Ясен Гуев: Преди етика трябва да има професионализъм

14.04.2011 /07:55 | Автор : Андрей Велчев | Източник: Брой 24 на PRактики Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Той има деветгодишен стаж като журналист в БНТ, репортер във вестник "Банкеръ", редактор бизнес и финанси в "Медиапул", водещ на предаването "Бизнеспул" по радио "Нова Европа".

Г-н Гуев, трудно ли е да изоставиш журналистиката, за сметка на Връзките с обществеността или другата страна на монетата, както често наричат Публичните комуникации на голяма компания?

При мен беше твърде лесно, защото предизвикателството, което ме чакаше, бе много сериозно. Като журналист аз съм подкрепял опитите на всяко правителство да приватизира държавната собственост. Да помогнеш на новите частни собственици да направят реформи и да изградят добър имидж пред обществото е нещо изключително важно.

С какво е различна таза част от общуването?

От другата страна на журналиста е авторът на новините. От теб зависи как ще продадеш новината. Опитът в журналистиката помага много, защото вече знаеш как в медиите се взимат решения за това кое е интересно и кое не.Какви са предизвикателствата пред Публичните комуникации?

Публичните комуникации са нов бизнес в България. Те включват както изграждането на положителен имидж чрез обществени инициативи, така и комуникацията към чедиите ,обществото, неправителствените организации, правителството, регулаторните органи и ЕС.  Все още много от големите компании не са осъзнали възможностите, които им дава една подобна дейност. Пазарът за пълно обслужване ще расте в следващите години.

Трябва ли да се въведе нов модел на етичен кодекс, както за медиите така и за  практикуващите пиари и ПР агенции?

Преди етика трябва да има професионализъм. Преди години страдах от заблудата, че постепенно ще има ръст в качествената журналистика. За съжаление не се оказах прав. Радващо е обаче, че и от младото поколение журналисти има качествени попълнения. Аз съм се отказал от борбата на етичния фронт- това би трябвало да е роля на организации като БДВО.

Според различни проучвания рекламата въздейства все по-малко върху потенциалните клиенти на дадена услуга, как можем да открием нови канали за пласиране на марка или продукт?

В България все още телевизионната реклама е цар. Силно намалява ролята на пресата и има устойчив ръст на интернет. Фен сайта на Глобул във Фейсбук има над 14 000 фена едва 6 месеца след като сме го стартирали. Интернет ще продължи да печели територия и увеличаването на пазрния дял на смартфоните ще помогне за това. Естествено това няма да стане изведнъж. Не искам да съм лош пророк, но на инвеститорите в преса ще им е все по-трудно. Ще продължи да има някои много успешни проекти на списания, но ежедневната преса ще губи приходи с всяка измината година.

Наскоро изнесохте лекция в Нов български университет на тема:  „Колко трудно е да създадеш и запазиш доброто име?". Колко е трудно е да създадеш и запазиш доброто име и какво споделихте на бъдещите пиари и журналисти?

Доброто име, даденото ви от вашите родители, е най-ценния актив. В него трябва да си инвестира постоянно. В работата си студентите ще работят за доброто име на медията или клиента. Целта е да ви харесат Вас и клиента да се хареса. Изглежда просто, но практиците знаят, че предизвикателствата са големи.

Имаме ли добре развита "Корпоративна политика", както в България, така и по Европа?

Големите европейски и световни корпорации имат изградени професионални екипи. У нас има и добри и лоши практики. Все повече мениджъри обаче осъзнават нуждата от екип, който да поддържа доброто име, защото то прави пари.

Вие сте завършил унгарска филология и мениджмънт в Софийския университет "Св. Климент Охридски"  с какво ви помага това професионално?

Унгарският е един от четирите езика, които говоря, наред с руски немски и английски. Родителите ми бяха проницателни в началото на 80-те години, като ме подтикнаха да уча езици. В Централна Европа хората, които говарят повече от три езика не са никак малко. Знанията ми дават достъп до много информация и правят лесен контакта с много хора. Независимо от универсалността на аглийския много хора говорят други езици. Мениджмънтът ми даде основата на икономическите ми познания, които са изключително важни във фирмена среда. През годините аз съм управлявал сериозни бюджети и образованието ми помага значително.

Бил сте и в САЩ, Австрия и Франция. Различен ли е света на ПР-а там? Приложимо ли е наученото там в нашате медийна реалност?

Връзките с обществеността са локален бизнес със своите специфики. Правилата са различни и зависят от културата на страната. С необходимата езикова подготовка и познание на културата човек би могъл да се пробва и в друга страна.

Какво остава скрито за служителите, но видимо за всеки извън голяма компания? Какво е значението на Вътрешно фирмените комуникации?

Вътрешната комуникация и началото. Ако хората в компанията не са информирани, то няма как да постигнеш ефект и с външните публики. Глобул има над 2 000 служители и техните разговори с приятели и роднини на тема телекомуникации са мощен комникационен канал.

Има ли бивш журналист, или от време на време пишете и статии?

Само веднъж наруших решението си да не пиша повече. Написах под псевдоним статия при освобождаването на българските медици от Либия. Гледайки над казаното и написаното от мен досега не виждам нужда да пиша отново. Сега имам друга задача- да бъда част от екип, който продава най-добрите телекомуникационни услуги в България.

Вашето мото във Връзките с обществеността?

Пилците се броят наесен.

Как БДВО може да се популяризира и какви стимули към хората в професията биха родили правилното послание за членството им в организация от този тип?

Асоциациите обикновено са платформи за дебат и налагане на професионални стандарти. С едно активно лидерство организацията би могла да привлече още членове и да бъде още по-влиятелна.

Коя е неудобната истина в медийното пространство?

Много хора не разбират, че доброто име не се купува.

Да приключим позитивно и със заряд.

Всяка сутрин на екрана на моя телефон изгрява един надпис- A brand new day!
 

 

Ясен Гуев е директор "Корпоративна политика" на "Глобул", който ще отговаря за отделите "Връзки с обществеността", "Вътрешна комуникация" и "Корпоративна социална отговорност" в компанията.

Той се присъединява към "Глобул" след като през последната година е изпълнявал длъжността директор връзки с обществеността и корпоративни комуникации в ЧЕЗ-България. Преди това Гуев е ръководил връзките с обществеността на БТК,"Евромаркет груп" и "Мак Медиа".

Ясен Гуев е завършил унгарска филология и мениджмънт в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се е обучавал по програми в САЩ, Австрия и Франция.


Със съдействието на новия 24-ти брой на Информационното издание на БДВО PRактики.

Сподели в
 

„Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването „Нещо повече" по БНР журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на Българското национално радио, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията.

11.05.2021/16:06

Въоръжени мъже убиха бивш телевизионен водещ в Афганистан, предаде АП. Нимат Рауан е бил застрелян в южния град Кандахар от двама нападатели, които са избягали с мобилния му телефон.

07.05.2021/15:25

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки