Филоложка: “Случи се” е най-новият паразит в говора

06.05.2011 /00:32 | Автор : Ярослава Прохазкова | Източник: 24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Какви паразитизми дразнят вашето филологическо ухо, пита авторката за вестника филоложката доц. Лиляна Димитрова-Тодорова от секцията по етимология на Интитута по български език:

Много често чувам: така, разбираш ли, нали така. Това ми прави впечатление. В последно време “случи се” измести “проведе се” и “състоя се”. Паразитизми са именно тези думи, които се използват вместо други, и то на всяка втора дума.

Без тях може да се разбере контекстът и езикът става по-чист. Не се използват синонимите. Нашият етимологичен речник може да бъде полезен, за да не се използва една-единствена дума за всичко.

Как определяте езика на политиците?

Така нареченият политически език е много беден. Повтарят се непрекъснато едни и същи термини. Не е разчупен. Употребяват не на място думи и фрази

Кой политик говори най-добре?

Според мен Сергей Станишев. Лютви Местан също. Той е завършил българска филология и това също му помага да се изразява така добре. И на двамата съм се възхищавала на начина на изразяване.

За тях се сещам веднага. Министърът на образованието Сергей Игнатов си служи добре с езика. Културно се изразява и министърът на транспорта Александър Цветков.

Е, майка му все пак е ваша колежка (б.р. - Лилия Крумова-Цветкова, чиято книга с речник на българските благословии, пожелания и клетви излезе преди месеци).

Предполагам, че и на това се дължи.

А какво ви смущава, майката на транспортния министър сподели, че се дразни от мекането: правиме, работиме, готвиме.

О, аз също. Това преди всичко е дефект на софиянци. Изключително много ме дразни. Почти всички политици обаче го правят, включително и министър-председателят Бойко Борисов.

Подготвихте 7-и том на етимологичния речник, който започва със “слово” и завършва с терясвам, какво е уникалното в него?

Той продължава традицията на предишните. Първият още не е бил с докрай избистрена концепция, авторите не са разполагали с толкова богат лексикален материал. С всеки том речниците се обогатяват по отношение на диалектната лексика.

А какво значи “терясвам”?

Думата е диалектна, от Костурско е, сега в Егейска Македония. Означава дялкам врата, за да се затваря по-добре. В речника представяме думи от цялото езиково землище, и извън границата на българската територия.

Какви други интересни думи срещнахте в работата си по подготовката на тома?

Те са изключително много. Освен общоупотребимите книжовни думи, освен тези от интернационалната лексика има и много други интересни. Остарялото наречие тахмин от речника на Найден Геров например означава напосоки, приблизително. Все още се използва и "теква ми" (идва ми наум).

На кого ще послужи етимологичният речник?

Освен че е за произхода на думите в българския език, той дава етимология на всички думи от славянски, балкански езици и индоевропейски произход. Речникът въвежда в научно обращение голям масив от недостъпни досега за нас факти от българската народна езикова традиция.

По тази причина трудът се използва от учени с различна профилираност, не само от етимолози и специалисти по езикознание като цяло, но и от културолози, фолклористи и др.

Според мнението на учени от чужбина речникът е едно от най-известните и най-авторитетните издания. Това е единствен по рода си речник, който отчита историята и произхода както на съвременната българска книжовна лексика, така и историческата и диалектната лексика. Този речник преминава националните граници.

Той е необходим за компетентни проучвания на другите славянски езици и е принос към съкровищницата на българското и световното езиковедско и културологично знание. Речникът се използва в САЩ, в Канада, в цяла Европа. Купен е от библиотеки от англоезични и германоезични страни.

Колко се забави томът?

Този не се забави, но за следващия не се знае кога ще излезе. Авторите на този том са 9 души. В момента само един автор и една млада начинаеща колежка са останали на работа. Не е ясно кога и как ще излязат следващите томове.

В резултат от реформата и борбата срещу БАН, поради липсата на финансови средства висококвалифицирани специалисти бяха пенсионирани в творческа зрялост. Част от колегите пък в кризата намериха работа в университети в Чехия, Германия, Турция и Канада.

Оттук нататък как една колежка ще се справи сама с помощта на две съвсем млади момичета, не знам. Речникът на всяка цена трябва да бъде завършен. Ние получихме писма от над 80 учени, които твърдят същото.

ВИЗИТКА

Доц. Лиляна Димитрова-Тодорова, доктор на филологическите науки, е в авторския екип, който подготви седмия том на Българския етимологичен речник. Досега тя ръководи секцията за българска етимология при Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин” при БАН.

Член е на Етимологичната и ономастичната комисия при Международния комитет на славистите и на Интернационалния съвет за ономастични науки.

Слънчупульо казват на слънчогледа в Бачково

Какво е слоч? Разбира се, че саламура от сирене. Така я наричат в Дебърско.

Малцина могат така категорично да отговорят на въпроса, ако не разгледат седмия том на Българския етимологичен речник, който издаде БАН. В него се обяснява произходът на хиляди думи.

Авторите дадоха още любопитни примери от речника:

- Слубник - годежар, който пръв известява на сватбата, че момъкът идва за невестата (Гоцеделчевско);

- Слуговеш - шетня, шетане (Тръстеник, Плевенско);
- Слънчупульо - слънчоглед (Бачково)
- Смоскюва се - втвърдява се (Костандово и Ракитово, Велинградско);
- Смрачка - кокиче (Царино, Крумовградско);
- Смутуторям - повалям някого в борба бързо и енергично; извършвам енергично работа (Еленско);
- Совойница - обред, при който на Богоявление група моми обикалят по къщите и с китка босилек ръсят с вода, донесена в "потайна доба" (Балван, Великотърновско);
- Сокървица - кръв, смесена с гной (Банско);
- Сопелка - свирка (разпространено в редица диалекти);
- Соповец - ноздра (Габрово);
- Соска - печка от тухли (Смолница, Добричко);
- Софручен - набръчкан (Габрово, Ксантийско);
- Сенцара - къса горна дреха (Котел);
- Специерин - аптекар (остаряло);
- Среч ´дума, съгласие´ (Веригово, Карловско)
- Староседелица - стара мома (Трънско);
- Старци - карнавал (Лилково, Пловдивско);
- Стоарина - измислени същества, с които обикновено плашат малките деца (Баничан, Гoцеделчевско);
- Стракиня - глинена паница (Маданско, Смолянско, Кръстополе, Ксантийско);
- Сурвички - Нова година (Съчанли, Гюмюрджинско);
- Тайлак - мъжко конче до три години (Алфатар, Силистренско)
- Такур-такур - крака (Бели бряг, Старозaгорско);
- Такю - баща, татко (Угърчин)
- Тамах - алчност (Софийско);
- Тамахкяр - скъперник, алчен човек (Шумен);
- Тантун - празна работа (Самоковско)
- Тарашман - щурец (Виден, Казанлъшко);
- Татар- дървеница (Хаджидимово, Благоевградскo);
- Тафрадосвам са - гиздя се, кича се (Асеновградско);
- Твор - животно пор (Кумановско, Cкопско)
 

Сподели в
 

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки