Маргарита Ралчева: От третата година тв “Европа” е на печалба

14.04.2011 /22:52 | Автор : Стела Стоянова | Източник: standart Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-жо Ралчева, вие прочетохте първата новинарска емисия на телевизия “Европа” тоно преди 10 г. Спомняте ли си първата новина?

Емисията се излъчи на 14 април 2001 г., което тогава беше навръх Великден. Затова и първата новина беше, че днес е Великден. Спомням си цялата еуфория около тази емисия, напрежението.
 
Преди това правихме около 2 месеца сухи тренировки, което за начинаеща телевизия е изключително малко. Понеже съм прочела първата емисия и на Нова телевизия, спомням си, че тогава сухите тренировки бяха почти една година.
 
Притеснението беше голямо, понеже и техниката беше нова. Но успяхме. Нямаше нито един гаф.
 
Трудно ли направихте прехода от Нова тв към "Европа"?
 
Не, защото имах период от 2-3 години, в които работих извън медиите, бях пиар. След това просто се върнах в журналистиката. Занимавам се с нея почти от 20 г. и мисля, че с "Европа" наистина открих мястото, на което си тежа и на което се чувствам като у дома си.
 
Трудно ли се прави изцяло новинарска телевизия?
 
Много трудно. Винаги съм казвала, че е много лесно да вкараш един гост в студиото и да си говориш с него 45 минути. Докато в новинарска телевизия, за да запълниш това време, трябва да имаш около 25-30 репортажа.
 
Освен че е изключително трудоемко, е и много скъпо в сравнение с канали, в които основно вървят токшоута. И въобще телевизията е много скъпо удоволствие.
 
Едно от нещата, с които в "Европа" се гордеем, е, че освен първата в момента сме и единствената българска новинарска телевизия. Канали като Re:tv и БиБиТи просто фалираха по пътя. Опитаха се да правят същото като нас.
 
Но телевизията, освен да прави добър продукт, трябва да бъде и добре управлявано търговско дружество. А ние още от третата година излязохме на печалба. Телевизията се самоиздържа и в момента имаме над 1 млн. зрители всеки ден.
 
Познават ли ви зрителите?
 
Сега, откакто съм кореспондентка в Брюксел, като че започнаха да ме позабравят. Което е добре за мен, защото понякога е малко досадно. Все пак аз четох новини в продължение на 8 г.
 
Сега като че ли малко се откъснах от образа на водещия на новини и слава Богу, защото смятам, че човек трябва да мине през различни етапи в кариерата си. Следващият след водещ на новини беше директор на новините - аз вече бях. В момента се чувствам прекрасно като кореспондент и мисля, че това е доста по-отговорна задача.
 
Какво ново ви даде тази работа?
 
Аз малко трудно направих прехода между София и Брюксел дори в личен план, защото трябваше да заживея там със семейството си. Но сега съм много доволна, защото разбрах какво означава да правиш световна журналистика.
 
В момента "Европа" единствена от нашите телевизии има кореспондент в Брюксел. Общо взето, сме 4-5 кореспонденти от български медии. Поради това, че сме много малко, работим преди всичко с чужди колеги. Някои от тях имат по 20-25 г. опит като кореспонденти.
 
И съм много доволна, че попаднах сред тях и имах възможност да се уча отново на европейска журналистика. Докато бях в България, се занимавах предимно с вътрешна политика. Този скок към Брюксел ми дава възможност да израсна не само професионално, но и в мисленето си.
 
Ако преди съм си мислила, че това, което се случва в София, е най-важното, сега си давам сметка, че София е столицата на България, но голяма част от решенията вече се вземат в столицата на Европа. Много различен е начинът, по който се работи там.
 
Ако тук в парламента можеш, разхождайки се в кулоарите, да спреш някой депутат и да го попиташ нещо, в европейския парламент това е абсолютно немислимо. Всичко става с предварителна уговорка.
 
Какво впечатление правят нашите евродепутати?
 
Много от тях са изключително амбициозни и работоспособни и това се откроява на общия фон. Това, което ме притеснява, е, че на моменти като че ли сред нашите евродепутати партийният интерес надделява и те се обръщат един срещу друг за сметка на България.
 
При случая със СРС-та например и с изказванията на депутатите ни слава Богу, че залата беше полупразна. Не бих искала пак да преживявам този срам, който изживяхме тогава ние като журналисти.
 
България е една страхотна страна и тук не се случват много по-различни неща, отколкото във Франция, Германия, Англия. Но негативизмът у нас е по-голям
И заради партийните интереси този негативизъм се пренася на територията на Брюксел.
 
Ако ние спрем да говорим непрестанно, че сме корумпирани и сме най-зле, и там няма да ни приемат по този начин.
 
Вие отразявахте войната в Ирак. Това ли е журналистическото постижение, с което се гордеете?
 
Гордея се, че оцелях. Което не е малко, имайки предвид, че когато тръгнах да се връщам към България, въздушното пространство беше затворено. И аз трябваше да мина 1000 км между Багдад и Аман съвсем сама, с един арабин, който ме превозваше.
 
Някъде около така наречения сунитски триъгълник, когато започнаха да стрелят по нас, си казах "Марги, какво правиш тука, с кой акъл дойде?". Но след това, като се върнах, си дадох сметка, че това е нещо, което дори мъжете кореспонденти не се наемат да направят.
 
Аз съм единственият български журналист, който успя да влезе в разрушения исторически музей на Багдад, дори ВВС не можаха. Аз успях по простата причина, че се запознах с министъра на културата, който живееше в хотела, в който живеех аз.
 
Той уреди чрез директора на музея да заснемем уникални неща, от които за съжаление голяма част бяха съсипани. Тогава си казах "Каква ирония! Идват външни сили да ги освободят от Саддам Хюсеин, а собственият му народ влиза в собствения си музей и разрушава собственото си културно-историческо наследство, което е на стотици години". (Със съкращения)
 
Свързани текстове: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=11223    
 

 

Сподели в
 

„Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването „Нещо повече" по БНР журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на Българското национално радио, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията.

11.05.2021/16:06

Въоръжени мъже убиха бивш телевизионен водещ в Афганистан, предаде АП. Нимат Рауан е бил застрелян в южния град Кандахар от двама нападатели, които са избягали с мобилния му телефон.

07.05.2021/15:25

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки