Проф. д-р Маргарита Пешева за сериозните послания на телевизионната игра

  • 25.05.2024
  • СБЖ
  • Проф. д-р Маргарита Пешева

Известният медиен експерт и уважаван преподавател проф. д-р Маргарита Пешева коментира за сайта на СБЖ телевизионните игри и анализира посланията, който предлагат те на зрителя.

В света на човешкото, телевизията се втурва основно чрез играта, тя я „въвежда” в семейното пространство, изгражда и възпроизвежда много игрови ситуации, които правят зрителя знаещ и щастлив, любопитен и креативен. В „Homo Ludens. Изследване на игровия елемент в културата” световно-известният изследовател Йохан Хьойзинха казва, че: ”Човешката цивилизация възниква и се развива в играта, като играВсяка игра има някакво значение…Някои смятат, че играта представлява средство за отмора или че е предварителна подготовка за сериозната дейност, която изисква от тях животът, или че е упражнение по самообладание. Други търсят същността на играта във вроденото желание да можеш, да предизвикваш, да причиняваш нещо или в стремежа към власт, или в състезаването. Други разглеждат играта като задоволяване с помощта на фантазията на неизпълними в реалността желания“ (курсив мой-М.П.). Или играта има множество прояви, които не могат еднозначно да се дефинират.

В актуален медиен контекст, bTV реализира комерсиалната си функция в различни телевизионни игри- някои от тях се излъчват по установен световен формат („Стани богат”), други са оригинални версии на вече известни тв формати в чужди тв програми. ( „Аз обичам България”, „Кой да знае”). Това, което ги обединява е, че в този сезон, те са много успешни- като сценарий, реализация, тв водещи, програмиране, режисура и операторска работа.

Стани богат“

Оригиналното заглавие на играта е „Кой иска да бъде милионер?”, тя е създадена е от британската компания Celador. В България, от 2001г. насам, играта последователно мигрира в трите национални тв програми– Нова телевизия, БНТ и bTV, през годините има двама водещи- журналиста и тв водещ Ники Кънчев и актьора Михаил Билалов. В някои сезони играта има издания с благотворителна цел. През 2023г. играта има един сезон с благотворителна цел, а столът на водещия се заема от публични личности като Георги Милков, проф. Петър Стоянович, Златимир Йочев и др. След дълга пауза, журналистът Ники Кънчев отново е водещ на тази игра.

Съдържанието, контекстът

Стани богат”има подчертано образователен характер –въпросите се подбират от различни области на знанието, често разглеждат много редки събития, личности и факти от история на цивилизацията, знанията за които несъмнено обогатяват познавателния хоризонт на участниците и зрителите. Това знание се поднася в строго установени правила на играта, които изискват от играещия знания, но и определена стратегия, вземане на верни решения, които по съвкупност са гаранция за неговия успех в играта. Този успех действително е много труден - В България, повече от две десетилетия, никой не успява да спечели голямата награда, с едно изключение, при което участникът е дисквалифициран, защото неговата дъщеря е тв журналистка, което нарушава правилата на играта. Голямото предизвикателство в тази особено интересна игра е

ролята на водещия

Водещият е основен модератор на играта, той регулира нейните отделни етапи, задава въпросите, следи за спазването на всички задължителни условия. Неговата роля е ключова за създаването на нужната атмосфера и споделено участие между играча, водещия, публиката в студиото и зрителите. Водещият трябва да притежава много качества – да бъде опитен тв комуникатор, разпознаваем за широката зрителска аудитория. Да има талант за импровизации и бърза реакция в ефир, да притежава добро образование и широка култура, които внасят в неговите коментари допълнителен смисъл и много значения, да е равно отдалечен от всички играчи, които трябва да имат еднакъв шанс за успех, да е отличен психолог, способен на „бърз прочит” на конкретния играч, като елемент от безкрайната „човешка комедия”(по Балзак).

Има няколко вида човешка комедия, с които всеки играч „влиза” в своята игра: наличие или липса на добро образование и базови познания, манталитет и нрави, с които той е свързан, стремеж да докаже себе си, желание за бързи пари, конкретна преценка за психологическата устойчивост на собствения му характер , избор на вярна или погрешна стратегия в хода на играта и др.

След дълга пауза, Ники Кънчев победоносно се завърна като водещ на „Стани богат”, с което доказа (и припомни), че водещият на тази игра може да е успешен, само ако е журналист с много голям опит, който е провел стотици интервюта в студио, има дълга и успешна практика като водещ на предавания в радиото и телевизията, която му позволява в „Стани богат” всеки път да избира правилната стратегия и необходимия професионален диалог с всеки участник .

Ники Кънчев, като правило, влиза в студиото много добре подготвен - зрителят му има доверие, защото отдавна знае, че той има нужната информация за конкретния играч, запознава го с неговата професия, успехи, хобита, пристрастия. В хода на играта водещият предлага на зрителя интересни факти и събития, които отделните въпроси съдържат. Ники Кънчев поднася тази информация с професионална лекота и необходимото чувство за мяра. Уважението между водещия и конкретния играч е задължително условие за успеха на самата игра. Но също и уважението на водещия към голямата и разнолика тв аудитория, която „прочита” всеки път различно неговата медийна роля, като я пречупва през собствената си култура, образование, светоусещане и нрави.

Ники Кънчев не забравя, че между него и играча задължително има определено разстояние, което трябва да се спазва. То не допуска водещия „да подскаже” отговора на въпроса най-често със средствата на невербалната комуникация - поглед, усмивка, жестове, мимика и др. За водещия е особено трудно, след като знае отговора, да не позволи той да бъде ”прочетен” на неговото лице. Всичко, в крайна сметка, опира до висок професионален рефлекс и медиен опит.

Ники Кънчев отлично се справя с тази сложна задача. От началото до края на играта, той се отнася с подчертано уважение и симпатия към всеки играч– дори и към тези, които правят груби грешки в хода на играта. Неговата визия и медийно поведение отговарят на модерния дух на епохата– той е в подчертано спортен стайлинг, излъчва психологическо спокойствие и професионална увереност. Той е публично лице , известен тв водещ, който е добре познат на зрителя. Естествено, да си известен за голямата тв аудитория е колкото привилегия, толкова и капан - никога не бива да забравяш, че всеки път трябва да се доказваш– пред себе си, но и пред нея. Ники Кънчев добре знае това, ето защо в студиото не се отпуска, и показва много добър професионален рефлекс. Но дали „Стани богат” действително се харесва на зрителите, показват рейтингите.

Рейтингът, аудиторийният дял

Данните на пийпълметричната агенция ГАРБ за играта „Стани богат” (период:01.01–20.05.2024, часови пояс 17.56–19.58, групи 4+ и 15-64, гледаемост на живо+отложена гледаемост+гости) показват следните основни тенденции. В bTV играта в този период постига тотален рейтинг 8,53% и аудиторен дял 29,71% , които са по-високи от тоталния рейтинг и аудиторен дял на другите две национални тв програми – Нова телевизия, в този часови пояс и параметри, постига рейтинг 7,87% и аудиторен дял 27,40%, БНТ постига доста по-нисък рейтинг и аудиторен дял. При нея е важен не толкова рейтинга и аудиторния дял, колкото надделяващият обществен интерес.

Данните показват, че „Стани богат” има много висока гледаемост и зрителски интерес в широката тв аудитория. Отдавна е известно – зрителите поддържат само отличните тв формати, които са едновременно познавателни и забавни.”Стани богат” се излъчва в цветово изчистено студио, в което на фокус са главно водещият и конкретният играч, а в дъното е публиката. В целите на играта не влизат атрактивното студио или различните дигитални цветови композиции. Операторската работа тук е изключително важна – тя представя на зрителя поредица от различни едри планове на играча, които монументализират неговото лице/усмивка/гримаса, показват отделни детайли от негови реакции в различните етапи на играта, при възможна негова победа или поражение. Водещият също е в „полицейската охрана” на тв камера, която стриктно следи той случайно, по някакъв невербален начин, да не подскаже верния отговор на играча. Всъщност едрите планове на водещия открояват визуалните акценти в неговото поведение, което се подчинява на стриктните правила на играта.

Аз обичам България“

Играта е нова за bTV, тя е български вариант на нидерландската игра”I Love My Country”, нейни автори са Джан де Мол и Talpa Media. Нова телевизия първа я излъчва в периода между 2011 и 2017г. с водеща Евелина Павлова. В предаването участват известни личности от областта на изкуствата и шоубизнеса, които влизат в поредица състезания, в които въпросите се отнасят до общата история и култура на съответната страна, до нейния език, география и традиции. Играта е много полезна в контекста на знанията и ценностите, които показват откъде започва Родината, и поради какви причини трябва да я обичаме и почитаме. Съдържанието на играта стъпва върху толкова нужната медийна грамотност, която не трябва да позволява да бъркаме известни стихове от Иван Вазов и Христо Ботев, както наскоро се случи в друг популярен тв формат. Главното предназначение на играта е да препотвърди пред зрителите любовта към Родината с многобройните средства на тв развлечение.

За bTV, водеща на играта е актрисата Александра Сърчаджиева, а капитани на двата отбора са Камен Алипиев– Кедъра и Александър Кадиев. Първият е утвърден спортен журналист, вторият - актьор и известен тв водещ. В техните отбори се включват популярни личности от сферата на изкуствата и шоубизнеса.

Съдържанието, контекстът

Характерна особеност на тази игра е нейната голяма сложност, тя се състои от поредица отделни кръгове, в които чрез серия бързи въпроси и отговори и оспорвано състезание между двата отбора, се получава силно напрежение между състезателите. Двата отбора се подлагат на поредица от тестове по родинознание–урок по география, буквуване на български думи, припомняне в забавна форма на важни национални събития и др.

Според Йохан Хьойзинха:” Елементът напрежение заема в играта много особено и важно място. Напрежението предполага несигурност, шанс. Но в играта има и стремеж към освобождаване от напрежението. Трябва да се напрегнеш, за да „успееш“ в нещо… Напрежението подлага на изпитание възможностите на играча, физическата му сила, неговата упоритост, издръжливост, както и неговите морални качества, тъй като той трябва да се придържа към правилата и предписанията на играта”(курсив мой -М.П.).

Концепцията на играта наистина е сложна, отделните кръгове на играта са много на брой и различни, а някои от тях – и не толкова лесни. Това допълнително усилва градуса на емоциите и страстите между участниците в двата отбора. Между тях възникват спорове и конфликти, свързани предимно с правилата на играта и тяхното конкретно прилагане.

Ролята на водещия

Ролята на водещия в тази игра е много важна, а в отделните й епизоди тя направо е ключова. От Александра Сърчаджиева, като водеща, се очаква хармонично да „споява” отделните компоненти на играта, да тушира възникващите конфликти между участниците, да води честно играта от началото до края. bTV рядко допуска грешка при подбора на своите водещи в отделните тв формати. Александра Сърчаджиева е известна актриса, която има дълъг медиен опит като водеща на различни тв предавания и риалити формати, най-известен от които е „Биг Брадър”. Тя има голям талант за медийни импровизации, умее да създава в студиото атмосфера на радост и веселие, което е главното условие за тв игра. В отделни случаи преиграва с импровизациите, диалогът между нея и капитаните на двата отбора често е твърде напрегнат, има силни емоции и страсти, които ”произвеждат” на екрана онова народно веселие, което зрителят очаква от играта. То му позволява да си отдъхне, да се позабавлява, да се свободи от натрупаната социална умора и напрежение.

Капитаните на двата отбора също са добре избрани, те се държат естествено и непринудено, показват силни емоции по време на играта. Кедъра е опитен спортен журналист с дълга тв практика, той е по- сдържан в своето публично поведение, спори, но предимно с реверанси. Александър Кадиев е актьор и известен тв водещ, който е същински „ураган от безкрайни импровизации и страсти”, от който нито една сериозна тв програма не би се лишила за нищо на света. Неговото участие в играта , като капитан на единия отбор, превръща състезанието в ярко и многоцветно тв зрелище, което донякъде напомня за епохата на комедия дел арте, която превръща улицата в нещо като „театрален салон”, но и за времето на стенд,ъп комедията, която Кадиев блестящо изпълнява. Без съмнение– Александър Кадиев е най-добрия тв водещ на развлекателни програми в bTV. Той е изключително пластичен и харизматичен, има много силен ефект на медийно присъствие. Импровизацията буквално е в кръвта му, способен е да превърне в телевизионен скеч дори най-малкия сюжет, герой или конкретна ситуация. Щедро и с едри шепи произвежда многобройни фарсови ситуации, които създават нужната атмосфера на хумор, веселие и радост, които играта носи със себе си.

Студиото, декорите, костюмите, операторската работа

Играта е многоцветно тв зрелище, което се реализира в студио с великолепни декори, с дигитална хореография от цветови композиции, с отлична операторска работа, която използва понякога сложните преходи между различните планове, особено в динамично състезание между капитаните на двата отбора. Това е валидно и за публичните личности, които им помагат – те също бързо „влизат” в ритъма на играта, и така поддържат високия градус на телевизионното веселие. Разбира се– някои от тях влизат в състезанието по-бързо, други „загряват” по-дълго, играта има своите естествени грапавини и медийни несъвършенства, които са обичайни за подобни тв формати навсякъде по света.

Финалът на „Аз обичам България“

Финалът на играта в този сезон беше наистина впечатляващ– едно многоцветно тв зрелище, изпълнено с хумор, постоянни караници между участниците и много смях. Във финалната игра по родолюбие бяха показани някои успели българи, различни рекорди и благородни каузи. Зрителите имаха срещи с личности с необикновени съдби-Георги Пеев, който с трансплантирани сърце и бъбрек изкачва връх Килиманджаро. Или петгодишната Зара и нейните очарователни гатанки. Ето една от тях:”Защо дъждът пада от небето?/Защото няма по какво да слезе…”. С помощта на машината на времето зрителите пребродиха различни десетилетия, в които узнаха любопитни факти от нашата история- че оригиналният вариант на кирилицата съдържа 44 букви, а през 2022г. страната ни е посетена от 10 милиона чужденци. Много смях предизвика факта, че България има рекорд на Гинес за най-тежката опаковка с майонеза, която тежи цели 221 килограма! Но тричасовият ефир на играта е донякъде изпитание за зрителя, много е трудно през цялото време да се задържи цялото негово внимание. Но такъв е оригиналният формат на играта-тя е необичайна и различна от всички останали. И със сигурност има голяма аудитория и верни последователи. Това потвърждават рейтингите.

Рейтингът, аудиторийният дял

Обобщените данни за целия период на пийпълметричната агенция ГАРБ за играта „Аз обичам България” (период:01.01–20.05.2024, часови пояс 19.56–22.32, групи 4+ и 15-64, гледаемост на живо+отложена гледаемост+гости) показват следните основни тенденции. Играта постига рейтинг 9,88% и много висок аудиторен дял 26,11% , които са по-високи от тоталния рейтинг и аудиторен дял на другите две национални тв програми – Нова телевизия постига по-висок рейтинг 19,29% , но по-нисък аудиторен дял 8,64%. БНТ отново постига по-малък рейтинг и аудиторен дял. Данните показват, че макар играта да е нова за bTV, тя се приема много добре от зрителската аудитория. Зрителят открай време желае добре измислено и отлично реализирано тв развлечение. И когато го получи, той с голямо постоянство го поддържа.

Кой да знае“

Играта е българска версия на немското шоу „ Wer weib den sowas?”, което е тв състезание, излъчвано в делничните дни. Предаването е част от портфолиото на британската мултинационална компания за тв производство и разпространение „Fremantbe” . Неин водещ е Александър Кадиев , а капитани на двата отбора са актрисата и певица Милица Гладнишка и актьора Христо Пъдев.

Съдържанието, контекстът

Въпросите се съдържат в осем категории, които при всяка игра, обозначават отделни човешки състояния. В известен смисъл, въпросите са необикновени, маркират редки човешки действия, за които познанията обикновено не достигат. Ето само два въпроса:”Къде се съхраняват очите на Алберт Айнщайн?”/”Коя е най-популярната естетическа процедура сред американските мъже?”. Трудно някой би могъл да знае, че очите на Айнщайн се съхраняват в специална стъкленица, а липосукцията всъщност е най-популярната процедура сред американските мъже. Състезанието насочва участниците не толкова към знанието, колкото към логическото мислене - съпоставката на фактите, които съдържа всеки въпрос, които могат да са уловка, но и подсказка. Именно затова всеки отбор се състои от участници, които при определен въпрос предлагат помощ на капитаните, защото сумата от победилия отбор остава за самите участници.

Ролята на водещия

Несъмнено тя е ключова, и особено важна. Александър Кадиев, казано метафорично е „златната кокошка на bTV”- той е ненадминат импровизатор, стенд,ъп комедиант, който умее да поддържа висок градус на веселие и радост в студиото. bTV никога не би се отказала от толкова талантлив тв водещ, дори и ако той, в отделни епизоди, да преиграва с импровизациите. Но това „преиграване” е задължителна част от телевизионната игра, която, повече или по-малко, е народно представление, предназначено за широка група зрители - силно или слабо образовани, с висок или нисък социален статус, с престижна и недотам престижна професия, семейни или самотници, щастливи или нещастни. Играта е шоу за всички тях, макар и различни, те трябва да го харесат, да го гледат и му се наслаждават. Без значение на каква конкретна медийна платформа.

Рейтингът, аудиторийният дял

Обобщените данни за целия период на пийпълметричната агенция ГАРБ за играта „Кой да знае?” (период:01.01–20.05.2024, часови пояс 19.56–21.14, групи 4+ и 15-64, гледаемост на живо+отложена гледаемост+гости) показват следните основни тенденции. Играта постига тотален рейтинг 11,86% и много висок аудиторен дял 28,04% , които са по-високи от тоталния рейтинг и аудиторен дял на другите две национални тв програми – Нова телевизия постига рейтинг 9,24% и аудиторен дял 21,86%, БНТ постига по-малък рейтинг и аудиторен дял.

Данните на ГАРБ отново показват нуждата на българския зрител от интересно, забавно, изпълнено с веселие и хумор тв развлечение. В случая голяма е ролята на водещия и на капитаните на двата отбора, които изпълват цялата игра със смях, закачки и безкрайни импровизации. Уютно разположен пред тв екран, зрителят наистина има възможност да си отдъхне. Милица Гладнишка и Христо Пъдев достойно партнират на водещия Александър Кадиев, те създават отбор, който се превръща в професионален гарант за отлична тв игра. Милица Гладнишка, освен актриса и певица, е отличен импровизатор, между нея и Александър Кадиев се развихря състезание по импровизации и остроумие, което е истинска наслада за зрителя. Христо Пъдев е по-скромен в импровизациите, но за сметка на това има свободно сценично поведение, чувство за хумор, които създават нужната атмосфера на играта. Подборът на двамата капитани е много добър - те са различни като публично поведение, и така взаимно се допълват.

Трите тв игри, които bTV предложи през този сезон, без съмнение са много добре създаден тв продукт, който зрителят високо оценява. В неговата оценка се отлага и вековния стремеж на homo sapiens към играта, която е неразривна част от човешката култура.

Честната тв игра

"Истинската цивилизация изисква винаги и във всяко отношение феър плей, а феър плей не е нищо друго освен добро доверие, изразено с игрова терминология - казва Йохан Хьойзинха. Нарушителят на играта нарушава самата култураИстинската игра изключва всякаква пропаганда. Нейната цел се съдържа в самата игра. Веселото въодушевление, а не истеричната екзалтация определят духа и настроението на играта…”.Думите на Хьойзинха, казани преди век, днес звучат пророчески. Телевизионното развлечение, което поражда много смях и веселие, е ужасно сериозна творческа работа, която се прави от отлично подготвени професионалисти. Те най-добре знаят колко висока е цената на смеха на тв екран. Колко е трудно да постигнеш онова истинско телевизионно веселие, което зрителят постоянно очаква от играта. Да намериш най-добрия екип, който единствен гарантира нейното високо качество. И никога да не се отпускаш в наивната фантазия, че си стигнал върха…Телевизионният успех е най-вече за професионалиститеумните, сериозните и смелите- тези, които не се боят винаги да започват отначало.