“24 часа” на 20 години: Какво си спомням за вестника ви

18.04.2011 /23:22 | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Витомир Съръиванов: Отдавна беше, но помня, защото тогава станах на 20 г. Вървя с вестника, но не сме набори. Вие навършвате 20 г., а аз - 2 по 20 г.

Маша Илиева: 1991 г. беше много важна за мен, на 9 януари беше дебютът ми в "Лебедово езеро" - ролята, с която бих могла да вляза в “Книгата на рекордите “Гинес” за най-много изиграни представления едно след друго.
 
3 месеца по-късно се появи "24 часа". Въпреки мизерията хората се редяха на опашки за новия вестник. Явно е имало глад за такава информация.
 
Веселин Маринов: 1991 г. беше една от най-силните ми години, когато работех в Германия. Заминах през 1989 г., а през 1991 г. излезе на английски и немски език първият ми албум "Любовни песни".
 
Йорданка Христова: 1991 г. не беше никак шарена, от трудните години на прехода. Имаше много негативна енергия, рушаха се семейства и приятелства на политическа основа, трудно беше за оцеляване.
 
Но аз се справих с оцеляването, не се оплаквам. "24 часа" беше номер едно, един от любимите ми всекидневници. Продължавам да го чета и до днес.
 
Искра Ангелова: Много добре си спомням тази година - тогава беше абитуриентският ми бал. Беше след гладната зима и роклята ми беше специално донесена от Франция. 1991г. беше много наситена с емоции, тогава пламна и първата ми любов.
 
Тогава спечелих и националната олимпиада по литература и бях приета българска филология, която следвах успоредно с ВИТИЗ. "24 часа" е един от малкото вестници, които чета.
 
"24 часа" държи много добро ниво през всичките тези години. Харесвам го, защото е тип градски вестник и е насочен към по-интелигентната аудитория.
 
Георги Гергов: През април 1991 г. бях председател на борда на директорите на Кооперативно земеделско стопанство "Маноле". Това бяха бурни и тежки години. Държавата беше изоставила селското стопанство и всеки се спасяваше, както може. И на мен не ми беше лесно, защото отговарях за 2000 работници, а в "Маноле" се отглеждаха около 60 000 свине.
 
Трябваше да се осигури храна за София и големите градове в онези гладни години. Държавата не помагаше с нищо, само се изискваше. Не искам и да си спомням как съм се справял - толкова трудно беше.
 
Купувам “24 часа” от първия брой. Който не чете "24 часа", е загубен. Оттогава е всяка заран на бюрото ми. Като ми се разрасна бизнесът, и в трите ми офиса - в София, Пловдив и Варна, съм наредил да ми го носят.
 
Тончо Токмакчиев: Тончо и Марта са в сценка от скеч в “Ку-ку”. Всъщност това е и първото партньорство на сцена на актьорите. Тончо си спомня 1991 г. с турне, организирано от кукления театър, в който играе тогава.
 
Той и Камен заминават да изнасят представления в Белгия, Германия и Франция. “Тук беше тежка немотия. При сблъсъка със Запада преживяхме голям културен шок”.
 
Евгени Минчев: През 1991 г. Камелия Станчева ме покани на среща, каза ми, че започва издаването на един нов вестник и ми предложи да водя рубрика в него. Аз отказах и 20 години по-късно съжалявам.
 
Камен Воденичаров: Ще запомня 1991 г. с най-голямата беля в кариерата ми - "атомното Ку-ку", когато изправихме на нокти България и съседните страни. Взех си още първия брой на "24 часа", култов вестник.
 
Михаил Белчев: Ще запомня 1991 г. с романтичните поетични вечери на свещи поради режима на тока. Харесвам "24 часа", в перфектни отношения съм с вестника и си го купувам от самото начало. Още повече, че съм допринесъл за любовта на един ваш колега и съпругата му, донякъде съм причина за тяхната сватба.
 
Маргарита Михнева: 1991 г. беше преломен момент в творческата ми биография, едно ново начало. Тогава се отвори възможността да работя в чужбина. Избраха ме от International Press Institute и заминах за Германия.
 
Като цяло беше година на пробуждане. През същата година срещнах и голямата си любов. Бих искала 1991г. да се върне и в личния ми живот, и в живота на вестника. Чета "24 часа" и му пожелавам да е винаги млад и търсещ, защото зрелостта предполага компромиси, премереност.
 
Димитър Цонев: 1991 г. беше историческа за мен, защото тогава започнах да водя последните новини по БТ от 23,00 часа. Купих си още първия брой на "24 часа".
 
Самият факт, че се задържа 20 години на пазара, говори, че е стабилен вестник с добро съдържание и вярна публика. Пожелавам ви още поне 20 години да се задържите на медийния пазар.
 
Динко и Йордан Диневи: "Това е периодът, когато основно пребивавахме в Свети Влас, занимавахме се с проектиране и строителство на семейни хотели", спомнят си братята. Следяхме всичко ново, а “24 часа” бе новото. 
 

 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки