Българо-китайският медиен център на СБЖ и ОКАЖ даден като пример за двустранно сътрудничество

  • 26.03.2024
  • СБЖ
  • Ивета Балевска
Архивен кадър от 29.06.2024 г. Н. Пр. Андрей Техов, Снежана Тодорова (СБЖ), Тян Юхун (ОКАЖ) и Н. Пр. Дун Сяодзюн при учредяването на Българо-китайския медиен център. Снимка: Къдринка Къдринова

Форум в рамките на платформата „Дом на приятелството между Китай и България - 2024” и дискусия за сътрудничеството между двете страни се проведе наскоро в посолството на КНР в София.

В словото си на форума временно управляващата посолството на КНР в София г-жа Уан Мин даде като прмер за ефективно и успешно българо-китайско сътрудничество подписания миналата година меморандум между Общокитайската асоциация на журналистите (ОКАЖ) и Съюза на българските журналисти за съвместно създаване на Българо-китайски медиен център. Тя открои и първия съвместен проект на тази платформа –конкурса „Когато божурът среща розата“.

В присъствието на над 80 известни български политици и икономисти, научни дейци, международни анализатори и коментатори, ректори и ръководители на висши учебни заведения, на кинодейци и театрални формации, на културни и музикални състави, на дипломати и други представители на българската общественост, бяха обменени мнения и представени многобройни предложения за възможните конкретни прояви на взаимодействието между България и Китай. Повечето прояви са свързани и с отбелязваната през 2024-та 75-годишнина от основаването на КНР и от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

При откриването на форума г-жа Уан Мин припомни, че „Домът на приятелството между Китай и България” е отворена и гъвкава платформа, която се развива с оглед нуждите на съвремието, предоставяйки нови възможности да се учим един от друг. Тя бе отбеляза, че с цел укрепване на приятелството между народите на двете страни и  стимулиране на съвместното развитие в различните области на живота, активно трябва да се насърчават задълбочаването на обмена и многостранното сътрудничеството между Китай и България, както в икономиката и търговията, така и в  културата, образованието, науката и технологиите, човешките ресурси и т. н.

Г-жа Уан Мин се спря на някои от по-характерните събития, осъществени през изминалата година, когато бе създадена платформата „Дом на приятелството между Китай и България”. Сред изброените акцени бе разширяването на обмена и сътрудничеството на местно равнище, задълбочаването на китайско-българското журналистическо и медийно партньорство, засилването на сътрудничеството в областта на традиционната китайска медицина.

Г-жа Уан Мин припомни и посещенията на няколко важни и високопоставени китайски делегации в България,при чиито гостувния са реализирани разнообразни проекти и инициативи.

Първият споменат пример за такова ползотворно гостуване бе посещението през юни м. г. на  делегация на Общокитайската асоциация на журналистите (ОКАЖ) и подписването на меморандум със Съюза на българските журналисти за съвместно създаване на Бългро-китайски медиен център, както и стартирането на първия съвместен проект – конкурса „Когато божурът среща розата“.

Миналта есен е била осъществен и визита на китайска делегацията, водена от губернатора на провинция Дзянси, по време на която е подписан и меморандум за сътрудничество между Софийска област и споменатата провинция в КНР.

По същото време Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ в Панагюрище, България, и Университетът по традиционна китайска медицина в Дзянси, Китай, също са подписали споразумение за сътрудничество.

„Нашите две страни постигнаха забележителни успехи и по отношение на сътрудничеството в областта на икономиката и търговията, танцовото изкуство и киното. С тези и още много други свои инициативи „Домът на приятелството между Китай и България” изгради  стабилен и внушителен мост на взаимното разбирателство и доверие между двата народа”, подчерта г-жа Уан Мин. В заключение тя изрази увереността си, че инициативите, предложени и реализирани през настоящата юбилейна година, не само ще продължат добрите традиции на взаимоотношенията ни, но и ще докажат, че съществуват нови реални възможнсти за тяхното разширяване и  бъдещо развитие.

На свой ред съветникът по икономическите въпроси към посолството на КНР  Кон Линю представи план за икономическите проекти през 2024 г. Той акцентира върху необходимостта да продължава създаването на различни платформи за обмен и за затвърждаване на плодотворните постижения в сътрудничеството в областта на човешките ресурси между Китай и България.

„Ние ще се стремим да  насърчаваме предприятията от двете страни към постигането на нови пробиви в областта на транспорта, логистиката, енергетиката, комуникациите, търговията с услуги и др., за да допринесем за успешното отбелязване на 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете ни страани”, каза още  китайският икономически съветник.

Той отбеляза, че ще продължи подкрепата за китайските предприятия, инвестиращи в България, както и на представителите на България, които участват в големи национални изложения като Китайския панаир за внос и износ в Гуандун, в Китайския международен панаир за търговия с услуги в Пекин, в Китайското международно изложение за внос и в Китайското международно изложение на веригата за доставки, както и вдруги големи национални изложения.

Съветник Кон Линю посочи, че в София ще бъде организирно съвместно от китайска и от българска страна Изложение за високотехнологични продукти, в което ще бъдат поканени за участие едни от най-известнити български и китайски компании в тази област.

Сред предложенията, отправени на форума от българските участници, може да се спомене инициативата на Гражданско сдружение „Отечествен съюз” за организиране на голяма международна конференция под егидата на българския държавен глава и с участието на видните български представители от различни сфери (икономисти, анализатори, коментатори, учени, професори, академици, научни и културни дейци и др.).

Идеята е инициативата да обхване цяла България, да се включат различни области и побратимени  български и китайски градове, да бъдат поканени и международни организации, които работят по мегипроекта „Един пояс, един път”, както представители на страните, включени в Механизма за сътрудничество между Китай и ЦИЕ. Предвижда се и участието на високопоставени китайски представители от различни държавни и обществени среди, които имат добри партньоряски отношения с България.

Българска икономическа зона „Тракия” също представи няколко  конкретни идеи за съвместни инициативи, свързани както с конкретно сътрудничество в областта на автомобилостроенето и вноса на различни части за автомобили, така и с други форми на икономическо сътрудничество в региона.

Споделени бяха и многообразни идеи за културни, фолклорни и музикални изяви, концерти, солови и ансамблови танцови  и артистични изпълнения, посветени на юбилейната година.

Предложения за прожекции и конкурси за късометражни, документални и игрални филми, състезания за видеоклипове, рисунки и снимки и други индивудиални прояви, показващи добрите практики и отношения между България и Китай и техните бъдещи възможности за развитие, също намериха подкрепата на всички участващи във форума български и китайски представители.

Специален интерес предизвика идеята на Българската редакция на Китайската медийна група за организирането на конкурс „Писмо към бъдещето” по повод 50-годишнината от създаването на редакцията.

 

© СБЖ