Светослав Пинтев събра в книга „Българи от ново време”

15.01.2011 /14:07 | Автор : Людмила Габровска | Източник: politika Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Забавни случки с политици, актьори и музиканти включи в новата си книга „Българи от ново време” журналистът от в. „Монитор” Светослав Пинтев (ИК „Сиела”).

Горчиво-смешните срещи, разговори и събития са обединени от едно – отразяват колорита на страната ни през последните години, когато все още се люшкаме в криворазбрания модел на демокрация.

Някои от героите на автора не разбират именно тънката граница между свобода и слободия, други пък са на световно ниво в своята работа. Като например Васил Василев-Зуека и съпругата му Нина Димитрова, които печелят аплодисменти по цял свят.

През май 2010 г. Светослав Пинтев представи друга своя книга: "22 истории със звезди". Един от героите му в нея е бившият президент на САЩ Бил Клинтън, с когото Пинтев лично се срещал.
Освен истории от тяхното минало Светльо Пинтев включва и разговорите си с певици и актриси, както и спомени за срещите си с различни хора като например Далай Лама и неговите пълни противоположности – юначните гларуси от родното Черноморие.

С много самоирония, свежест и проницателност авторът представя калейдоскоп на модерния живот у нас такъв, какъвто е – изтъкан от много суета, но и от стремеж да се запази духовността.

Най-точният пример за това е овчарят бай Антон, който съвсем сам вдигнал църква на връх Чернатица в Родопите, без да се изкуши нито за миг от пари или известност. Това е рядък пример в държава, в която всеки втори има амбицията да е звезда и една от целите за това е активното сърфиране в интернет.

Всъщност именно оттам тръгва идеята за книгата. Светльо Пинтев е провокиран от истерията във Фейсбук заради прогнозата, че светът свършва през 2012 г.:

„Ако по някаква случайност светът не свърши, нека децата ни се ориентират след години какви сме били българите от нашето време. Ще се опитам да го покажа в целия му блясък и мрак, гледано от малката ми журналистическа камбанарийка”.

За тази цел Светльо Пинтев ползва репортерските си бележници, изписани през последните 4 петилетки, когато е бил репортер във в. „Нощен труд” и „Монитор”.


 

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки