Творческа среща с поета Петър Андасаров се състоя в артгалерията в Петрич

  • 19.06.2024
  • БТА
  • Евелина Митрева, кореспондент на БТА в Петрич
Творческа среща с поета Петър Андасаров събра културни дейци, общественици, жители и гости тази вечер в артгалерията в Петрич. Снимка: Кореспондент на БТА в Петрич Евелина Митрева

Творческа среща с поета Петър Андасаров събра културни дейци, общественици, жители и гости тази вечер в артгалерията в Петрич. Вечерта започна с музикално изпълнение на възпитаници към Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ в южния град и продължи с импровизиран рецитал на поетесата Петя Хантова, Вили Малчева и Павлина Павлова, които представиха избрани стихове на Андасаров.

В началото на вечерта поетът и син на Евтим Евтимов, Венко Евтимов, каза няколко думи за личността и творчеството на Петър Андасаров, съобщава БТА. Той е роден в разложкото село Елешница, завършва учителския институт в Станке Димитров, днешна Дупница и българска филология в Софийския университет. Председател е на литературен клуб „Димчо Дебелянов“ в Дупница. През годните работи като редактор, консултант по поезия, завежда редакция с художествена литература и др. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на Съюза на преводачите в България. Автор е на над 30 книги с поезия, публицистика и стихове за деца. Стиховете му са преведени на арабски, руски, беларуски, чешки, полски, унгарски, немски, френски, английски, испански, монголски, китайски, японски и други езици, посочи Евтимов. 

Член кореспондентът проф. Иван Гранитски представи творчеството на Андасаров и каза, че това е човек с многопосочни таланти. „Следва една проверена традиция в българската поезия и литература – добрият поет и писател работи еднакво добре в много жанрове“, каза той. 

Гранитски посочи, че в книгите на Андасаров може да се намери поезия, мемоари, исторически изследвания, проза, критика, есеистика. Андасаров е от това поколение поети, които почти ги няма в съвременната българска поезия. Той е удивително плодовит и с последните десетилетия, все по-силно и мащабно разгръща своя литературен талант, каза Гранитски. Освен майсторството да рисува с думи, той усеща животът на думата. Истинската поезия си служи с думи, които са живи същества, допълни той. 

Трудно е да изброим главните насоки и търсения на поезията на Андасаров, но нека да откроим някои направления, които са водещи в неговия живот в поезията досега, каза Гранитски. Сред тях той посочи любовната лирика и социалната насоченост.

На събитието присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Петрич Нина Попова, председателят на Общинския съвет в Петрич инж. Светла Данаилова, секретарят на читалището Вангелия Тренева, председателят на литературният клуб „Евтим Евтимов“ в Петрич Катя Кирянова, писатели, местни творци, общественици и ученици. Всички присъстващи на творческата вечер получиха книга на Андасаров.