Максим Минчев: Българите не можем без вестник на родния език

12.05.2011 /20:21 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: 24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Минчев, остават 2 седмици до Седмата световна среща на българските медии, която ще е в Холандия. Как ще бъдат посрещнати те там, пита в интервю за вестника авторката генералния директор на БТА:

Значи изборът ни е правилен. Спряхме се на Холандия, защото тя е държава с традиции в свободните медии и свободното слово. И в същото време е финансово стабилна и просперираща.

Да, имиджът ни там сега не е висок, но пък среща като нашата ще даде възможност на холандците да видят България не само като потенциален проблем, но и като добър партньор.

Все пак ние сме заедно в ЕС и НАТО. И да не бъдем крайни в оценките си за Холандия. Тя е инвеститор №1 у нас за 2009 г., оказва ни помощ в справянето с финансовата криза, отворила е врати за много наши студенти.

Ситуацията през миналата година в Австрия бе подобна. И там оценката за нас е уж спорна, но за една седмица нашата среща, двустранните икономически форуми и културната програма предизвикаха уважение, интерес и положителни публикации за България.

След форума получихме от виенския кмет Михаел Хойпел грамота, че събитието ни е било сред най-престижните за австрийската столица през миналата година.

 “Медии и пари” е темата, която ще се обсъжда в Амстердам. Защо я избрахте?

Всички знаем защо темата е важна. Нали все говорим, че е време да има широк обществен дебат за някои по-малко известни страни на нашия занаят. За икономиката на журналистиката ни, за видимата и невидимата собственост на медиите, за взаимоотношенията медии-бизнес. Амбицията ни е поне да започнем тази дискусия.

Ще обсъждаме и важните теми за конкурентоспособността на медиите, за използването на еврофондовете - тук ще е ключово присъствието на министър Томислав Дончев за това как държавата ни изглежда в чуждите медии.

Ще се опитаме да обсъдим и проблема за отразяването в медиите на инициативите на бизнеса по програмата за корпоративна социална отговорност.

Надявам се да има практическа полза от подобен дебат, който да либерализира съществуващия закон за радио и телевизия с участието на СЕМ. Инициативата идва и от големите бизнес компании.

Винаги на тези срещи се чуват и упреци, че се канят управляващите. Каква е ползата от присъствието на властта на журналистическите срещи?

Упреците обикновено идват от българските колеги. Докато за нашите сънародници по света тези срещи са чудесна възможност да влязат в допир с представителите на българската политическа класа.

Те поставят много въпроси, дори и нелицеприятни, засягащи различни аспекти от живота на българската диаспора по света - как и къде да гласуват, за участието на държавата и институциите й във финансирането на училища, църкви, читалища, търсят помощ в регламентирането на социални въпроси.

Не мислете, че обикаляме министерства с покани в ръка. Съвсем естествено е желанието на самите управляващи за пряк неформален контакт със сънародниците ни зад граница. Така те могат без посредници да се приближат и до техните проблеми, очаквания, нужди.

Колко медии от света и България са заявили желание за участие?

Близо 40 са колегите от чужбина, които са потвърдили участие. САЩ, Канада, Италия, Испания, Великобритания, Украйна, Кипър, Сърбия, Унгария, Гърция, Чехия… нека не изреждам всички страни.

Тази година ще има и нови лица, което е доказателство, че българите по света май трудно съществуват без свои медии на родния език. На срещите вече присъстват и колеги от пиар и рекламни агенции, от неправителствени организации, от сдружения, както споменах, и от бизнеса.

С радост научих, че тази година се възражда тв фестивалът “Медиямикс” в Албена, което е още едно потвърждение, че имаме дефицит на професионални форуми.

Има ли новопоявили се български медии по света?

Има, разбира се. Естествено, повечето са в духа на новото време - сайтове и електронни вестници, но не липсват и хартиени издания. Нов вестник имаме в Атланта (САЩ), електронен портал в Южна Африка, радиопредавания в Китай и Бразилия, сайтове в Исландия и Швеция.

Има ли фалирали български медии, какви и къде?

Това ще научим само след 2 седмици. За фалити не съм чул, но за трансформации и нови социални мрежи - да. Трудно е да разберем от разстояние каква е картината на българските медии по света.

Вестник “Нова дума” в Испания продължава да е най-тиражен, но за влияние върху диаспората вероятно претендират и някои медии зад Океана, в Гърция и Великобритания.

Кой и как финансира журналистическата среща?

Единствено и само с помощта на родолюбивия български и на чуждестранния бизнес. Тази инициатива, която очевидно е необходима за нашите медии по света, не струва и стотинка от джоба на българския данъкоплатец. Този факт идва да напомни, че добрите каузи, смислените и безкористни инициативи могат да намерят опора в бизнеса.

Как се справя БТА в икономическата криза?

Не ни е леко. Все пак ние сме функция на нашите клиенти и тяхното състояние оказва влияние и върху нашите приходи. Увеличиха се източниците, всеки целенасочено или безразборно черпи от интернет, променя се цялата ни професия - всичко това оказва влияние.

Но да не забравяме, че за 113 години агенцията неведнъж е била подложена на изпитания и винаги е успявала да задържи високото равнище на национален информационен лидер.

Спряхте “Паралели” - едно от легендарните списания на агенцията, защо?

Причините са чисто икономически, а решението ни беше, за съжаление, неизбежно. В условията на пазарна икономика никой не би си позволил лукса да издава губещо списание. Не трябва да се правят драми.

През последните години си отидоха хиляди емблематични издания по света и у нас и това е пряко следствие на настъплението на интернет и промяната в инфраструктурата на медиите. Нека все пак не забравяме, че основната дейност на БТА е информацията.

“Паралели” бе глътката свеж въздух във времето, когато нямаше глобална мрежа, когато всяка снимка и статия в списанието бе едва ли не на “ръба на закона” и допир до свободния свят. Животът се променя и някои неща, изпълнили мисията си, си отиват, идват нови.

И аз с носталгия си спомням за списание “Космос”, вестник “Старт”, за изданията на БТА “По света”, “Наука и техника”. Но животът, уви, не се интересува от личните ни емоции.

Още за срещата:    
 

 

Сподели в
 

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки