Проф. Маргарита Пешева за „Ергенът” – модерната телевизионна приказка

  • 17.04.2024
  • СБЖ
  • Проф. д-р Маргрита Пешева
Проф. д-р Маргарита Пешева

„Ергенът”, излъчван от bTV е романтичен телевизионен разказ. Дава медийна гаранция за любов, за наистина щастлив семеен живот, получен като бонус от „медийната лотария”, която предлага този световно известен, излъчван в десетки страни, и в повечето случаи – много успешен риалити формат. На какво се дължи този безпрецедентен успех в световен мащаб? На младостта и красотата на две дузини момичета, които имат различно образование, емоционална интелигентност и социални очаквания?

Всъщност момичетата са подбрани по общ медиен стандарт - тяхното отношение към любовта се свежда до красотата/ физическото привличане/ материалното богатство/ луксозният живот. Влизайки в този формат, момичетата (по условие)  се съгласяват с  донякъде повърхностно, опростено разбиране  за любовта, което ще се измерва главно чрез физическото привличане и физическото излъчване на мечтания Ерген. Той задължително трябва да е красив, млад и преуспял, което е стопроцентова гаранция за поява на „силни емоции” и любовни чувства у претендентките. Всъщност „Ергенът” е

                                              модерна телевизионна приказка

Навсякъде по света, този формат стъпва върху фактическия недостиг от любов и щастие с близък човек в реалния живот. „Емоционалният дефицит” тласка повечето момичета към изпълнената с рискове и неизвестности тв игра за „откриване на правилния човек”, което е гаранция за любов и щастлив семеен живот.

По същество, това е  медийно опакована вълшебна приказка, в която разказът и героите, техните сражения и подвизи, са напълно измислени. Те са  приказна мечта , която отделя зрителя от грубата реалност на сегашното, и го”пренася”, макар и за малко, в свят, в който добрият юнак по условие побеждава лошия змей, а на финала щастието и любовта са изцяло гарантирани. Ергенът задължително връчва пръстен на една от претендентките, с което оповестява на зрителите, че  някак  е успял да се влюби в нея. Макар  и отлично запознат с условностите на телевизионната игра, зрителят все пак чака този щастлив финал, той вижда в него известна „медийна компенсация” на собствения си скучен и еднообразен живот, в който отдавна няма такива романтични  събития и емоции.

Тази „психологическа уловка” в отделните сезони на формата се развива и донякъде преодолява от самите зрители. Това обяснява много ниския рейтинг у нас на любовното риалити в  неговия трети сезон. Което означава сериозно развитие на емоционалната интелигентност у зрителя, който все по-трудно може да бъде спечелен с блестящи, но често  повърхностни „телевизионни образи”, които момичетата щедро предлагат.

                                               Момичетата – различни в еднаквото

Момичетата имат донякъде  еднакви визии за любовта – най-вече за средствата и методите за нейното постигане. Тяхната житейска формула е сравнително проста - влюбването/ любовта е житейско състояние, което  за тях се получава при наличие на точно определени елементи – Ергенът трябва да има красив външен вид, да е млад, образован и задължително много богат, за да осигури лукс и блясък на бъдещия семеен живот. Схващанията на момичетата за „лично щастие” и „благоденствие”удивително си приличат – те се измерват най-вече с „химията” на физическото привличане, и материалното благосъстояние на бъдещия жених. Момичетата са различни физически, но техните цели, манталитет и медийни действия в развитието на формата в повечето случаи са еднакви. Мнозина от тях наистина вярват, че любовната приказка е възможна, и на финала на  играта те могат да получат желания пръстен.

От друга страна, момичетата вече имат натрупан телевизионен опит – в третия сезон част от тях се надяват основно на бъдеща публичност и известност, която  отчасти да „капитализира” загубата на работа, изолацията от семейството, и още куп социални и битови неудобства, свързани с тяхното участие в любовното риалити. Не всички момичета са толкова отчаяни романтички, които  смятат, че телевизията ще успее да „развърже” жестокия възел на техния емоционален свят, и ще им помогне най-сетне да намерят любовта на живота си.

                                          Физическото различие като универсален  елемент

„Ергенът” е риалити формат, който стриктно спазва физическото различие – при девойките, които трябва да имат разнообразни типажи, с което да привличат любопитството на  голямата тв аудитория.

Ако във втория сезон съдържателен елемент на това различие беше предимно теглото на Пам, което многократно  бе предмет на коментари и подмятания от девойките, то в третия сезон това е най-вече възрастта на част от  тях (Маги, Надежда, Ивелина). Една от тях е на цели 44г., които значително надвишават младежката възраст на ергена Алек, който не е стигнал заветните 30 години.  Именно възрастта се оказва препятствие, широко коментирано в публичните разговори на участничките, за които разликата в годините  между Алек и някои участнички е сигурна гаранция за емоционален неуспех.

Но развитието на отношенията между Алек и две участнички (Маги и Надежда) сериозно опровергава тази предварителна оценка. Алек (без съмнение по сценарий) игнорира  именно възрастовата разлика и сериозно се сближава с две от девойките, които са по-възрастни от него. Това е верен сценарен подход – на любовта всички възрасти са подвластни, човешките чувства не познават възрастови, национални или расови ограничения. Ето защо те трябва да се уважават.

В този сезон сценаристите на „Ергенът” дават шанс и на няколко участнички в по-зряла възраст, което сериозно  отличава третия сезон от останалите два сезона, които търсеха различието при девойките  в  други посоки. Тук си струва да припомним Екзюпери: ”Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите”.

Различието по основни признаци (възраст, образование, местоживеене, социална реализация и др.) е водещ елемент в подбора на девойките. Това е  изключително трудна задача, която няма как да постигне 100% успеваемост. Най-вече поради голямото богатство на житейски модели и социални типажи, които нашето общество предлага на житейския пазар. Ето само някои от тях:

–Маги, бивша „мис Варна”, мениджър на заведение, с добре овладяна публична комуникация, социална дистанция и драматична лична съдба;

–Надежда, експерт по човешки ресурси, която заради участието си във  формата губи работата си, има пораснал син и отчаяно търси любовта на живота си;

–Криси, гримьор и автор на филмов сценарий, който смята да предложи в Холивуд, с високо социално самочувствие и вяра в своя бъдещ успех във формата;

–Виктория, спортен мениджър, изпълнена с недоверие и завист към всички останали участнички, които заявява открито като нещо в реда на нещата;

–Тея, актриса и певица, залутана в  тоалети, гримове и екстеншъни, твърде себична, конфликтна, неспособна за живот на комунален принцип;

–Милена, с високо образование, познания и ерудиция, отлично поведение и възпитание като правило избягваща конфликтите. В известен смисъл - именно тя е „откритието” на третия сезон, поради своя висок образователен статус, който я прави изцяло ”несъвместима” с останалите участнички;

–Барбара, състезателка по борба, силен характер, със силно изразен стремеж  към  господство над останалите;

–Валерия, студентка, много силно татуирана, с тежка семейна съдба, емоционално много объркана;

–Христиана, училищен психолог, изцяло татуирана, шумна, която постоянно създава конфликти, ето защо бързо напуска имението.

Това са  някои емоционални и социални профили на част от участничките. С развитието на третия сезон за зрителя става ясно, че повечето от момичетата имат твърде  високи, ето защо – неверни представи за себе си. Те често вземат желаното за действително, поради което техният свят е изпълнен с фантазии, които обичайно нямат нищо общо с действителността.

Момичетата са представители на отделни групи в обществото, които, по условие, не са най-образованите, и високо интелигентните. Този риалити формат просто не е за тях. Открит остава въпросът как Милена, с нейните няколко дипломи и високо образование, всъщност е попаднала в тази неприсъща за нея компания? Именно нейното участие внася ново различие между нея и другите момичета, което е професионален успех за целия екип, подготвил този риалити формат. Нейното участие внася известна доза спокойствие и интелектуална дистанция, което донякъде разширява образователния статус и емоционалната интелигентност на участничките. Ако вярваме на Даниел Голман „стигне ли се до решения и действия, чувствата са също толкова важни, колкото и мисълта – а често дори и повече”.

