Българското неделно училище в Комитини ще отбележи 24 май

  • 23.05.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Празнично честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се състои и в Комотини , Гърция, на 25 май в Аулата на Тракийския университет „Демокрит“ в града.

Организатори на събитието, което е под патронажа на генералното консулство на България в Солун, са дружество „България“, българското неделно училище „Св. Иван Рилски“ (БНУ) в Комотини, Община Хасково и Департамент „Езици, литература и култура на страните от Черноморския регион“ към тракийския университет „Демокрит“ .

Студенти и ученици ще представят разкази, стихове и песни за делото на двамата първоучители и равноапостоли. На тържественото честване ще гостува Младежката театрална трупа „Арлекин“ в Хасково . Младиге актьори ще играят спектакъла „Женско царство“ по Ст. Л. Костов, постановка и режисура на Румяна Георгиева.

Българското неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Комотини и създадено през 2020 г. В него се обучават над 30 ученици. Изучаваните предмети са български език и литература, история, география, изобразително изкуство, народно творчество, роден край.

Община Хасково подпомага българското средище за просвета и духовност. За класните стаи са осигурени чинове , дъски и други мебели. Общинската администрация пое ангажимента да организира екскурзии и лагери през ваканцията за българските деца от Комотини. Ще има възможност и хасковски ученици да гостуват в съседна Гърция.

Панорама