Иван Тодоров: Словесните тикове на примитивизма

24.04.2011 /14:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са всекидневни. Неотдавна изслушах интервю по Българското национално радио /БНР/ с директорка на софийско училище. Пазя в записките си и двете й имена.

Та тая госпожа организирала „уебинар”, нещо подобно на семинар, на интерактивно обучение. Само дотук, на петия ред съм още – и компютърът ми вече почна да се изчервява!

Стана дума по-нататък в разговора за „панели” /раздели, части/ в дискусията, за „презентации” /представяния/ на теми, за „модератори” /хора, които ръководят едно или друго занимание/, за „иновации” /нововъведения/, за „персонални” /лични/ лаптопи...

И всичко бе изредено със самочувствието на много знаещ и модерен човек.

Да пази Господ учениците й на тази просветителка!

Неведнъж в случаи като описания обаче мен ме дразни пасивността на интервюиращите, разговарящите журналисти. Които са като домакини на поканените събеседници.

А журналистът - той /или тя/, може много да стори. Стига да иска. С иронично запитване в ефир, например – „Какво значи панел в тоя случай?” Или с хапливо вметване – „Може би искахте да кажете представяне вместо презентация?”

Не! Няма да чуете подобна реакция. И това дава нова и нова сила на езиковите бракониери из горите и полята на книжовния български. Там гърмят като на стрелкови военен полигон какви ли не още недомислия.

Кънтят като празни тенекиени кутии...

Много, много отдавна не се говори от мнозина за вид предаване. Предаванията вече се делят и различават според различния си „формат”. Навремето формат имаха фотографските снимки. Хартиените листи за писане. Картините. Днес това е само все по-вехт спомен.

Днес разглезени, повърхностни и разцапарени „гърли” /хайде веднъж да ви помоля да погледнете и в речника, читатели любезни/ успокояват нервите си, ходейки на „шопинг” /пазаруване/. Не съм опитвал, но било много модно.

А, и не пропускат „афтър парти”. Само предполагам, че става дума за запивки по нощите след като някакво друго тържество преди това вече е свършило...

Нямам съмнения обаче за „семплите”. За тях чух не къде да е, а в едно от изданията на „Арт ефир” по програма „Христо Ботев” на БНР. Иде от английското “sample”. Което ще рече мостра.

Ами ако не знаете английски?

Проблемът си е ваш. За край – две черешки. Възгорчиви – като с червейче, скрито вътре. Първата е от телевизионния коментар на мача „Лион” – „Фейенорд”: „Х. собственоръчно вкара...” Футболистът наистина вкара чудесен гол. Но в тая игра това винаги става с глава, с крак, по-рядко с рамо. Ала никога с ръка.

Втората черешка: Почти всички новинари, съобщавайки за резултатите от надпреварите „Еми”, „Оскар”, за нашите „Икар”, „Аскеер” почти неизменно известяват: „Наградата грабна...”

Колкото пъти го видя или чуя тоя израз, все почвам да си представям не достолепно удостояване с отличия, а разграбване на евтина стока от Женския пазар. Или пък кражба нейде на нещо от мургав наш сънародник...

Словесните тикове на примитивното мислене и изказ все повече изглежда, че наистина са нелечими. Ще ме опровергае ли някой?

Още нещо от колегата, който ни казва и днес “Наздраве”, за Великден:  

Иван Тодоров: Тв рекламата – наздраве, колеги, с “Шуменско” :)

За тях не се пише много често. А те са навсякъде около нас. И във вестниците и списанията, и в радио и телевизионните програми, и в Мрежата. Толкоз много, че отдавна сме сити и пресити от тях. И – най-често: вече и безразлични.
Дата: 01.04.2011


 

Сподели в
 

Радио Nova news отбелязва своя рожден ден на 22 септември. Радиото стартира на 22 септември 2016 г. като съвместен проект на най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания в България.

22.09.2019/09:07

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки