Начало
 
 

Иван Тодоров: Словесните тикове на примитивизма

24.04.2011 /14:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са всекидневни. Неотдавна изслушах интервю по Българското национално радио /БНР/ с директорка на софийско училище. Пазя в записките си и двете й имена.

Та тая госпожа организирала „уебинар”, нещо подобно на семинар, на интерактивно обучение. Само дотук, на петия ред съм още – и компютърът ми вече почна да се изчервява!

Стана дума по-нататък в разговора за „панели” /раздели, части/ в дискусията, за „презентации” /представяния/ на теми, за „модератори” /хора, които ръководят едно или друго занимание/, за „иновации” /нововъведения/, за „персонални” /лични/ лаптопи...

И всичко бе изредено със самочувствието на много знаещ и модерен човек.

Да пази Господ учениците й на тази просветителка!

Неведнъж в случаи като описания обаче мен ме дразни пасивността на интервюиращите, разговарящите журналисти. Които са като домакини на поканените събеседници.

А журналистът - той /или тя/, може много да стори. Стига да иска. С иронично запитване в ефир, например – „Какво значи панел в тоя случай?” Или с хапливо вметване – „Може би искахте да кажете представяне вместо презентация?”

Не! Няма да чуете подобна реакция. И това дава нова и нова сила на езиковите бракониери из горите и полята на книжовния български. Там гърмят като на стрелкови военен полигон какви ли не още недомислия.

Кънтят като празни тенекиени кутии...

Много, много отдавна не се говори от мнозина за вид предаване. Предаванията вече се делят и различават според различния си „формат”. Навремето формат имаха фотографските снимки. Хартиените листи за писане. Картините. Днес това е само все по-вехт спомен.

Днес разглезени, повърхностни и разцапарени „гърли” /хайде веднъж да ви помоля да погледнете и в речника, читатели любезни/ успокояват нервите си, ходейки на „шопинг” /пазаруване/. Не съм опитвал, но било много модно.

А, и не пропускат „афтър парти”. Само предполагам, че става дума за запивки по нощите след като някакво друго тържество преди това вече е свършило...

Нямам съмнения обаче за „семплите”. За тях чух не къде да е, а в едно от изданията на „Арт ефир” по програма „Христо Ботев” на БНР. Иде от английското “sample”. Което ще рече мостра.

Ами ако не знаете английски?

Проблемът си е ваш. За край – две черешки. Възгорчиви – като с червейче, скрито вътре. Първата е от телевизионния коментар на мача „Лион” – „Фейенорд”: „Х. собственоръчно вкара...” Футболистът наистина вкара чудесен гол. Но в тая игра това винаги става с глава, с крак, по-рядко с рамо. Ала никога с ръка.

Втората черешка: Почти всички новинари, съобщавайки за резултатите от надпреварите „Еми”, „Оскар”, за нашите „Икар”, „Аскеер” почти неизменно известяват: „Наградата грабна...”

Колкото пъти го видя или чуя тоя израз, все почвам да си представям не достолепно удостояване с отличия, а разграбване на евтина стока от Женския пазар. Или пък кражба нейде на нещо от мургав наш сънародник...

Словесните тикове на примитивното мислене и изказ все повече изглежда, че наистина са нелечими. Ще ме опровергае ли някой?

Още нещо от колегата, който ни казва и днес “Наздраве”, за Великден:  

Иван Тодоров: Тв рекламата – наздраве, колеги, с “Шуменско” :)

За тях не се пише много често. А те са навсякъде около нас. И във вестниците и списанията, и в радио и телевизионните програми, и в Мрежата. Толкоз много, че отдавна сме сити и пресити от тях. И – най-често: вече и безразлични.
Дата: 01.04.2011


 

Сподели в
 

Алжирски съд осъди журналиста и активист Халед Драрени на 3 години затвор по обвинение в накърняване на националното единство, предаде Ройтерс.

12.08.2020/09:03

Единственият вестник на българите в Сърбия спря да излиза поради финансови проблеми. "Ново братство" се издава с малки прекъсвания от 1959 г.

11.08.2020/09:02

Социалните медии трябва сами да проведат целенасочена реформа на своята дейност, така че решително да се откажат от дезинформацията в полза на достоверността и състраданието.

10.08.2020/09:01

Журналистът от фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Николай Стайков е бил задържан от полицията в нощта на 7 срещу 8 август в района между Орлов мост и стадион „Васил Левски” в София и по-късно освободен, съобщи БНР на 8 август.

09.08.2020/09:07

Млади журналисти излязоха на шествие във Враца в защита свободата на словото и подкрепиха колеги, станали обект на нападение или натиск заради работата си.

08.08.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки