НБ "Иван Вазов" в Пловдив организира турове в библиотеката

  • 18.06.2024
  • БТА
  • Ирина Шопова, кореспондент на БТА в Пловдив
Димитър Минев. Снимка интернет

Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив организира турове в библиотеката, посветени на 145 години от създаването на културата институция. Втората "Екскурзия в библиотеката" ще се проведе на 20 юни, сряда, от 10:30 часа, съобщиха от културната институция. Обиколките са част от инициативата „145 безплатни читателски карти за 145-годишнината от създаването на Библиотеката“.

Идеята е през празничната година пловдивчани и гостите на града да имат възможност да получат като подарък читателска карта, ако се включат в една от обиколките под надслов „За Библиотеката от първо лице“, съобщава БТА. Те ще се организират всеки месец до края на годината и ще бъдат водени от библиотекари от различни отдели, които ще разказват лични преживявания, свързани с работата си, кратка история на библиотеката и какъв е пътят на книгата до читателя. Групата за тура през юни вече е сформирана, но е отворена и за други желаещи, които все още могат да се запишат.

Тази година се отбелязват и 50 години от построяването на сградата на библиотеката, коментира директорът Димитър Минев. Кулминацията на тържествата, посветени на годишнините, ще бъдат около 1 ноември - Деня на народните будители. Дотогава са предвидени изложби, литературни срещи, куизи. Минев припомни, че предстои да започне работа по проект за подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на библиотеката с бенефициент община Пловдив. Той е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 2,58 млн. лева. Предвижда се подмяна на дограмата, монтаж на вътрешна топлоизолация, топлинно изолиране на покривна конструкция, ремонт и реконструкция на климатични системи и изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди. С тези мерки ще бъде постигнат клас „А“ и ще се спестят 46.3 процента първична невъзобновяема енергия, се посочва в проекта. Той трябва да приключи през юни 2026 година

Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив изпълнява функциите на второ национално книгохранилище. Областната библиотека и музей се създава и изгражда като Национална библиотека на Източна Румелия през 1879 г. по личната инициатива и с усилията на видния възрожденски деец Йоаким Груев, тогавашен директор на Дирекцията на Народното просвещение. Тя е първата културна институция в Южна България.