                                                                   Различният Ерген

Различието не подминава и ергена Алек, който в отличие от другите ергени Виктор и Евгени, има много ясна мотивация, че това е  само медийна роля, екранно участие, което е съвсем различно от действителния живот. Алек не скрива от зрителя, че  това е тв игра, която има своите правила и  условности. Той показва подчертано умение и стремеж за развитие  на  своя медиен образ, постоянно играе пред камерата, по време на многобройните си срещи и неизбежни целувки с момичетата, които трябва да изглеждат добре на малкия екран. Дори емоционалният му порив към Маги е задължителна част от тв сценарий, в който може и да има зрънце емоционална магия, но нищо повече.

Но телевизионната игра, като всяка друга, изглежда условна, ако ти изцяло не повярваш в нея. Всеки риалити формат, основава бъдещия си успех на човешката психология, която често мотивира нашите действия с помощта на внушения, мечти и големи фантазии.

                                                                   Самохипнозата

Самохипнозата в тв формат се разгръща чрез много силна вяра. На нея са подвластни както участничките, така и Ергенът. Донякъде тя е заразителна и за тв зрител. Момичетата  емоционално изцяло „потъват” в това тв състезание, те бързо стигат до самовнушението, че вече са ”съдбоносно влюбени” в Ергена. Нещо, което няма как да е вярно, още повече за момичета, които отдавна са излезли от пубертета. Но състезателният принцип „да се бориш за любов” настоятелно изисква подобна самохипноза.

В психологически контекст за това помага и пълната изолация /имението/ морето/ вечерните коктейли/ блестящите тоалети/ тв игри, с които част от момичетата  „печелят” среща с любимия Алек и т.н. Дори много умната и високо образована Милена в един момент се поддава на хипнозата като преодолява своето възпитание и свенливост, за да има среща с Алек…

Без значение, че напълно осъзнава условния характер на играта, Ергенът също се „разболява” от медийната самохипноза, заложена в основата на този формат. В отделни моменти, Алек  също се поддава на внушението, че тв събитие и реалния живот (като че ли) са едно и също нещо. Той всъщност знае, че това няма как да е вярно, но силните емоции като правило изкривяват действителността, а оттук – и нейните психологически константи. Световната история на формата, показва, че е възможна поява на истински чувства между участниците, на истинска любов, последвана от брак и щастлив живот. Но тези случаи са повече изключения, отколкото правило. Правилото в тв формат най-често е свързано с емоционални разочарования, фантазии за любов и чувства, които не се сбъдват.

                                                  Емоционалните поражения

При  всички участници те  изглеждат неизбежни – в условия на по-дълга медийна изолация в практически затворено пространство. Участието в подобен риалити формат е емоционално рисковано както за момичетата, така и за Ергена. То  оставя траен емоционален отпечатък върху техния живот, който има своите позитиви и негативи. Но това е ценен житейски опит в  техния живот оттук насетне.

„Ергенът”, като всеки друг риалити формат, е телевизионен експеримент, своеобразна  тв „игрална зала”, в която „залогът” се оказва твоят личен емоционален живот, твоите собствени усещания и представи за добро и зло, позволено и непозволено, красиво и грозно. Форматът изисква изграждане на телевизионни емоционални практики – на момичетата и Ергена за любов и щастлив живот в бъдеще.

Всички участници в този риалити формат едновременно  са победители и жертви на  жестоките правила на телевизионната игра. В крайна сметка победените са момичетата и Ергена, а победител е нейно величество телевизията.

В това донякъде се резюмират и философските послания в кратките есета, които Наум Шопов произнася преди всяка Церемония на Розата. Те всъщност говорят за другия бряг, на който са истинските правила, морала, любовта и щастието, към който момичетата плуват, без да са сигурни, че на финала няма да се удавят. Тези философско-естетически есета изразяват позицията/ гледна точка на медията относно смисъла и водещите послания на  тв формат. Те  показват, че любовта и човешките отношения  най-често  не се поддават на рационални действия и обяснения. И  едва ли могат да се родят почти „от нищото” – в едно прекрасно имение, на брега на красиво море и един млад и привлекателен Ерген – в ролята на жених  и  емоционална мечта за всички момичета.

                                                         Телевизионната реализация

И в трите сезона, сценарият на този риалити формат има някои задължителни елементи, но той постоянно се развива и променя. Този сезон, игрите на Кредисимо, в които участничките се борят за среща с Алек, са много по-разнообразни и по-добре заснети. Те не унижават човешкото достойнство на момичетата, а по-скоро залагат на тяхната  физическа сила, въображение и състезателен опит. Ергенът най-често е рефер в тези игри, което внася  нужния емоционален елемент в  състезанието.

Форматът традиционно показва отлична операторска работа, професионално съчетание на основните планове във филмовото и телевизионното изображение - далечен план/ общ план/ американски план/ среден план/ близък план/ едър план/ детайл. Операторската работа използва всички техники и възможности на модерната тв продукция, включително изображения в далечен план с помощта на дрон или хеликоптер, красиви пейзажи, динамична смяна на плановете по време на коктейлите и Церемонията на Розата. Операторската работа е отлична,цялостното заснемане на срещите/ разговорите/ състезанията показва висок професионализъм/смяна на плановете в зависимост от емоционалния градус в действията и поведението на участниците. Заснемането на скандалите е особено трудно, но видно е, че момичетата „потъват” в яростните спорове и напълно забравят за камерите.

Ергенът също има преобладаващо сценарно присъствие в епизодите, той най-често дава оценка на събитията, поведението на момичетата, техните  добри или лоши действия. В този сезон, Ергенът дава много по-категорични оценки на атмосферата в имението и поведението на всяка участничка. Ако направим сравнение с втория сезон, макар и по-млад, той е много по-категоричен от ергена Евгени, в действията на който имаше известна свенливост, той изглеждаше  твърде неопитен,  донякъде лишен от нужната взискателност в някои критични ситуации.

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е  по-добре  развит и дефиниран, неговият морален императив е по-ясно изразен в отделните епизоди. Алек категорично налага санкции на тези момичета, които са преминали границата на нужното уважение към другия, подронили са неговото достойнство. В такива случаи Алек  действа с бързина и категоричност, неговите санкции по време на Церемонията на Розата са много поучителни за необходимостта всяка участничка да осъзнава тънката граница между уважението и обидата, доброто и злото, позволеното и непозволеното. В известен смисъл, Алек дава ценни уроци по възпитание, отношение и публични маниери, които са особено нужни и на зрителя. В този контекст, тв формат има и своята възпитателна функция, той показва  различни тв модели на поведение и действие като акцентира върху необходимостта от уважение и разбиране на другия.

                                                        Основното послание на  тв формат

Гледайки третия сезон, през цялото време си задавам въпроса кой повече се нуждае от този формат – телевизията, за която е важен неговия успех и рейтинг, момичетата, взели рискованото решение да преследват един емоционален блян, Ергенът Алек, за който е особено  важна  телевизионната популярност, натрупаната публична известност, която вероятно ще му донесе други социални дивиденти? Авторският екип, който със сигурност, преживява някаква част от страстите и разочарованията на основните играчи, но  запазва нужното разстояние от случващото се в имението, телевизионният зрител, изправен пред дилемата да гледа или не този риалити формат?

Всъщност без значение е как ще завърши този формат, дали някое от момичетата наистина ще получи желания пръстен? Главната поука от него е в друго - Даниел Голман казва, че са важни: „именно другите умения, които наричаме емоционална интелигентност: сред тях е възможността да мотивираш себе си, да проявяваш постоянство в трудни моменти, да контролираш импулсите и да отлагаш възнаграждението за усилията си, да регулираш настроенията си и да не позволяваш тревогата да пречи на мисленето, да проявяваш съпричастност и да живееш с надежда”.

Дори да приемем, че като тв формат „Ергенът” е донякъде отрицателен пример за емоционална интелигентност, той несъмнено продължава публичния разговор за голямата роля на любовта и емоциите в живота на всеки от нас, за умението ни да живеем с другите, да  ги обичаме. И постоянно  да търсим  разум и надежда в своите действия. Което е за добро.