Начало
 
 

Професорски “Изрезки от стари вестници”

19.02.2011 /13:26 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тия изрезки са хубав том с твърди корици – книга, видяла бял свят преди малко повече от година и половина. И неин автор е проф. Филип Панайотов – учителят през последните 4 десетилетия на стотици български студенти по журналистика на историята на българското вестникарство.

Издателство „Захарий Стоянов”, 13 глави, 300 страници. Излезли „с любезното спомоществователство на СБЖ”. Нямаше да е Филип, както с топлота го наричахме още като студенти в началото на 70-те, ако не бе изписал тъкмо така благодарността си...

А сред уводните слова може да се прочете: „Кой знае защо у мен се пробуди старият вестникар, който някога си въобразяваше, че словото може да направи човека по-добър, живота – по-хубав, и света – по-справедлив. /.../ Нямам намерение да пиша цялостни спомени/.../ Просто разказвам – де по-накратко, де по-подробно – за хора и събития...”

И рукват истории от по-далечни и по-близки години:

За родната му Златарица, за студентските времена, за работата му в БТА, в списание „Младеж”, вестник „Патриот”, „Народна младеж”, за студентския кръжок „Васил Воденичарски”, за паметни командировки и у нас и в чужбина, за полемиките, че дори и „войните” с опасно властни и отмъстителни опоненти, за работата му и в Софийския университет, за конгреса на СБЖ през януари 1990-а...

Нека вплета факта, че по онова време Филип Панайотов е член на Управителния съвет на организацията.

Десетки са интересните хора , с които вестникарството среща автора. И той ни ги представя и с добрите, и с недотам привлекателните им черти. Ще изредя трийсетина души: Николай Генчев /много преди да стане професор/, Радой Ралин, Вълко Червенков, Георги Атанасов /да, онзи същият, някогашният министър-председател на България/, Илчо Димитров, Жельо Желев, Тодор Живков, Тодор Боров, кметът на Стария град в Пловдив Начо Културата, Стефан Продев, Любен Георгиев, Иля Еренбург, Марко Ганчев, Георги Ведроденски…

И още: Георги Ивчев, Пеньо Пенев, професор Кирил Василев, Исак Паси, Юрий Любимов, Ернст Неизвестний, космонавтът Андриан Николаев, Цола Драгойчева, Владимир Башев, Йордан Вълчев, Петър Динеков, Блага Димитрова, Йордан Василев, Любомир Левчев, Жана Николова – Гълъбова, Петър Увалиев, експрезидента Петър Младенов, баба Ванга...

Има сигурно поне още толкоз. В тая книга ви чакат и шеги, и усмивки, не едно и две стихотворения - сам Филип Панайотов е писал и стихове, и описания на театрални представления на „Таганка”.

От томчето ще разберете и кой е бил любимият български деликатес на Иля Еренбург /отделно са неговите необикновени, може би спорни, ала незабравящи се определения в едно изречение за Евгений Евтушенко и Борис Полевой/, коя е най-вкусната риба на света, къде са били поставени заглушителите на емисиите на БиБиСи в София (на пл. „Славейков” 11), какво е казал пред Народния съд Стоян Венев за Александър Божинов (това ще ви помоля сами да го намерите и прочетете)...

В „Изрезки от стари вестници” са споменати, между другото, и много, много журналистически хватки, от които и всеки млад, пък и по-възрастен човек от занаята ни може безплатно да „накупи” полезен опит. С който да преодолява и непреодолими от пръв поглед трудности.

Описани са и страховити гилдийни гафове, за които навремето се плащаше прескъпо: едновременното присъствие, например, на Тодор Павлов на две места в президиума при значимо събитие на една снимка, „появата” на вече починалия Васил Коларов на трибуната на мавзолея на Георги Димитров на 9-септемврийска манифестация (пак на снимка и пак като резултат от фотографски монтаж)...

Ще разберете и един от псевдонимите на Филип Панайотов, и подробната история на безпрецедентното критикуване на вестник „Антени” в изданието на СБЖ – „ПОГЛЕД”.

Ще можете да си запишете, ако сте приятели с книгите, и заглавия, които е хубаво да бъдат прочетени. Ако не сте попадали на тях досега. Ще чуете и неповторимия глас на Радой Ралин: „Както и да го въртим, както и да го сучем – автоцензурата си е баш цензура”.

От Филип Панайотов винаги се научава по нещо полезно. А освен това всяка среща с него е рядко в наши дни удоволствие. Подир нея остава благото ухание на мекотата, знанието и дарът да се разказва омайно. Доверете ми се – намерете и се насладете на „Изрезки от стари вестници”.


 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки