Петя Йотова: Любовта дава аромат, полет и качество на живота
  • 02.06.2023 06:15

Петя Йотова е талантлива наша поетеса със силна чувствителност към най-съкровеното чувство в човешката душа – любовта. На любовта са посветени шестте й стихосбирки, в които тя е вярна на класическия стих. Любовните стремежи, копнежи и терзания са в основата и на най-новата й творба – романа „Любовни лабиринти”, който бе представен в зала „Георги Кирков” на ул. „Позитано” 20. Събитието бе организирано от Демократичния съюз на жените в Красна поляна и от Антифашисткия съюз.

Мария Попова прави нов прочит на аудиторията и журналистиката
  • 01.06.2023 12:21

Проф. д-р Маргарита Пешева рецензира доктората на Мария Попова, защитен във ФЖМК на Софийския университет „Аудитория и журналистика. Социални и комуникационни промени в поведението на аудиторията и видовете журналистика”.

Евелина Гечева: Безкритичността убива всяка добра идея, всеки хуманизъм и всяка демокрация
  • 30.05.2023 14:28

Преди малко повече от седмица в Клуба на фоторепортера се състоя представянето на книгата на Евелина Гечева „Роденият в Прилеп. Мисията на Крапчев и неговата „Зора“. Това е първото изследване, посветено на българския журналист, общественик, революционер и създател на вестник „Зора“, излизал четвърт век от 1919 г. и с основание наричан „Българският Таймс“.

Да не забравяме светлия пример на проф. Веселин Димитров
  • 19.05.2023 12:08

Ако не ни беше напуснал преждевременно, днес проф. Веселин Димитров щеше да празнува 85-годишен юбилей. Както знаем обаче в живота няма АКО, а Съдбата чертае житейските ни пътища, невидими и за нас самите.

Елена Йончева: Медиите са част от войната. Не им е оставен избор
  • 13.05.2023 15:41

Ето още част от мненията на евродепутатката, изразени пред сайта на СБЖ. За сформирането на правителство: „Ако Нинова подкрепи ГЕРБ, това напълно ще доубие левицата у нас”. За войната и ЕП: „Критичното мислене в Европарламента е запушено, призивите за политически решения се смятат за пропутинска пропаганда”. За Украйна: „През 2014 г. там започна гражданска война, а Европа не защити интересите си чрез Минските споразумения”. За „патриотичната журналистика”: „Тя е другото име на пропагандата. Роди се в американски медии покрай отразяването на войната в Ирак”. За европейския медиен акт: „Искаме единни критерии за медийна свобода и наблюдение по конкретни казуси, а не по някакви индекси.”

Да си спомним за д-р Димо Тодоров - икономист, общественик, публицист, баща на проф. Дафин Тодорова
  • 11.05.2023 10:19

В читалището в с. Православен, което носи неговото име, се пази памет за три века. Включително и свидетелства за публицистичната дейност на д-р Димо Тодоров.

Милена Димитрова за свободата в БНР и заветите на Сирак Скитник
  • 06.05.2023 10:43

Публикуваме изказването на председатля на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова, направено по време на състоялата се на 4 май т. г. в Аулата на СУ конференция "Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес". Конференцията бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и бе организирана от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Катедра "Испанистика" в СУ по повод Световния ден на свободата на печата 3 май и 20-годишнината от основаването на СИЖБ.

Макгахан и неговите „Писма от ада“ - видяното и преживяното в посечените и опожарени български селища
  • 04.05.2023 19:59

Той идва от другия край на света призован в оня славен и окървавен Априлий 1876-та в „Страната на въстаналите българи” – както ще нарече мъченическата ни страна друг един негов колега, френският военен кореспондент Жан (нарекъл се в знак на съпричастност Иван!) дьо Вестин. Видя посечените жени и деца в Батак и сведе глава пред потъналите в кръв черковни зидове, опожарените села на Тракия, чу жертвоготовния изстрадан вик, сподавян цели пет века в робство: „Свобода или Смърт!” Той е Джанюариъс Алойшиъс Макгахан!

Спомен за Денка Господинова
  • 24.04.2023 14:31

На 13 април 2023 година една невероятна жена имаше юбилей. Деветдесет години щеше да изпълни журналистката Денка Иванова Господинова, ако преди година не беше си тръгнала тихо и внезапно, без да обезпокоява никого...

„Сплав човешка“ – книга зов за национално помирение
  • 24.04.2023 10:33

В средата на Светлата седмица клуб „Журналист“ в СБЖ се оказа тесен да побере всички, които дойдоха на представянето на книгата „Сплав човешка“ на журналиста Ваньо Стоилов, дългогодишен кореспондент от Стара Загора на много централни медии.