Фани Давидова: Пускат във Фейсбук фалшиви профили

12.04.2011 /20:20 | Автор : Антония Куюмджиева | Източник: standart Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-жо Давидова, нормално ли е да бъдат публични Търговският и Имотният регистър, пита авторката в интервю за вестника юристката в програма “Достъп до информация”.

Не само е нормално, но и абсолютно необходимо. За мен ЕГН не може да бъде защитена лична информация във всяка ситуация. Търговският и имотният регистър няма как да не бъдат публични. Всеки има право на достъп до тях.
 
Това е тяхната функция - всеки да знае точно с кого търгува. Ако аз не знам ЕГН на моя контрагент, има страшно много Иван Ивановци. Трябва да знам Иван Иванов, управител на еди-кое си търговско дружество е точно той ли е.
 
И това трябва да бъде публично за всички. Същото е и с имотния регистър. Всеки трябва да има сигурност от кого купува имот. Личните данни не могат да бъдат защитени във всяка ситуация.
 
Когато говорим за злоупотреба само с 3 имена и ЕГН, поне аз не съм чувала за някаква измама, извършена с тези два идентификатора.
 
Обикновено става дума и за фалшифицирани подписи, за подмяна на документи, за попълване на документи с невярно съдържание. Сега не ми е известно да е налице кражба на самоличност такава, каквато четохме през миналата година с един български гражданин, откраднал самоличност в Щатите и живял под чужда име.
 
Един случай у нас лично ме потресе. Той е много обикновен, но се повтаря често. При нас дойде за консултация едно момиче, завършило преди няколко години в България, студентка в чужбина.
 
Нейна съученичка създава фалшив неин профил във Фейсбук с трите имена и нейна снимка. Това вече е кражба на самоличост. Започва да публикува всякакви гадости.  
 
Момичето изпадна в страхотна дупка, имаше психологически проблем. В случая не става дума за имотна злоупотреба, не си излъган с пари, но действително това беше страшно травмираща ситуация. Ето това наистина е злоупотреба с лични данни.
 
Малко трудно биха могли да бъдат идентифицирани такива кражби на самоличност - има един път администратор на сайта, втори път- интернет провайдър, много лица са по линията.
 
Това, което бих препоръчала на хората, които публикуват информация в интернет, е да внимават къде какво публикуват, да бранят личното си пространство. Спасението на давещите се в голяма степен е в техните ръце. Но и не съвсем.
 
Затова има контролен орган - Комисията за защита на личните данни. Гражданите трябва да го сезират непрекъснато.
 
Нормално ли е да се публикуват в интернет ЕГН-та в списъци на ЦИК?
 
Разбира се. Хората трябва да знаят кого избират.
 
Все пак има недобросъвестни хора, измамници, които биха злоупотребили с това.
 
Кажете ми с три имена и ЕГН какво може да се направи?
 
Ами да се продаде жилище, примерно.
 
Абсурд. Продажбата на имот не може да се направи само с 3 имена и ЕГН. По отношение на декларациите за конфликт на интереси законодателният орган слага на двете везни различните ценности:
 
Дали е по-важно за обществото предотвратяване на корупцията, или е по-важно запазването на личното пространство на тези, които участват във взимането на решения. Общественият интерес в българският случай е взел превес. 
 

 

Сподели в
 

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

Наред с хонгконгския медиен магнат бяха осъдени още 8 продемократични активисти. Присъдите на Джими Лай са заради ролята му в организирането през 2019 г. на 2 големи опозиционни прояви.

17.04.2021/15:25

Ирландската комисия за защита на данните обяви, че започва разследване срещу социалната мрежа Фейсбук след разкрития, че данните на над 530 млн. потребители от целия свят са били хакнати, предадоха световните агенции.

16.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки