Анна Заркова представи книгата си „Смъртта на Бялата лисица”

  • 18.04.2024
  • СБЖ
Анна Заркова получи много поздравления и раздаде много автографи. Снимка: Георги Митов

При много голям интерес на 17 април вечерта в „Червената къща” в София премина премиерата на новата книга на известната журналистка Анна Заркова, която е и член на УС на СБЖ, „Смъртта на Бялата лисица” (ИК „Колибри”). Тя разказва за убийството на Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. и за погребаните с жертвата тайни на Прехода.

Заглавието на книгата идва от един от прякорите на Луканов – Бялата лисица, свързан с побелялата му коса, но и с ролята му в промените у нас след 1989-та.

Модератор на премиерата бе литературоведът Светлозар Желев. Сред публиката имаше много емблематични личности от политическия, културен и журналистически живот, които отправиха поздравления към авторката, поднесоха ѝ букети и в края чинно се подредиха на дълга опашка за автографи от нея.

На предните редове седяха вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият председател на НС Огнян Герджиков, председателката на СЕМ Соня Момчилова, историчката проф. Искра Баева, председателят на партия АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков и много други. В залата бе и председателката на СБЖ Снежана Тодорова.

„Всички герои в тази книга са истински личности, чиито имена, дела и думи са записани от мен и други журналисти. С изключение на един – неговата история е измислена, но в резултат на дълбоко проучване на реални събития“, каза Анна Заркова.

Авторката предлага в книгата си събраната от нея обширна информация по убийството на Луканов – от нейни и на други журналисти интервюта, от чутото в съдебните зали, от споделяното на „четири очи” от партийни деятели и магистрати, от полицаи и бивши затворници, от обеднели новобогаташи и шефове на фалирали банки. 

Анна Заркова е дългогодишна разследваща журналистка, отговорен редактор и коментатор във вестник „Труд”, колумнист във вестник „Галерия”, член на УС на СБЖ. Авторка е на трилогията „Големите убийства” и на книгите „Изгаряне”, „От Вапцаров до Живков и останалите”, „Българската мафия, както я видях”, „Главните прокурори” и „Свободни в словото”. Носителка е на „Орел” – голямата награда за кураж на Международния съюз на журналистите (Вашингтон), и на „Златно перо” на СБЖ.

 

© СБЖ