Венка Ризова: Съкращения или назначения ще има в БНТ?

16.04.2011 /19:25 | Автор : Светослава Кузманова | Източник: dariknews Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Когато в БНТ се заговори за съкращения, те веднага са придружени от думите „стачка” или „протест”. Така е и този път, казва Венка Ризова, която не за първи път оглавява недоволството на „Сан Стефано”.

 „Много е възможно да има протести в БНТ, но не срещу сегашното ръководство на телевизията", казва колежката Ризова , която е и председател на Контролния съвет на Съюза на българските журналисти. 
Тя напомня, че досега голяма част от стачките в БНТ са били с чисто политически подтекст. Кога и дали ще има протест този път, засега не е ясно.

Ръководството на БНТ мълчи по темата за предстоящите съкращения. А когато това се случва, се раждат слухове. Като този, че част от съкратените служители на БНТ всъщност изобщо няма да я напуснат, защото ще продължат да работят на хонорари и на граждански договори.
 
Повече от 1600 са служителите на БНТ в момента. Всички те не са побрани само в сградата на ул. „Сан Стефано" 29. В тази бройка се включват четирите регионални телевизионни центъра във Варна, Пловдив, Благоевград и Русе. Във всеки един от тях работят между 60 и 70 служители. Отделно БНТ има печатница с 9 служители и 3 почивни станции - в Пампорово и Китен.
 
В средата на август миналата година, когато новият генерален директор Вяра Анкова встъпи в длъжност, стана ясно, че 1600 души в БНТ са много и съкращения ще има. Тогава Анкова обеща, че това ще стане след обстоен анализ.
 
Преди месец и половина служителите в телевизията бяха уведомени, че между 280 и 420 от тях ще си заминат от медията. Към днешна дата в Инспекцията по труда фигурира искане за съкращаване на още 60 щатни бройки и така бройката набъбва до 480, твърди Венка Ризова. Тя е член на Общото събрание на пълномощниците на БНТ.
 
„Колко точно ще бъдат съкратени, аз не мога да Ви отговоря, но намеренията са към 480 души", казва Ризова и прави сметката, че всеки трети ще бъде съкратен. Колко точно хора ще си отидат, е трудно да се каже поне на този етап.
 
Тук позицията на ръководството на БНТ няма да чуете. Вяра Анкова, чрез началник отдел „Връзки с обществеността" Силвия Симова, отказа да говори. Същото в телефонен разговор направи и Атанас Кацарчев - член на Управителния съвет на БНТ, отговарящ за финансовата политика в медията и  ощепряко ангажиран със съкращенията.
 
Ризова допълни, че при предаването на властта от предишния генерален директор Уляна Пръмова на сегашния, Вяра Анкова, финансовият дефицит е бил в размер на 17 млн. лв.
 
„След като ние знаехме, като синдикати и като служители на БНТ, като общо събрание, за този огромен дефицит и за тези действително огромни далавери, които бяха направени при предишното ръководство (не се боя да кажа тази дума), защо това не го е знаела г-жа Анкова и нейният екип, който е искал да поеме управлението на тази медия.

Как може да се управлява една медия при толкова огромен дефицит, при толкова занижен бюджет? Един от първите въпроси, които ние задавахме при срещите си с всички кандидати за генерален директор беше: какви са вашите антикризисни мерки? Нито един не каза огромни съкращения, но те се случват и са факт",  каза още Ризова.
 
До кога трябва да се случат съкращенията?
 
Между 1 април и 30 май.
 
Имате ли някакви притеснения за принципа, по който ще се правят съкращения?
 
Бяха изработени критерии за подбор, бяха определени комисии за подбор по всички звена. Критериите за подбор са на ръководството и то си носи отговорността за съкращенията.
 
От десетина дни насам в телевизията заседават тези комисии, всеки ден текат в различните звена комисии. Проблемът не е толкова в комисиите и в това как ще бъдат подбрани хората. Аз мисля, че тук ще се спази един добър принцип и на първо място ще се гледа професионализмът.
 
Проблемът е къде ще се сложи чертата, защото има звена, в които до такава степен се оголва кадровият състав, че ние няма да можем да изпълняваме своите професионални задължения и да обезпечим производството. Това  част от ръководството не винаги разбира и ние непрекъснато се опитваме да обясним, че така механично не може да се подхожда.
 
Къде например ще се оголи?
 
