Ясен Гуев: Преди етика трябва да има професионализъм

14.04.2011 /07:55 | Автор : Андрей Велчев | Източник: Брой 24 на PRактики Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Той има деветгодишен стаж като журналист в БНТ, репортер във вестник "Банкеръ", редактор бизнес и финанси в "Медиапул", водещ на предаването "Бизнеспул" по радио "Нова Европа".

Г-н Гуев, трудно ли е да изоставиш журналистиката, за сметка на Връзките с обществеността или другата страна на монетата, както често наричат Публичните комуникации на голяма компания?

При мен беше твърде лесно, защото предизвикателството, което ме чакаше, бе много сериозно. Като журналист аз съм подкрепял опитите на всяко правителство да приватизира държавната собственост. Да помогнеш на новите частни собственици да направят реформи и да изградят добър имидж пред обществото е нещо изключително важно.

С какво е различна таза част от общуването?

От другата страна на журналиста е авторът на новините. От теб зависи как ще продадеш новината. Опитът в журналистиката помага много, защото вече знаеш как в медиите се взимат решения за това кое е интересно и кое не.Какви са предизвикателствата пред Публичните комуникации?

Публичните комуникации са нов бизнес в България. Те включват както изграждането на положителен имидж чрез обществени инициативи, така и комуникацията към чедиите ,обществото, неправителствените организации, правителството, регулаторните органи и ЕС.  Все още много от големите компании не са осъзнали възможностите, които им дава една подобна дейност. Пазарът за пълно обслужване ще расте в следващите години.

Трябва ли да се въведе нов модел на етичен кодекс, както за медиите така и за  практикуващите пиари и ПР агенции?

Преди етика трябва да има професионализъм. Преди години страдах от заблудата, че постепенно ще има ръст в качествената журналистика. За съжаление не се оказах прав. Радващо е обаче, че и от младото поколение журналисти има качествени попълнения. Аз съм се отказал от борбата на етичния фронт- това би трябвало да е роля на организации като БДВО.

Според различни проучвания рекламата въздейства все по-малко върху потенциалните клиенти на дадена услуга, как можем да открием нови канали за пласиране на марка или продукт?

В България все още телевизионната реклама е цар. Силно намалява ролята на пресата и има устойчив ръст на интернет. Фен сайта на Глобул във Фейсбук има над 14 000 фена едва 6 месеца след като сме го стартирали. Интернет ще продължи да печели територия и увеличаването на пазрния дял на смартфоните ще помогне за това. Естествено това няма да стане изведнъж. Не искам да съм лош пророк, но на инвеститорите в преса ще им е все по-трудно. Ще продължи да има някои много успешни проекти на списания, но ежедневната преса ще губи приходи с всяка измината година.

Наскоро изнесохте лекция в Нов български университет на тема:  „Колко трудно е да създадеш и запазиш доброто име?". Колко е трудно е да създадеш и запазиш доброто име и какво споделихте на бъдещите пиари и журналисти?

Доброто име, даденото ви от вашите родители, е най-ценния актив. В него трябва да си инвестира постоянно. В работата си студентите ще работят за доброто име на медията или клиента. Целта е да ви харесат Вас и клиента да се хареса. Изглежда просто, но практиците знаят, че предизвикателствата са големи.

Имаме ли добре развита "Корпоративна политика", както в България, така и по Европа?

Големите европейски и световни корпорации имат изградени професионални екипи. У нас има и добри и лоши практики. Все повече мениджъри обаче осъзнават нуждата от екип, който да поддържа доброто име, защото то прави пари.

Вие сте завършил унгарска филология и мениджмънт в Софийския университет "Св. Климент Охридски"  с какво ви помага това професионално?

Унгарският е един от четирите езика, които говоря, наред с руски немски и английски. Родителите ми бяха проницателни в началото на 80-те години, като ме подтикнаха да уча езици. В Централна Европа хората, които говарят повече от три езика не са никак малко. Знанията ми дават достъп до много информация и правят лесен контакта с много хора. Независимо от универсалността на аглийския много хора говорят други езици. Мениджмънтът ми даде основата на икономическите ми познания, които са изключително важни във фирмена среда. През годините аз съм управлявал сериозни бюджети и образованието ми помага значително.

Бил сте и в САЩ, Австрия и Франция. Различен ли е света на ПР-а там? Приложимо ли е наученото там в нашате медийна реалност?

Връзките с обществеността са локален бизнес със своите специфики. Правилата са различни и зависят от културата на страната. С необходимата езикова подготовка и познание на културата човек би могъл да се пробва и в друга страна.

Какво остава скрито за служителите, но видимо за всеки извън голяма компания? Какво е значението на Вътрешно фирмените комуникации?

Вътрешната комуникация и началото. Ако хората в компанията не са информирани, то няма как да постигнеш ефект и с външните публики. Глобул има над 2 000 служители и техните разговори с приятели и роднини на тема телекомуникации са мощен комникационен канал.

Има ли бивш журналист, или от време на време пишете и статии?

Само веднъж наруших решението си да не пиша повече. Написах под псевдоним статия при освобождаването на българските медици от Либия. Гледайки над казаното и написаното от мен досега не виждам нужда да пиша отново. Сега имам друга задача- да бъда част от екип, който продава най-добрите телекомуникационни услуги в България.

Вашето мото във Връзките с обществеността?

Пилците се броят наесен.

Как БДВО може да се популяризира и какви стимули към хората в професията биха родили правилното послание за членството им в организация от този тип?

Асоциациите обикновено са платформи за дебат и налагане на професионални стандарти. С едно активно лидерство организацията би могла да привлече още членове и да бъде още по-влиятелна.

Коя е неудобната истина в медийното пространство?

Много хора не разбират, че доброто име не се купува.

Да приключим позитивно и със заряд.

Всяка сутрин на екрана на моя телефон изгрява един надпис- A brand new day!
 

 

Ясен Гуев е директор "Корпоративна политика" на "Глобул", който ще отговаря за отделите "Връзки с обществеността", "Вътрешна комуникация" и "Корпоративна социална отговорност" в компанията.

Той се присъединява към "Глобул" след като през последната година е изпълнявал длъжността директор връзки с обществеността и корпоративни комуникации в ЧЕЗ-България. Преди това Гуев е ръководил връзките с обществеността на БТК,"Евромаркет груп" и "Мак Медиа".

Ясен Гуев е завършил унгарска филология и мениджмънт в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се е обучавал по програми в САЩ, Австрия и Франция.


Със съдействието на новия 24-ти брой на Информационното издание на БДВО PRактики.

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки