Начало
 
 

Иван Тодоров: Словесните тикове на примитивизма

24.04.2011 /14:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са всекидневни. Неотдавна изслушах интервю по Българското национално радио /БНР/ с директорка на софийско училище. Пазя в записките си и двете й имена.

Та тая госпожа организирала „уебинар”, нещо подобно на семинар, на интерактивно обучение. Само дотук, на петия ред съм още – и компютърът ми вече почна да се изчервява!

Стана дума по-нататък в разговора за „панели” /раздели, части/ в дискусията, за „презентации” /представяния/ на теми, за „модератори” /хора, които ръководят едно или друго занимание/, за „иновации” /нововъведения/, за „персонални” /лични/ лаптопи...

И всичко бе изредено със самочувствието на много знаещ и модерен човек.

Да пази Господ учениците й на тази просветителка!

Неведнъж в случаи като описания обаче мен ме дразни пасивността на интервюиращите, разговарящите журналисти. Които са като домакини на поканените събеседници.

А журналистът - той /или тя/, може много да стори. Стига да иска. С иронично запитване в ефир, например – „Какво значи панел в тоя случай?” Или с хапливо вметване – „Може би искахте да кажете представяне вместо презентация?”

Не! Няма да чуете подобна реакция. И това дава нова и нова сила на езиковите бракониери из горите и полята на книжовния български. Там гърмят като на стрелкови военен полигон какви ли не още недомислия.

Кънтят като празни тенекиени кутии...

Много, много отдавна не се говори от мнозина за вид предаване. Предаванията вече се делят и различават според различния си „формат”. Навремето формат имаха фотографските снимки. Хартиените листи за писане. Картините. Днес това е само все по-вехт спомен.

Днес разглезени, повърхностни и разцапарени „гърли” /хайде веднъж да ви помоля да погледнете и в речника, читатели любезни/ успокояват нервите си, ходейки на „шопинг” /пазаруване/. Не съм опитвал, но било много модно.

А, и не пропускат „афтър парти”. Само предполагам, че става дума за запивки по нощите след като някакво друго тържество преди това вече е свършило...

Нямам съмнения обаче за „семплите”. За тях чух не къде да е, а в едно от изданията на „Арт ефир” по програма „Христо Ботев” на БНР. Иде от английското “sample”. Което ще рече мостра.

Ами ако не знаете английски?

Проблемът си е ваш. За край – две черешки. Възгорчиви – като с червейче, скрито вътре. Първата е от телевизионния коментар на мача „Лион” – „Фейенорд”: „Х. собственоръчно вкара...” Футболистът наистина вкара чудесен гол. Но в тая игра това винаги става с глава, с крак, по-рядко с рамо. Ала никога с ръка.

Втората черешка: Почти всички новинари, съобщавайки за резултатите от надпреварите „Еми”, „Оскар”, за нашите „Икар”, „Аскеер” почти неизменно известяват: „Наградата грабна...”

Колкото пъти го видя или чуя тоя израз, все почвам да си представям не достолепно удостояване с отличия, а разграбване на евтина стока от Женския пазар. Или пък кражба нейде на нещо от мургав наш сънародник...

Словесните тикове на примитивното мислене и изказ все повече изглежда, че наистина са нелечими. Ще ме опровергае ли някой?

Още нещо от колегата, който ни казва и днес “Наздраве”, за Великден:  

Иван Тодоров: Тв рекламата – наздраве, колеги, с “Шуменско” :)

За тях не се пише много често. А те са навсякъде около нас. И във вестниците и списанията, и в радио и телевизионните програми, и в Мрежата. Толкоз много, че отдавна сме сити и пресити от тях. И – най-често: вече и безразлични.
Дата: 01.04.2011


 

Сподели в
 

Шефът на компанията „Юбър” Дара Хосровшахи се извини, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предаде АП.

13.11.2019/09:03

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

12.11.2019/09:02

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

Радио Видин е отличено от Фондация "Глобални библиотеки" в категория регионална медия, за принос в поставянето и разработването на теми за проблемите, свързани с развитието на обществените библиотеки.

09.11.2019/09:06

Фотоизложба на БНТ - Варна разказва за събитията в крайморския град в дните след 10 ноември 1989 г. Експозицията е открита в галерията на Регионалния телевизионен център.

08.11.2019/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки