Валерия Велева: Мадам В. е моята награда!

09.04.2011 /10:02 | Автор : Дани Златанчева | Източник: weekend/PR&Медиа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Посреща ни в уютния си апартамент в столичния квартал “Стрелбище” по пантофи. Журналистката наскоро екранизира популярната си вестникарска рубрика “По пантофи” в ефира на Нова телевизия.

Как се чувствате в ефира на Нова телевизия под ръководството на двама младежи, Иван и Андрей, които са продуценти на предаването ви?

На тях им е приятно това, което аз правя. На мен също. Те ме потърсиха. Бях изненадана, когато ми казаха, че са се сетили за рубриката ми "По пантофи" в "Труд" и ми предложиха да я реализирам в телевизионен вариант.

Приех, защото много по-въздействащо е камерата да улавя емоционалните състояния на събеседниците. Поканата дойде на втория ден от излизането ми в дълга отпуска от вестника.

Чу се, че новите собственици на "Труд" искат да ви уволнят от вестника?

Никой официално не ми е съобщил това. Пък и не знам какъв мотив ще измислят.

Според Огнян Донев – за нелоялност към фирмата.

Шегувате се! Аз – "нелоялна" към "Труд"! Има ли по-голяма нелепица от това? Винаги ще защитавам правото на журналиста да може да изразява свободно мнението си.

Щом имаме свободата да критикуваме политиците, трябва да имаме смелостта да погледнем и себе си. Не аз сътворих огромния медиен скандал в момента, който за съжаление нанася непоправими вреди на журналистиката като цяло и е демонстрация на върхова нелоялност към професията и към марката "Труд", която е изграждана 75 години, 19 от тях – и с моя труд и преданост към вестника.

А ако някой си мисли, че може да сплашва журналист за назидание на колегите му, значи има проблем с изповядването на демократичните норми. През 1992 г., в зората на демокрацията, бях уволнена от Асен Агов от телевизията заради интервю с Иван Славков.

Сега, в уж развитата ни демокрация, ако пак бъда уволнена за изразяване на мнение, това означава, че за 20 години не сме постигнали нищо.

Притеснявате ли се, че Иван и Андрей могат да използват имиджа ви на Мадам В.?

Това е минало, което слава Богу, успях да преживея, благодарение на колегите и приятелите си. Бях уязвена заради критична публикация. Година по-късно времето доказа, че съм била права. Мадам В. всъщност е моята награда!

Смятате ли, че бихте могли да прескочите Мадам В.?

Защо да го прескачам? Мадам В. не успя да ме събори. Няколко бръчки повече на лицето, няколко бели косъма повече в косата – човек се гордее с преживяванията си. С времето те му стават някак скъпи, мили…

Всички знаят, че аз никога не съм правила поръчкови материали, никога не съм писала под диктовка. Макар че, често заради крайните ми позиции съм чувала подобни клевети.

Цветята са единствените "подкупи", които съм приемала. Когато отбелязвахме с колегите от "Труд" 13-годишнината на рубриката "По пантофи" във Военния клуб, събрах букети, които пренесох с два микробуса.

Ползва ли пантофи авторката на "По пантофи"?

Разбира се. Имам любими розови и жълти пантофи, бели, сини, всякакви. Сменям ги в зависимост от настроението. Притежавам и няколко изящни статуетки на пантофки: стъклени, сребърни, с камъни "Сваровски".

Мънички златни пантофки ми подариха тогава от КНСБ. Рубриката ми "По пантофи" в "Труд" се радваше на огромен успех. Хората ме свързват с нея и сега, когато тя вече не съществува по страниците на вестника.

Бяха наистина запомнящи се интервюта, защото преди 10-15 години никой не смееше да говори с политиците за човешките им драми, за любовни истории, за жени, разводи. Е, аз го направих. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

Наред с хонгконгския медиен магнат бяха осъдени още 8 продемократични активисти. Присъдите на Джими Лай са заради ролята му в организирането през 2019 г. на 2 големи опозиционни прояви.

17.04.2021/15:25

Ирландската комисия за защита на данните обяви, че започва разследване срещу социалната мрежа Фейсбук след разкрития, че данните на над 530 млн. потребители от целия свят са били хакнати, предадоха световните агенции.

16.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки