Мира Добрева: Аз търся силата в душата на моите събеседници, тя ме вълнува
  • 16.01.2023 22:15

Когато човек я види на екрана на БНТ, сякаш попада някъде назад във времето, защото водещата Мира Добрева излъчва наистина онези чисти и красиви черти на българката, намерила място в поемите и баладите на Пенчо Славейков, в стиховете на Пейо Яворов. А на мен лично при „срещата“ ми с нея в предаването на БНТ „ОТБЛИЗО с Мира“ ми напомня на жените от платната на Майстора.

Българските деца и в САЩ въплъщават вечното „Не се гаси туй, що не гасне“
  • 16.01.2023 16:36

На хиляди километри от майка България в първите дни на новата година сърцето на една писателка беше стоплено от срещите й с български деца в град Шарлот, щат Северна Каролина. Юлия Дивизиева гостува на малките и големи ученици в Българското неделно училище „Васил Априлов“. Тя зарадва детските сърца и души с новите си книги и разказите за България.

Ивайло Цветков, карикатурист: Хората обичат да видят някой политик осмян, действа като малко лично отмъщение
  • 16.01.2023 07:27

Да разговаряш с Ивайло Цветков е удоволствие не само поради тънкото чувство за хумор, но и заради острия усет да улови карикатурата от въздуха. А интересът му към това изкуство започва още от ранно детство. Нещо повече – знам, че като дете е имал над 2000 изрязани от вестниците карикатури.

Милен Митев: Надеждата ми е през 2023 г. да възстановим диалога и заедно по-силни да вървим напред
  • 03.01.2023 13:06

От близо година исках да поканя за гост на сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) генералния директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев. Като се казва, почти веднага, след като го избраха за генерален директор на БНР. Биографията на Милен Митев също е впечатляваща.

Как създателят на „Другата България” пусна корeни в Еквадор и на какво учи студентите си в Лоха
  • 22.12.2022 10:55

„Журналисти, хлебари, футболисти или певци – каквито и да сте, ако не влагате душа в работата си, резултатът ще е кух,” казва журналистът, писателят и университетският преподавател, българинът Владимир Стоичков, който от 20 години живее край екватора.

Васил Христов: Нашата работа е да отразяваме важните за обществото събития, а и да бъдем пазители на спомените за събитията
  • 20.12.2022 17:08

Отдавна си бях набелязала да се свържа с кореспондента на bTV във Великобритания и да го поканя да гостува на сайта на СБЖ. И ето, че наскоро поводът да го сторя се появи. Васил Христов стана първият българин, член на Управителния комитет на Асоциацията на чуждестранните журналисти (FPA), която е основана в Лондон през 1888 година. Успях да го намеря и ето сега можете прочетете нашия разговор, в който иде реч за това, какво е да си кореспондент в кралство и като журналист да имаш шанса да разговаряш и да се срещаш със световноизвестни имена в политиката, изкуството и кралския двор.

Нейка Кръстева: Само веднъж – в началото на 90-те, съм усетила журналистическа солидарност
  • 19.12.2022 20:32

Известната журналистка е възмутена от все по-изобретателните посегателства срещу работата на журналистите. Тя споделя показателни истории от личния си опит и очертава метаморфозите на цензурата в медиите през годините.

Доц. Симеон Василев: Без медии и журналистика сме едни крепостни селяни в съвременния свят
  • 19.12.2022 08:12

„Въпросът е дали медийният човек може да се справи със свободата. Това е вечният проблем.“ , ми казва в началото на нашия разговор доц. Симеон Василев, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) и уважаван журналист. Отдавна исках да го поканя като гост на сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ), но ето, че съдбата взе нещата в свои ръце. Симеон Василев написа поредната си интересна и провокираща книга – монографията „В спиралата на споделянето. Медийно съдържание и социални мрежи“. И това стана повод да поговорим за медиите – нови и традиционни, свободата и журналистиката.

Петър Андасаров: Животът и човекът творят историята, а времето я съхранява и пази
  • 11.12.2022 23:18

В навечерието на отиващата си година и на най-светлия празник Рождество Христово, гост на сайта на СБЖ е поетът и журналист Петър Андасаров. Той наскоро бе удостоен с две награди – престижната „Захарий Стоянов“ за цялостен принос към българската литература, и стана първият носител на новоучредената национална литературна награда за поезия „Евтим Евтимов“.

Плантю: Добрата карикатура е тази, която предизвиква реакция
  • 08.12.2022 15:55

На Коледа стават чудеса. Но явно и преди Коледа стават чудеса, след като в София пристигна световноизвестният журналист-карикатурист, легендата на карикатурите в пресата Плантю. Той представи лично изложбата си „Нашата Европа, свободна, демократична, устойчива", в която е включил 22 платна, разположени на централния столичен площад „Славейков“. Инициатор е Френският културен институт в София, който след откриването на изложбата беше и домакин на дебата „Европа с лице към демоните си“.