Професорски “Изрезки от стари вестници”

19.02.2011 /13:26 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тия изрезки са хубав том с твърди корици – книга, видяла бял свят преди малко повече от година и половина. И неин автор е проф. Филип Панайотов – учителят през последните 4 десетилетия на стотици български студенти по журналистика на историята на българското вестникарство.

Издателство „Захарий Стоянов”, 13 глави, 300 страници. Излезли „с любезното спомоществователство на СБЖ”. Нямаше да е Филип, както с топлота го наричахме още като студенти в началото на 70-те, ако не бе изписал тъкмо така благодарността си...

А сред уводните слова може да се прочете: „Кой знае защо у мен се пробуди старият вестникар, който някога си въобразяваше, че словото може да направи човека по-добър, живота – по-хубав, и света – по-справедлив. /.../ Нямам намерение да пиша цялостни спомени/.../ Просто разказвам – де по-накратко, де по-подробно – за хора и събития...”

И рукват истории от по-далечни и по-близки години:

За родната му Златарица, за студентските времена, за работата му в БТА, в списание „Младеж”, вестник „Патриот”, „Народна младеж”, за студентския кръжок „Васил Воденичарски”, за паметни командировки и у нас и в чужбина, за полемиките, че дори и „войните” с опасно властни и отмъстителни опоненти, за работата му и в Софийския университет, за конгреса на СБЖ през януари 1990-а...

Нека вплета факта, че по онова време Филип Панайотов е член на Управителния съвет на организацията.

Десетки са интересните хора , с които вестникарството среща автора. И той ни ги представя и с добрите, и с недотам привлекателните им черти. Ще изредя трийсетина души: Николай Генчев /много преди да стане професор/, Радой Ралин, Вълко Червенков, Георги Атанасов /да, онзи същият, някогашният министър-председател на България/, Илчо Димитров, Жельо Желев, Тодор Живков, Тодор Боров, кметът на Стария град в Пловдив Начо Културата, Стефан Продев, Любен Георгиев, Иля Еренбург, Марко Ганчев, Георги Ведроденски…

И още: Георги Ивчев, Пеньо Пенев, професор Кирил Василев, Исак Паси, Юрий Любимов, Ернст Неизвестний, космонавтът Андриан Николаев, Цола Драгойчева, Владимир Башев, Йордан Вълчев, Петър Динеков, Блага Димитрова, Йордан Василев, Любомир Левчев, Жана Николова – Гълъбова, Петър Увалиев, експрезидента Петър Младенов, баба Ванга...

Има сигурно поне още толкоз. В тая книга ви чакат и шеги, и усмивки, не едно и две стихотворения - сам Филип Панайотов е писал и стихове, и описания на театрални представления на „Таганка”.

От томчето ще разберете и кой е бил любимият български деликатес на Иля Еренбург /отделно са неговите необикновени, може би спорни, ала незабравящи се определения в едно изречение за Евгений Евтушенко и Борис Полевой/, коя е най-вкусната риба на света, къде са били поставени заглушителите на емисиите на БиБиСи в София (на пл. „Славейков” 11), какво е казал пред Народния съд Стоян Венев за Александър Божинов (това ще ви помоля сами да го намерите и прочетете)...

В „Изрезки от стари вестници” са споменати, между другото, и много, много журналистически хватки, от които и всеки млад, пък и по-възрастен човек от занаята ни може безплатно да „накупи” полезен опит. С който да преодолява и непреодолими от пръв поглед трудности.

Описани са и страховити гилдийни гафове, за които навремето се плащаше прескъпо: едновременното присъствие, например, на Тодор Павлов на две места в президиума при значимо събитие на една снимка, „появата” на вече починалия Васил Коларов на трибуната на мавзолея на Георги Димитров на 9-септемврийска манифестация (пак на снимка и пак като резултат от фотографски монтаж)...

Ще разберете и един от псевдонимите на Филип Панайотов, и подробната история на безпрецедентното критикуване на вестник „Антени” в изданието на СБЖ – „ПОГЛЕД”.

Ще можете да си запишете, ако сте приятели с книгите, и заглавия, които е хубаво да бъдат прочетени. Ако не сте попадали на тях досега. Ще чуете и неповторимия глас на Радой Ралин: „Както и да го въртим, както и да го сучем – автоцензурата си е баш цензура”.

От Филип Панайотов винаги се научава по нещо полезно. А освен това всяка среща с него е рядко в наши дни удоволствие. Подир нея остава благото ухание на мекотата, знанието и дарът да се разказва омайно. Доверете ми се – намерете и се насладете на „Изрезки от стари вестници”.


 

Сподели в
 

Джефри Грийн е телевизионен и филмов продуцент, търговец, мениджър, предприемач и интернет експерт с богат международен опит.

23.08.2019/09:05

Лари Кинг се раздели с жена си Шон Саутуик Кинг след почти 22 години брак, съобщи Контактмюзик. Шон беше седмата съпруга на 85-годишната телевизионна легенда.

22.08.2019/09:04

"Репортери без граници" призовават белгийските власти да освободят журналисти, които действат в обществен интерес, от предложен закон, според който разгласяването на класифицирана информация би било наказуемо с до 5 години затвор.

21.08.2019/09:03

Гeнeрaлнaтa прoкурaтурa нa Cлoвaкия зaяви, чe бившият cлoвaшки вoeнeн Мирocлaв Мaрчeк e убиeцът нa журнaлиcтa Ян Куциaк и гoдeницaтa му Мaртинa Кушнирoвa, прeдaдe ТACC, кaтo ce пoзoвa нa Cлoвaшкoтo рaдиo.

20.08.2019/09:02

Телевизионна водеща от Fox 8 загина при самолетна катастрофа в Ню Орлиънс. Нанси Паркър е била в малък самолет, който се е разбил в поле близо до летище "Лейкфронт", съобщи Си Би ЕС.

19.08.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 70 гости

Бързи връзки