Иван Тодоров: Елегия за Безеншек и стенографията

19.12.2010 /00:16 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Преди 40-ина години в тогавашната единствена в цяла София Английска гимназия, намираща се зад някогашните царски конюшни - на ъгъла на бул. „Дондуков” и „Панайот Волов”, се появи нисичък, сравнително млад, олисяващ мъж: Райчо Райчев.

Казаха ни – на нас, учениците, че при него ще учим машинопис и стенография. Директорката Бъчварова ли бе уредила, Министерството на образованието ли бе наредило – не знам. Ала за няколко години този човек успя да посвети в тайнствата на бързописа неколкостотин души. Които – сигурен съм – ще го помнят с благодарност, докато са живи...

Самия Райчо Райчев срещах сетне много, много пъти като стенограф, поканен да запише и да дешифрира след това на машина всичко от поредното заседание на Общите събрания и конгреси на СБЖ. А и доста други ценяха виртуозността му.

Безеншек, изписано стенографски
Когато започна да ни преподава, машинописът бе поне за някои от нас нещо познато. От стенографията обаче лъхаше екзотика.У нас тя е рожба на словенеца Антон Безеншек, дошъл в България след Освобождението.

Става щатен стенограф на Народното събрание, преподава и в Пловдив... Преди това обаче приспособява не само за българите, а и за всички южни славяни немската система за бързопис /ако трябва да съм съвсем точен, преводът е „теснопис”/, създадена от човека със странно поне за нашите географски ширини второ и трето име – Франц Ксавер Габелсбергер. Не се пише съвсем лесно и стенографски.

Отделно англичаните имат - щеше да е странно, ако не се деляха от останалата част на Европа и в това отношение! - друга, тяхна метода. Но за нас важен е Безеншек. Скоро се появяват и много негови следовници.

Стенограф в Народното събрание е и Димчо Дебелянов, чудесен бързописец е и Боян Пенев, любимият мъж и на Дора Габе, и на Елисавета Багряна, стотици, хиляди, далеч по-неизвестни от тях.

След началото на миналия век интерес в тая област избуява през 30-те и 40-те години – по времето на масовото разпространение и на есперантото. И до ден-днешен баща ми - архитект на прага на 90-те, винаги, когато слуша новини по радиото, да речем, или друга някаква реч, едва видимо за страничен човек помръдва с показалеца на дясната си ръка – просто пише по въздуха чутото от ефира с научените в ученическите си времена сигли.

Тайнство е стенографията. А владеещите я са своеобразно братство. Помагаше и помага много. Особено в журналистиката. С нея репортерът преборва и най-бързорекия събеседник. Без да зависи от капризите на техниката, прекъсването на тока, изтощаването на батериите, неволното изтриване на записа... Разчитайки единствено на химикалката и листа. И, разбира се – на уменията си, които трябва да бъдат доусъвършенствани непрестанно.

Преди 20 години имаше утвърдени съкращения за БКП, Тодор Живков, производителни сили, производствени отношения, начин на производство, социализъм, капитализъм, революция – ред още думи и словосъчетания, които бяха в неспирен всекидневен оборот. А човек може да си създава и свои. Което – трябва да се признае – е главната причина разчитането на чужда стенограма да е доста главоболна и трудна работа... Но, така е. Всеки обаче, който владееше и стенография, при равни други условия бе предпочитан при кандидатстване за работа в редакция.

В „ПОГЛЕД”, например, великолепно владееше това изкуство Иван Ганев, който бе ставал и републикански шампион в организираните надпревари за бързо писане. Завеждащата Документацията през 80-те Катя Илиева също бе майсторка... И дойдеше ли интересен гост, винаги се разчиташе и на тях. За пълен запис. Уловил всеки нюанс, всяка подробност от изреченото,от споделеното.
Така, както продължава да е и в Народното събрание.

Не сте забравили двете жени, най-често, седящи непосредствено до ораторската трибуна в пленарната зала, нали? А са две, защото се редуват на определен интервал и палката на щафетата веднага трябва да бъде плавно предадена от едната на другата...

Тъй е било и по времето на Дебелянов

Щатни стенографи, доколкото знам, са имали редакциите на почти всички всекидневници. Днес, със сигурност, са оцелели в „Стандарт”. Слава Богу – изписват ги даже в редакционното каре поименно.

Инак чезнат и изчезват като коректорите-стилисти. И от това занаятът ни само губи. Стенография не се учи вече във Факултета по журналистика на Софийския университет. Престана да излиза съществувалото десетилетия списание „Стенографски преглед”, не се мярка никъде и наследникът му „Стенография”.

Защо? Няма умен отговор. А стенографията е с железни правила. Но и поле без бряг за импровизации. Като джаза. Тя пести време. И лови светкавиците на изречените мисли със серкмето на знаците си още преди ехото от гърма им да е отекнало...

Пак тя приучва и на тъй рядко срещания в наши дни краснопис. Майсторската стенограма прилича на хубав източен йероглиф. Това писмо, даже и да се повторя, за добро ще е, напомня тайнопис, напомня шифър.
Всяка дума или съкращение имат свои чупки и извивки на линията, които – веднъж научени – нетрепващата ръка следва подир това все по-бързо и с лекота и устрем. Нататък, нататък... Напред!

За жалост тоя усталък днес не се цени. И си отива

Накрая ще си позволя да използвам калъпа на една крилата фраза. И с носталгична влага в очите и през буца мъка в гърлото ще извикам: „Господин Безеншек! Превалилите билото и слизащи все по-надолу по хълма на дните си български вестникари-стенографи не са Ви забравили и Ви поздравяват!”

Поздрав от обречени...

Ала какво значение има, щом е от сърце?


Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки