Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

  • 16.04.2024
  • БНР

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет(СУ) ще бъдат тържествено открити.

Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, информира БНР.

Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали "Яйце" едно полуподземно помещение под централното фоайе на Ректората, разположено под статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

"За тази част на сградата няма документи, които да помогнат за разгадаване на миналото му“, обясни проф. Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения „Наследство.БГ“.

Във времето назад различните битности на "Яйцето" в Софийския университет включват спортен салон, хранилище за книги, място за съхранение на непотребни неща.

„През 80-те години (мястото) се превръща в столова за обед и ресторант за вечеря“, пояснява тя.

Но какво е първоначалното предназначение на това пространство, не е ясно.

"Някои мислят, че е построено за параклис. Поради това са му предали овална форма. Но понеже не е било разположено според канона, е нямало как да го освети църквата“, посочи Харизанова.

Днес "Яйцето" започва да живее нов живот.

"Има две основни зони: зала за събития и помещения за новосъздадената лаборатория за консервация и реставрация на документални паметници към Университетска библиотека“, поясни Оля Харизанова.

М.Л.

Панорама