Най-големи оголвания ще има в студията, където няма да могат да се обезпечат необходимото количество смени за предаванията и тези, които се снимат, и тези, които са на живо.
 
Големи са съкращенията и в субтитриращата апаратна, където от 22 души остават 15, те няма да могат да изработват графика. Ние няколко пъти поискахме от ръководството да се направят примерни графици за една седмица със състава на хората, които те смятат, че ще останат, за да се види дали производството няма да закъса.
 
Такива графици все още не са направени, а подборът тече. Друго звено, в което са набелязани много големи съкращения, е звено „Реализация".
 
Ще бъдат съкратени и всички режисьори, като говоря за режисьорите, които осъществяват предаванията на БНТ за култура, за здраве и др. Тези режисьори, целокупно 19 души, излизат навън.
 
Възможно ли е тези предавания да бъдат правени без режисьор?
 
Не, те просто ще бъдат наемани на хонорар. Това е големият проблем, че се вадят хора, за да бъдат наемани.
 
Бел. Дарик: Дали и на други места в БНТ ще се случи така - да се съкращават хора, които същите след това да останат на работа в телевизията, но на хонорар, не знаем. Или поне този въпрос засега виси във въздуха, защото тези, които трябва да дадат отговор отказват да говорят.
 
Освен това на интернет-страницата на БНТ са обявени, че текат в момента няколко конкурса за различни позиции. В медията ще има отдели, които няма да бъдат засегнати от съкращенията.
 
„Най слабо засегнати от съкращенията са новините. В тях съкращенията са палиативни и отново засягат преди всичко техническата част на новините. Много малки, почти никакви, са съкращенията в сателита, където г-жа Генова защити своите хора, тя не позволи да бъдат съкращавани от нейните. Но най-големите съкращения са в техниката, след тях са в програмата", обясни Ризова.
 
В декларация, с която излязохте тази седмица, настоявате да се преразгледа бюджетът на БНТ за 2011 г., сега сме средата на април.
 
Субсидията на БНТ през тази година беше рязко занижена. Тази занижена субсидия говори само едно на всеки служител на БНТ, а именно, че държавата или не я интересува обществената й телевизия, или просто има интереси, които се стремят по някакъв начин да поставят БНТ извън конкуренцията.
 
Ръководството обосновава своите намерения да проведе големи съкращения най-вече с липсата на пари, т.е. то не твърди, че няма нужда от тези хора, то твърди, че няма пари да им плаща.
 
Ще има ли стачка в телевизията? Ще звучи ли от екрана "Let it be", песента станала символ на протестите? Пускали сте я преди години.
 
Пускали сме, но за съжаление сме я пускали преди всичко с политическа насоченост и досега голяма част от стачките, да не кажа всички, са били с политически подтекст.
 
Надявам се да се вслушат в нашата декларация и в нашите призиви, защото в момента служителите на БНТ не виждат изход в една стачка спрямо ръководството.
 
Това няма да донесе пари на телевизията. Ако ние ще направим някакви протести и много е възможно да ги направим, то те ще бъдат направени не срещу нашето ръководство в момента, както и да имаме резерви в определени насоки към него, те ще бъдат насочени към хората, които оставиха телевизията и се опитват да е превърнат в треторазрядна кабеларка с липсата на всякакви финансови средства.
 
Кога можем да очакваме стачка, ако бюджетът на БНТ не бъде преразгледан или ако се убедите, че се съкращават хора не на професионален принцип?
 
Ние ще изчакаме едно нормално време за реакция на институциите. Искаме да видим дали след тази декларация действително някой ще реагира, дали ще помисли, дали ще се срещне с хората от телевизията, дали ще се опита по някакъв начин да подаде ръка на БНТ.
 
Бел. Дарик: Колко ще е това време на изчакване Ризова не конкретизира. Засега по коридорите на телевизията бродят само слухове за броя на съкратените.
 
Вижте още:  

Няколкостотин души ще бъдат съкратени от държавната телевизия БНТ до месец. Според Венка Ризова, член на общото събрание на пълномощниците на “Сан Стефано” 29, става дума за 480 служители.
Дата: 10.04.2011
 
Големите телевизии в България вече не са същите, а програмите им почнаха да си приличат като две капки вода. Тотално преструктуриране праща кадри на борсата.
Дата: 06.11.2010
 

 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки