Маргарита Ралчева: От третата година тв “Европа” е на печалба

14.04.2011 /22:52 | Автор : Стела Стоянова | Източник: standart Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-жо Ралчева, вие прочетохте първата новинарска емисия на телевизия “Европа” тоно преди 10 г. Спомняте ли си първата новина?

Емисията се излъчи на 14 април 2001 г., което тогава беше навръх Великден. Затова и първата новина беше, че днес е Великден. Спомням си цялата еуфория около тази емисия, напрежението.
 
Преди това правихме около 2 месеца сухи тренировки, което за начинаеща телевизия е изключително малко. Понеже съм прочела първата емисия и на Нова телевизия, спомням си, че тогава сухите тренировки бяха почти една година.
 
Притеснението беше голямо, понеже и техниката беше нова. Но успяхме. Нямаше нито един гаф.
 
Трудно ли направихте прехода от Нова тв към "Европа"?
 
Не, защото имах период от 2-3 години, в които работих извън медиите, бях пиар. След това просто се върнах в журналистиката. Занимавам се с нея почти от 20 г. и мисля, че с "Европа" наистина открих мястото, на което си тежа и на което се чувствам като у дома си.
 
Трудно ли се прави изцяло новинарска телевизия?
 
Много трудно. Винаги съм казвала, че е много лесно да вкараш един гост в студиото и да си говориш с него 45 минути. Докато в новинарска телевизия, за да запълниш това време, трябва да имаш около 25-30 репортажа.
 
Освен че е изключително трудоемко, е и много скъпо в сравнение с канали, в които основно вървят токшоута. И въобще телевизията е много скъпо удоволствие.
 
Едно от нещата, с които в "Европа" се гордеем, е, че освен първата в момента сме и единствената българска новинарска телевизия. Канали като Re:tv и БиБиТи просто фалираха по пътя. Опитаха се да правят същото като нас.
 
Но телевизията, освен да прави добър продукт, трябва да бъде и добре управлявано търговско дружество. А ние още от третата година излязохме на печалба. Телевизията се самоиздържа и в момента имаме над 1 млн. зрители всеки ден.
 
Познават ли ви зрителите?
 
Сега, откакто съм кореспондентка в Брюксел, като че започнаха да ме позабравят. Което е добре за мен, защото понякога е малко досадно. Все пак аз четох новини в продължение на 8 г.
 
Сега като че ли малко се откъснах от образа на водещия на новини и слава Богу, защото смятам, че човек трябва да мине през различни етапи в кариерата си. Следващият след водещ на новини беше директор на новините - аз вече бях. В момента се чувствам прекрасно като кореспондент и мисля, че това е доста по-отговорна задача.
 
Какво ново ви даде тази работа?
 
Аз малко трудно направих прехода между София и Брюксел дори в личен план, защото трябваше да заживея там със семейството си. Но сега съм много доволна, защото разбрах какво означава да правиш световна журналистика.
 
В момента "Европа" единствена от нашите телевизии има кореспондент в Брюксел. Общо взето, сме 4-5 кореспонденти от български медии. Поради това, че сме много малко, работим преди всичко с чужди колеги. Някои от тях имат по 20-25 г. опит като кореспонденти.
 
И съм много доволна, че попаднах сред тях и имах възможност да се уча отново на европейска журналистика. Докато бях в България, се занимавах предимно с вътрешна политика. Този скок към Брюксел ми дава възможност да израсна не само професионално, но и в мисленето си.
 
Ако преди съм си мислила, че това, което се случва в София, е най-важното, сега си давам сметка, че София е столицата на България, но голяма част от решенията вече се вземат в столицата на Европа. Много различен е начинът, по който се работи там.
 
Ако тук в парламента можеш, разхождайки се в кулоарите, да спреш някой депутат и да го попиташ нещо, в европейския парламент това е абсолютно немислимо. Всичко става с предварителна уговорка.
 
Какво впечатление правят нашите евродепутати?
 
Много от тях са изключително амбициозни и работоспособни и това се откроява на общия фон. Това, което ме притеснява, е, че на моменти като че ли сред нашите евродепутати партийният интерес надделява и те се обръщат един срещу друг за сметка на България.
 
При случая със СРС-та например и с изказванията на депутатите ни слава Богу, че залата беше полупразна. Не бих искала пак да преживявам този срам, който изживяхме тогава ние като журналисти.
 
България е една страхотна страна и тук не се случват много по-различни неща, отколкото във Франция, Германия, Англия. Но негативизмът у нас е по-голям
И заради партийните интереси този негативизъм се пренася на територията на Брюксел.
 
Ако ние спрем да говорим непрестанно, че сме корумпирани и сме най-зле, и там няма да ни приемат по този начин.
 
Вие отразявахте войната в Ирак. Това ли е журналистическото постижение, с което се гордеете?
 
Гордея се, че оцелях. Което не е малко, имайки предвид, че когато тръгнах да се връщам към България, въздушното пространство беше затворено. И аз трябваше да мина 1000 км между Багдад и Аман съвсем сама, с един арабин, който ме превозваше.
 
Някъде около така наречения сунитски триъгълник, когато започнаха да стрелят по нас, си казах "Марги, какво правиш тука, с кой акъл дойде?". Но след това, като се върнах, си дадох сметка, че това е нещо, което дори мъжете кореспонденти не се наемат да направят.
 
Аз съм единственият български журналист, който успя да влезе в разрушения исторически музей на Багдад, дори ВВС не можаха. Аз успях по простата причина, че се запознах с министъра на културата, който живееше в хотела, в който живеех аз.
 
Той уреди чрез директора на музея да заснемем уникални неща, от които за съжаление голяма част бяха съсипани. Тогава си казах "Каква ирония! Идват външни сили да ги освободят от Саддам Хюсеин, а собственият му народ влиза в собствения си музей и разрушава собственото си културно-историческо наследство, което е на стотици години". (Със съкращения)
 
Свързани текстове: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=11223    
 

 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки