Проф. Маргарита Пешева за автобиографията на Магърдич Халваджиян: Трудното изкачване към върха

  • 09.04.2024
  • СБЖ
  • Проф. д-р Маргарита Пешева

Тази книга действително е медийна сензация. Това е първата автобиография, която подробно и в хронологичен ред разказва за творческите постижения на малкия екран на един от най-добрите телевизионни продуценти у нас – Магърдич Халваджиян (1). Неговият телевизионен подпис носят дълга поредица от игрални и документални тв филми, тв клипове, риалити формати, музикално-развлекателни предавания, които цели три десетилетия формират художествения вкус и телевизионните нагласи на българския зрител.

Книгата е изповедна, тя е написана с ерудиция, познания и гореща емоция. Литературната обработка е на Влади Априлов, и тя заслужава много висока оценка. Разказът е съдържателно сгъстен и пределно честен – за постиженията, успехите и провалите, своите и чуждите. За приятелствата, споделеното щастие, предателствата, неизбежните разочарования. За онзи невидим за зрителя медиен контекст, от който най-често в телевизията зависят стойността и качеството на развлекателните шоу програми.

Книгата разказва за работата в телевизията без маска и грим, без да скрива големите предизвикателства, пред които се изправя всеки тв продуцент у нас. В известен смисъл, тя е същински учебник по телевизионен маркетинг и мениджмънт, разказан от първо лице от един много успешен тв продуцент, чието медийно портфолио несъмнено е повод за професионална гордост – у нас и по света.

Това е силен емоционален разказ за трудното изкачване на телевизионния връх, което е възможно, само ако имаш задълбочени медийни познания, вяра в творческите си възможности,професионален екип от съмишленици, с който еднакво споделяте творчески идеи и добри телевизионни практики, и не преставате заедно да вярвате в успеха. Да сте убедени, че в телевизионния свят всъщност няма невъзможни неща.

Без реклами“

Това е водещото послание на тази автобиография, изведено в нейното подзаглавие. За просветения читател това означава – без излишни паузи, рекламни слогани и напудрени медийни послания. Без лицемерие, фалш и „преобличане” на фактите, събитията, героите. Без гримиране и прикриване на истината – за различните предавания, тяхното медийно качество, което винаги е променлива величина. Без накъсване на тв разказ от неизбежните реклами, които осигуряват нужното финансиране на предаванията, макар това да е за сметка на известно пресищане и отегчение на зрителя. Разказът е сгъстен като съдържание и емоция, той фокусира вниманието на читателя върху най-главното – развлекателните предавания в телевизионните програми през годините. Рекламите тук са напълно излишни. Всъщност, това е книга за изградения телевизионен свят в

Паметта на думите

Те говорят за раждането на тв сюжети, герои и картини, музика и действия на малкия екран, които неизбежно отлитат от всекидневието на зрителя след края на всяко предаване. Думи, които предлагат на читателя разказ за изтичащото телевизионно време, за истинското професионално качество на отделните предавания, журналистически практики и актьорски умения, които на малкия екран за жалост имат мимолетен живот, те бързо потъват в „мокрия пясък” на телевизионното минало след края на своето излъчване.

Честно, без маска и грим, Маги Халваджиян увлекателно разказва за успехите и провалите в телевизионната работа, за трудното постигане на професионални знания и медийни умения, за силата на приятелствата и слабостта на предателствата, за твърдостта на характера, която позволява на едно момче, учило за цирков артист в Москва, да осъществи без остатък своята мечта да снима кино и телевизия – всеки ден, всяка година, няколко десетилетия – без дъх, упорито и всеотдайно. Въпреки ужасните трудности, медийните неуредици и неизвестните зрителски очаквания.

Това е автентичен разказ без макиаж и реклами – за трудното изкачване на телевизионния връх и постигнатия успех – въпреки всички препятствия и опасни подводни течения. Това е медийна изповед на „едно момче със странно име, родено в Плевен, учило в Москва, живяло в Италия, което имало розови очила, вярвало в чудеса и било научено от баща си, че няма невъзможни неща”.

Това момче се казва Магърдич Халваджиян, което с много вяра, любов и железен професионализъм за няколко десетилетия създаде професионален модел на телевизионното развлечение у нас, който е съпоставим и конкурентен с най-добрите световни образци на тв развлекателни предавания. Той не крие, че много харесва моделът на развлекателните тв продукции в Италия, които отдават дължимото на блясъка и красотата на тв изображение към което добавят силното екранно присъствие на водещите, актьорите, певците.

Медийният разказ в книгата обсебва времето и пространството, като ги „запълва”с многобройни тв предавания той прелива от спомени/срещи/творчески оценки на събитията, героите и медийните обстоятелства, които внасят много смисъл и послания в тази наистина блестяща тв кариера.

Маги Халваджиян разказва за своя професионален живот с такава любов, страст и отдаденост, че читателят на финала буквално остава без дъх. Неговата творческа и житейска философия се основава на няколко водещи идеи – силата на характера и вярата в собствените си възможности, избраният професионален път, различността като творческо предимство, а не недостатък, семейството, без което загубваш правилната житейска и професионална посока, телевизионният екип, с който заедно постигаш истинския тв успех, творческите идеи за нови тв предавания, до които стигаш с професионални познания и медийни умения, качеството на телевизионния мениджмънт на националните тв програми, отличните тв водещи, които постоянно са дефицит в тв предавания.

Силата на характера

Обичам да се усмихвам, никога не се предавам и съм готов да започна всеки път отначало” – казва най-добрият продуцент на музикални тв предавания у нас. Халваджиян не крие голямата си любов и отдаденост на киното, още като юноша си купува камера и снима всичко и навсякъде, в един период снима сватби, което се превръща в негов ранен бизнес. Научава се, че всяка работа има желязна бизнес логика, която трябва да познаваш – без значение дали внасяш кафе и луксозни стоки от Италия, или смело се хвърляш в „ опасния водовъртеж” на музикалните клипове на различни изпълнители в най-разнообразни тв жанрове. Снимал е първият клип на Азис, ранните клипове на Софи Маринова, трудно е да се изброят поп изпълнителите, за които всеотдайно работи през годините. Именно клиповете му позволяват да натрупа нужния опит за късия тв разказ, в който с малко изображения и думи трябва да кажеш много неща. За телевизията, това, без съмнение, е безценен професионален опит.

Семейството

За Халваджиян, семейството е нещо свято, то изпълва неговия личен живот с професионални успехи, радост и веселие. „Аз много си обичам семейството и искам целият този свят да бъде като едно голямо семейство. Да сме си близки, да се обичаме, да с уважаваме, да си помагаме”. Този донякъде патриархален подход всъщност много му помага в телевизионната работа. Всички членове на неговото семейство работят в неговия тв бизнес, което му дава възможност да чува истински оценки за успехите и неуспехите в отделните тв предавания през годините. Той е изцяло семеен човек, от ранна младост иска бързо да създаде семейство, за да има повече време и хоризонт за творческа работа и нови идеи. Което и прави. Неговата съпруга Кремена е не само блестящ стилист на неговите музикални продукции, но и най-верния му приятел и сподвижник за неговата професионална работа в телевизията. Брат му Джуди от години прави едно от най-успешните предавания в родния тв ефир – „Господари на ефира”, а днес „Господари на Уеба”, неговият син Бедрос работи като оператор в отделните музикални продукции.

Култът към различието

Няма смисъл да се правят самоцелни неща – казва Маги Халваджиян. Трябва да има фабула, сюжет, развитие и неочаквани обрати, в които да разкажеш идеята си. Трябва да има РАЗЛИЧНОСТ. Иначе просто гледаш нещо, което може и да те впечатли, но няма да те спечели”. Неговата професионална философия стъпва върху тезата, че:”тайната на успеха се крие в това да облечеш малкото талант, който Господ ти е дал, в добра идея и много работа”. И затова през годините той не се уморява да работи здраво и постоянно да експериментира. Дори написването на неговата автобиография в разцвета на телевизионната му тв кариера е донякъде творчески експеримент. Без съмнение – много успешен.

Телевизионните предавания

За 30 години творческа работа Маги е създал 31 предавания, които се излъчват много сезони в различни тв програми (БНТ, bTV, Нова телевизия, МСат, Kanal D, Румъния и др.) и се разполагат в различни тв жанрове: риалити предавания (Сладко отмъщение, Море от любов, Имаш поща), тв игри (Руска рулетка, Игра за милиони), тв публицистика (Господари на ефира, Пълна лудница, Ясновидци), лайфстайл (Пълна промяна, Красива, но как?), цяла поредица развлекателни и музикални шоута, които са №1 в родния тв ефир (Като две капки вода, Маскираният певец, С Рачков всичко е в нас). Естествено, този списък е непълен. В неговия тв портфейл влизат още 4 сериали (Морска сол, Седем часа разлика, Полицаите от края на града, Пътят на честта), 4 игрални филма (Печалбата, Нощен свят, Ужас в Хавана, Добре дошли в Акапулко), 6 късометражни филма (Лудост, Дуел, Скомина и др.) и 3 документални филма (два от тях са посветени на музикалните групи БТР и Ахат). И още – стотици телевизионни клипове на десетки музикални поп изпълнители – Лили Иванова, Слави Трифонов, Софи Маринова, Азис, Тони Стораро и десетки други. „Хора, бях гладен за работа – казва Маги. Бях любопитен и непрекъснато експериментирах. Никога не бях доволен от работата си и с всеки следващ клип променях визията и подхода. Трябва да искаш повече, за да постигнеш повече!”

Преподавателската работа

Колкото и да претоварен с работа, Маги Халваджиян приема поканата на Факултета по реклама, телевизия и шоу бизнес в НБУ да преподава на студентите. Защото наистина има какво да каже, и на какво да ги научи. „За мен лекциите се превърнаха в някаква битка за съзнанието и за душите на тези момчета и момичета – казва Маги. Да ги мотивирам да намерят пътя си и да им покажа колко ще е трудно, но и колко хубаво, когато успееш накрая”. Двама от тези студенти Явор Дедек и Георги Иванов стават главни сценаристи и създатели на такива продукции като „Господари на ефира”, „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z”. „Когато видя потенциал в някого – казва Маги, много бързо намирам начин да го привлека, защото ниe винаги имахме и имаме крещяща нужда от талантливи хора”.

Телевизионният екип

Маги Халваджиян не прави компромиси в работата си, обикновено работи с най-добрите професионалисти. „Добрият екип е всичко” казва той. И не се уморява да търси професионалисти, които имат висока медийна репутация в бранша – Влади Априлов, Виктор Божинов, Светлана Василева, Димитър Рачков, Зуека, Геро, Краси Радков, Наталия Симеонова, Гала, Иво Танев. За своите тв водещи Маги казва, че: „Това са хора, които не се плашат от работа, имат идеи, активни са и могат всичко да си правят сами”.

Наградите

За изминалите 30 години в шоубизнеса, Маги Халваджиян има десетки награди от престижни фестивали у нас, от БНТ, Министерство на културата, Дарик радио и др. Той е носител на орден „Златен век” и грамота от Министерство на културата за изключителен принос в областта на българската култура (2016г.), получава наградата на Дарик радио за „продуцент на годината” (2017г.). Има и десетки награди за разследваща журналистика за „Господари на ефира”.

Равносметката

На финала на тази действително забележителна книга Маги формулира на какво се дължи неговия успех: „Успях, защото исках и защото вярвах! Успях, защото съм заобиколен от умни и добри хора. Успях, защото винаги имах подкрепата на роднините, приятелите и съдружниците си. Успях,защото не съм с спирал нито за миг. Такъв е моят живот и аз се гордея с него”.

Той убедено смята, че: „Телевизията е най-популярното изкуство у нас… Нас ни гледат милиони… Много от нашите предавания са прецедент по рейтинг в цял свят. Например българският вариант на „Капките” е най-рейтинговият в цял свят”.

Ето и неговото творческо кредо: „В живота на всеки човек има три много важни и съдбовни кръстопътища. Какво и къде ще учиш, с какъв човек ще живееш, и какво ще работиш”. За изминалите 30 години Маги Халваджиян получи три пълни шестици в тази съдбовна житейска и професионална тройка. Защото е различен, безразсъдно смел, отворен към телевизионни експерименти и творчески предизвикателства. Визионер. Всъщност съдбата винаги обича смелите – тези, които работят здраво, вярват в себе си, и се борят до последен дъх.
 

---------------------------------------------

1.Маги Халваджиян. „Без реклами”, автобиография. Една книга на Маги Халваджиян и Влади Априлов. Софтпрес, 2023

Представяме ви