Йън Райт: Основният проблем на медиите е мързелът

07.05.2011 /17:49 | Автор : Красимира Карамфилова | Източник: capital Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йън Райт е председател на фондация Guardian от 1996 г. Става журналист във в. Guardian през 1964. Бил е военен кореспондент на изданието по време на войната между САЩ и Виетнам. През 60-те е кореспжндент в размирния Южен Судан.

"Журналистиката е основна част от работещото общество. Тя е нужна, но не трябва да забравяме, че не е идеална." Така започва разговорът с председателя на фондация Guardian Йън Райт.

Стар познат на България, този път той е тук, за да оценява участниците в конкурс на M-tel. Питаме го за отпечатъка, който оставят технологиите и социалните мрежи върху журналистиката.

Йън Райт е изключително харизматична личност. Бил е в сърцето на конфликти, отдавна влезли в историята на човечеството.

Историите, които разказва, те карат да се чувстваш като дете в магазин за играчки - не можеш да си купиш всички, но се стремиш да запомниш всяка от тях, за да разкажеш на приятелите си по-късно.

Като тази за Босна от 1994 г. например. Две експлозии стават обект на вълнение в целия свят. Медиите бързат да обвинят Сърбия. Впоследствие се оказва, че истината е по-сложна и Сърбия не е била замесена в атентата.

"С бързите темпове, с които се развиват технологиите, скоростта се превръща в един от основните проблеми на журналистите", казва по този повод Йън Райт и продължава:

"Журналистиката не е просто бързото съобщаване на една новина. Трябва да я отразиш интелигентно. Проблемът днес е, че журналистите нямат достатъчно време."

По думите му фактът, че в момента, в който един текст е написан, той достига аудиторията в другия край на света, по-скоро усложнява живота ни.

"По-важно е да отразиш една новина вярно, вместо бързо, но това е много трудно, когато технологиите правят света ни толкова динамичен", коментира Райт.

Нови технологии, стари принципи

Агрегацията на съдържание може би също не помага на по-дълбокото вникване в даден проблем. В това е обвинявана Ариана Хъфингтън и нейният Huffington Post от представители на традиционни медии като NewsCorp на Рупърт Мърдок и New York Times, но събеседникът ни е на друго мнение.

"Агрегацията е в корените на журналистиката и този похват не е нов. Използва се през последните близо три десетилетия. Разликата днес е, че журналистът може просто да потърси нужната информация в Google. А това отваря съвсем нови въпроси по достоверността на източниците му."

Йън Райт ни отвежда в ситуация, в която кореспондент на български вестник отива във Вашингтон. Той може спокойно да изпраща историите си до София, без дори да напуска изпълнения си с компютри и екрани офис. Това, което той пропуска обаче, е позицията на истинските хора навън.

Колкото до метода, който използва Huffington Post, за него "това е просто един от начините, по които работи журналистиката". Йън Райт не смята, че агрегацията води до посредственост в журналистиката.
Според него, ако медиите страдат от нещо, то това са необразованите журналисти, които не могат интелигентно да направят своя избор, било то отнасяйки се за запетайките, параграфите и думите в текста или за това, какъв материал ще отразят.

Естественото развитие на социалните мрежи променя начина, по който възприемаме новините. В началото на тази година, когато започнаха протестите срещу режима на Мубарак в Египет, The Guardian публикува текст за финансовото състояние на диктатора, който не беше верен. Информацията моментално афектира хилядите протестиращи на площада Тахрир.

"Преди години, не можехме дори и да си представим, че за секунди можем да повлияем толкова бързо на всички тези хора, особено когато информацията е грешна. Този факт създава още един фактор, който всеки журналист трябва да им предвид, когато отразява, че последиците от написаното може да бъдат доста сериозни", казва Райт.

"Основният проблем на медиите в България, а и по цял свят, е мързелът." Понякога журналистите просто губят любопитството си, а това за дългогодишния представител на професията е движещата им сила.

"В природата на добрия журналист е желанието да знаеш всичко и да искаш да го напишеш", но това, което действително разделя добрата от лошата журналистика, е изборът и точно на това залагат агрегатори на съдържание като Huffington Post.

"Ако не се научиш да упражняваш собствената си преценка, медиите ще страдат. Без нея, читателите губят увереност във вестника." За да изградиш това доверие, смята дългогодишният представител на професията, е нужно да подхранваш връзката не само с читателите, но и с източниците си.

Платеното съдържание

През последните години ставаме свидетели на намаляване на рекламните бюджети на всички компании и не е чудно, че те се опитват да придобият публичност по алтернативни методи.

Намаляване на приходите от реклама на медийните групи обаче е повече от явно, като предимно това се наблюдава при печатните издания. В търсене на решение на проблема, някои традиционни вестници по света се преориентират към платено съдържание на сайтовете и приложенията си.

За Йън Райт този спад е напълно нормален и той смята, че приходите ще се възвърнат. "Рекламните отдели на компаниите не са глупави. Ако един вестник има успех, рекламата ще отиде точно там. За целта трябва да се инвестира в умни и предприемчиви личности."

За него отделът, който създава уебсайта на вестника, е вероятно най-важният за един модерен вестник, като това не включва само "инженерите" на сайта, както ги нарича той, а комбинацията от тях и достатъчно креативни "предприемачи".

Това, според него, е единственият начин за оцеляване в новото време, което, разбира се, не означава, че трябва да подценяваме традиционната реклама в хартиения вариант на вестниците.

"Преди време в Guardian направихме таблица с двата рекламни канала. Онлайн рекламата растеше, а тази от хартиения вестник спадаше. Очаквахме някога те да се изравнят, но това никога не се случи", казва Райт.

Той вярва, че ако таргетираме адекватно, рекламодателите биха били достатъчни, за да не се налага един вестник да поставя paywall (да направи част от съдържанието си платено) на сайта си. Според Guardian възможностите извън тази преграда са много повече, отколкото зад нея.

Идеята за платено съдържание се разработва от години, но засега няма доказателство, че този модел би бил успешен. Развитието на тази практика дава възможност на вестници като The Guardian да пробият зад океана. Досега европейските издания, които са се опитали да го направят, не са успели, с изключение на The Economist, припомня Йън Райт.

За българските медии

Журналистите от изданията на "Икономедиа" отказаха да участват в конкурса, на който г-н Райт е председател на журито заради етичния конфликт, който това би могло да предизвика.

Евентуалното получаване на награда от една от най-големите български компании би могло да повлияе на коректното отразяване на дейността й. Тъй като този въпрос засяга тясно българските медии, не можем да пропуснем да го попитаме дали от чисто етична гледна точка съществуването на подобни награди пречи, или помага.

"Зависи от обстоятелствата", е лаконичният отговор на Райт. Той поясни, че е напълно естествено подобни призове да търсят реклама за компанията организатор, но ако се оценява от авторитетно жури, на което не се влияе отгоре и целта му не е чисто комерсиална, а допринася за развитието на журналистиката, в подобни конкурси няма нищо лошо.

"Във Великобритания имаме хиляди съревнования от този тип и с много от тях най-вероятно никой уважаващ себе си журналист не би искал да бъде свързан. Ако връчването на едни награди допринася за подобряване на стандартите на журналистическите практики обаче, не виждам нищо лошо в него."

Проблемът е, че за България, която все още е отбелязана като "частично свободна" на световната карта в докладите за свобода на медиите на Freedom House, темата е деликатна.

Страната беше обект на критика от Репортери без граница в края на месец януари заради предстоящите промени в закона за клевета, прокарани от управляващото правителство на ГЕРБ. До каква степен държавата може да контролира медиите и има ли случаи, в които подобни законопроекти са оправдани?

За Йън Райт медиите са просто високоговорител на обществото и "журналистите трябва да имат същите права и задължения, каквито има отделният гражданин".

Няма причина те да имат по-специални привилегии, нито пък да са обект на закон, който да им налага допълнителни забрани, смята той, и приема подобно законодателство за дискриминиращо.

Естествено има случаи, в които това е оправдано, като съдебните забрани за медийно покритие на отделни случаи във Великобритания. Случаят обаче е такъв само когато това е интерес на самото общество. Журналистите, смята Райт, понякога забравят, че това, от което аудиторията се интересува, невинаги е в неин интерес.

Той лично би подкрепил клауза, която защитава по-силно обществения интерес, но в случая с България не вижда нужда от закон, който цели ограничаването на медиите.

Закони, забраняващи реч на омраза, са наложителни, но в никакъв случай подобни проекти не бива директно да заплашват медиите, а, доколкото разбирам, ситуацията в страната е точно такава", заключва Райт:"Точно това означава равенство пред закона".

Съвсем накратко качествената журналистика се гради върху основата на демократичното общество, част от което са и самите журналисти. Ако това условие съществува, можем да прибавим и инвестиции в правилните хора, които да намерят правилния начин за достигане до читателите и зрителите.

Днес това са хората на технологиите, които са придобили търговски нюх. Със сигурност обаче не трябва да забравяме, че "каквото и да се случи в технологичния свят, основните принципи като нуждата от любопитство, доверие и интелигентното взимане на решения, ще си останат същите", заключва Райт.


Сподели в
 

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки