщелни имена.

Последните двайсетина години настана безредие и половина. Коскоджамити режисьор на 50 продължава да се представя и да бъде представян като Теди Москов. Бил всъщност Стефан, но като бебе така – Теди, му казвала май майка му.

Един от предпочитаните преди време от него артисти пък е Кръстьо Лафазанов. 120 кила мъж, женен, талантлив, пише и книги заедно с жена си. Викат му Къци.

Негов адаш – Къци, бе – жив и здрав е – и позалезлият и позабравен телевизионен водещ с фамилията Вапцаров. Къци Вапцаров. При отминали избори кандидат за кмет на София беше баскетболният треньор

Тити Папазов. Но тогава – където и да го канеха – се представяше инак: Константин Папазов. Някогашен водещ на „По света и у нас” също е Константин. Но ще го срещнете много по-често като Коко Каменаров.

Може да го объркате, ако се водите само по малкото име, с Коко Динев – търговец, върл любовчия и собственик и на футболен тим /това напоследък е много модерно и престижно/.

Малцина знаят как са кръстили в родилния дом закръгленичкия кулинар Ути. Само фамилията Бъчваров напомня за връзката му с театъра – и чрез дядо му, и чрез майка му.

Само дяволът знае и къде е краят на подобен списък /и дали въобще има край/ , но аз ще спра при любителя на папийонки – шефа на Съвета за електронни медии /СЕМ/ Георги Лозанов. Много често той е представян като Гого. И не възразява.

Един път е доцент, втори път – професор, но – както и да е. Това е друга тема. А тия редове са напомняне, че в сериозната журналистика се пише и говори за хората с двете им истински имена. И обръщенията към тях са „госпожо” и „господине”.

Уличните имена са за уличната журналистика. Прякорите и детинщините са за вкъщи, за разказване на спомени, за отваряне на по-голяма глътка сред почерпена компания...

А когато сте с амбицията за авторитетни прояви в дадена област, за запомнящо се присъствие в обществото и влияние върху общественото мнение – оставете ги на закачалката в антрето си преди да излезете сред хората.

Който твърди обратното, нека се позамисли над обръщенията „Господин Коко...” и „Господин Гого...” Ако му звучат добре, наред, да кара както ще и по-нататък...  
 

Сподели в
 

Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) ще почете най-добрите телевизионни предавания в страната през 2019 г. с шоу на живо в края на юли, но без звезди и публика, съобщи Ройтерс.

05.06.2020/09:05

Фотоизложбата "Спортът в София през годините" ще бъде открита във вторник, съобщават от "София - европейска столица на спорта".

02.06.2020/09:02

Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите, прераснали в насилие в град Минеаполис в САЩ, предаде агенцията.

01.06.2020/09:01

Технологичната компания "Майкрософт" (Microsoft) ще замени десетки журналисти от своя уебсайт MSN с автоматични системи, които ще подбират новинарските истории, предаде Би Би Си.

31.05.2020/09:07

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки