Максим Минчев: Планираме общ сайт на bg медиите в чужбина

10.05.2011 /08:04 | Автор : Иван Върбанов | Източник: klassa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Минчев, БТА отбеляза 113-ата си годишнина. Какви са измеренията на работа и функционирането на националния информационен лидер днес в 21-ви век? Пита в интервю авторът генералния директор на агенцията:

БТА е най-старата действаща медия у нас, тя е стъпила в цели 3 века, родила се е като БТА и продължава да се нарича така, въпреки че живеем вече в дигиталната ера.

Днес националната агенция успешно се справя с предизвикателствата на новото време. Те са не само към по-специфичната агенционна журналистика, но и към занаята въобще.

Неоспорим факт е обаче, че тази увеличаваща се лавина от информация, която прогресивно залива планетата, би била немислима без агенциите, които практически произвеждат 80 на сто от тази информация.

Това се признава от другите медии. А със своите близо 1000 информации на ден и над 600 снимки, БТА е наистина национален информационен лидер.

Кои са златните правила за работата на журналистите в агенцията, наложени във времето и гарантиращи професионалния продукт?

Освен златните правила, които са стандарт за агенцията, БТА е силна още и заради традициите и школата си. Открай време агенцията е била еталон за професионализъм, за езикова култура, а и да не забравяме, че винаги е била кадрова банка за другите медии.

Ако направим една „разходка” из вестниците, списанията, телевизиите, радиата и сайтовете, ще видим, че навсякъде има бетеанци от различни поколения. А доказателство за това, че продуктът на агенцията е сигурен и достоверен, е фактът, че от години нямаме опровергана информация.

Без излишна скромност мога да кажа, че БТА държи монопол върху точността, безпристрастността и обективността на информацията – позиция, която екипът на агенцията отстоява всяка минута и която не смята да отстъпва.

- Какъв е печелившият бизнес модел и маркетингова стратегия за БТА в отстояването на лидерската позиция на пазара?

Едва ли ще открием топлата вода, ако кажем, че печелившият модел е в създаването и провеждането на гъвкава пазарна политика. Ние имаме тематични емисии, които удовлетворяват нуждите и изискванията на всичките ни клиенти.

Едни емисии се търсят от националните медии, други са интересни за тези извън столицата. Имаме информационни продукти както за корпоративни клиенти, така и за политически субекти.

На нарасналите изисквания на абонатите ние отговаряме с динамика, включваща в себе си бърз и лек достъп до тематично разнообразен информационен масив. Стремим се да надзърнем в утрешния ден и да отгатнем изискванията му, дори капризите му.

Амбицията ни е, ако не да изпреварваме времето, поне да сме в синхрон с него, а не да го догонваме. Задачата ни е да бъдем полезни и търсени от различни целеви групи, от издания с различен профил, от хора с разнообразни интереси.

Интернет се превърна в своеобразна глобална новинарска мрежа. Каква е опасността от увеличаващото се разпространение на подвеждаща или невярна информация и каква е ролята на авторитетните медии?

Факт е, че много хора са пометени от тази огромна приливна вълна. Опасността е реална и ние сме свидетели как, уви, всеки ден това се случва. Затова днес и нараства отговорността на авторитетните и сериозните медии, към които категорично се числи и БТА.

Те подават меродавна, проверена и точна информация, защото в тях работят професионалисти, а освен това - черпят от световните информационни лидери. Избор на колегията е какво да предпочете – безразборното ровене из интернет и позоваването на рискови източници или безспорните новини. Всъщност този избор определя и облика на медията. Но компас в спускащата се информационна мъгла остават институции като БТА.

В конструкцията на съдържанието като че все повече изчезват границите и се обединяват в едно - новини, специални ПР събития и рекламни информации в общия новинарски поток.

Медиите се променят мощно. И това влияе върху техния стил, продукт и мисия. Ще продължава да намалява границата между журналиста и читателя, слушателя, зрителя и дори, страхувам се, фантазьора. Ще продължават и други може би непознати нам процеси.

Лично на мен в този информационен разгул, който ни превзе, започнаха да ми липсват задълбочените журналистически коментари и анализи, които да обясняват новините.

За съжаление в другите страни не е точно така. Почти във всичките ни балкански съседи се съхраниха сериозни независими медии. Те са хем коректив на политиците, хем „четвърта власт”...

„Фрийдъм хаус” отреди за България 77-а позиция сред 196 държави. Заслужено ли е това място, след като все пак българските медии са в непрекъснат процес на демократизация и развитие.

Много нещо се каза и изписа за тази наистина незавидна позиция. За съжаление тя е обективна.

Световната среща на БГ медиите по света се превърна в един очакван празник за гилдията. Каква е мисията на тазгодишното издание, което е под мотото „Медии и пари”?

Форумът, чието 7-д издание предстои, наистина се утвърди. Той се разраства и като количество участници и като география, и като качество на дискусии и обсъждани теми. Но не е лесно. Става дума за много и различни медии, опериращи в много и различни държави.

Едно е 40-годишно списание в Молдова, друго е 15-годишен вестник в САЩ, трето е няколкомесечен сайт в Швеция или Южна Африка. Различни диаспори, законодателства, екипи, финансови възможности.

Но има нещо, което е общо за всички българоезични медии по света – хъсът, с който излизат, и борбата, която водят, за да оцелеят. Може би и затова тазгодишната тема бе посрещната от всички с голям интерес.

Истински се надявам, че най-после сме готови, ако не да проведем, то поне да започнем един истински диалог за връзките между медиите и бизнеса, за икономиката на журналистиката ни и за порочните явления в занаята, които май директно кореспондират с онова незавидно 77-о място.

Как върви подготовката и каква е актуалната информация към момента?


Засега всичко върви по план. Вече са заявили участие над 100 колеги от 25 държави, вероятно това число ще се удвои. Има много „стари муцуни” от медийния свят по света и у нас, има и дебютанти.

Да е жив и здрав българският бизнес, благодарение на който осигуряваме финансирането на срещата, благодаря и на тези колеги, които са с нас от началото на проекта и които дават всичко от себе си той да продължи да се развива.

Кои са горещите проблеми, които вълнуват нашите колеги зад граница, и коя е най-голямата ви загриженост за нерешени казуси между двете срещи?


Много от проблемите на колегите ни зад граница са сродни – борба с кризата, оцеляването, рекламните приходи, подготвените кадри, връзките с България... Налице е бум на информационните сайтове и свиване на хартиените издания.

Ако има нещо, което се проточи във времето, това е създаването на общ сайт за българските медии. Идеята бе той да се създаде и администрира от самите тях. Сега в Холандия този въпрос ще бъде обсъждан в специален панел.

Защо Холандия е важна именно в 2011 г. като държава домакин?

Изборът бе направен по няколко причини - имаме няколкохилядна българска диаспора, имаме медии. Не на последно място – Холандия е инвеститор номер едно в България за 2009 г. И в същото време е важна страна в контекста на нашия стремеж към членство в Шенген и проблемите с пазара на труда за българи в ЕС.

Какво предстои на БТА през годината?

Динамика. В момента ние председателстваме АBNА и BSANNА – съответно международните асоциации на агенциите от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Преди седмица направихме прекрасен хепънинг с известни писатели и художници в Поморие.

Предстоят ни двустранни форуми с хърватската, грузинската и италианската агенции, кръгла маса за корпоративната социална отговорност “ПР и медиите”. Планираме да издадем нови книги. Динамика, като че тя се превърна във всекидневие.

Коя е следващата съкровена идея в професионален или личен план, за която ще отделите време и сили през 2011 г.?

В професионален аспект ще съм доволен, ако БТА разшири своята кореспондентска мрежа и разкрие нови пресклубове в страната. А в личен план дано намеря време да довърша следващата си книга.

Друг поглед върху БТА:      

Георги Тошев: БТА е със затихващи функции 

 Роден е на 2 март 1969 г. в София. Филолог и журналист по образование, специализирал е журналистика в САЩ. Дълги години е работил в печатни медии.
Дата: 09.05.2011

Сподели в
 

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки