57-ото държавно първенство по ски за журналисти събра в Банско колеги от 29 медии

  • 26.03.2024
  • СБЖ
  • Борислав Костурков
Призьорките в групата 45-55 г.

Ярко слънце, ведро настроение, но и... тенденция към застаряване съпътстваше първенството. Председателят на БФ-ски награди призьорите. Налице са амбиции за прерастване на родното ни първенство в Балканско догодина.

Яркото вече пролетно слънце щедро разсипваше своите лъчи върху величавите алпийски профили на пиринските върхове Вихрен, Кутело, Тодорка, седловината Кончето, рида Стражите, блеснали в бялата си снежна покривка на фона на мастилено синьото небе.

Природата този уикенд бе наистина повече от щедра към участниците във вече 57-ото държавно първенство по ски и сноуборд за журналисти в Банско, организирано от Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ) и „Юлен“ АД.

Дълъг път е извървял наистина през годините „белият керван” на колегите по перо, микрофон и камера. За порасналите умения върху ските пък говори фактът, че първата им надпревара е била на баирчето над витошката хижа „Тинтява” (този плац, който имаше и портативен влек, е отдавна занемарен), за да стигнат сега до състезателната писта №8 на „Шилигарника“ в Банско.

Екипът на главния ръководител на състезанието Георги Главчев беше подготвил много добре трасето за гигантския слалом, въпреки 15-16- градусовите температури и заетостта на екипа  буквално до преди половин час от нашия старт с държавното първенство за момчета и момичета до 14 год., преместено в последния момент от Витоша на писта „Томба” в Банско.

36 журналисти (25 мъже и 11 жени) на ски или сноуборд от общо 29 медии преминаха в два манша през 15 врати с по около 25 метра разстояние от врата до врата.

Сред участниците имаше и двама колеги от чуждестранни медии: Олга Кметова-Стайкова от TV Lux – Братислава, и Ники Давидов, фоторепортер в сайта на Израелския съюз на журналистите (IAPP). И двамата имат стабилна „българска връзка” и са наши стари познайници от международни срещи на журналисти – скиори. Някои ветерани на планината все още си спомнят бащата на Ники – Руди Давидов, познат в миналото по цяла Витоша турист и скиор, захапал неизменната си луличка.

През 2022 г. в зимната ни надпревара също стартираха чуждестранни представители  - от Словакия и Чехия. Амбициите на главните организатори от БСКЖ и „Юлен” АД са сега още по-големи – 58-ото ни държавно първенство да прерасне в Балканско и дори е определена и неговата дата 22 март 2025 г.

Най-бързо от всички участници сега през вратичките премина  Явор Василев от IMS Productions, състезаващ се в групата на „наивниците на средна възраст” – 45 до 55 г. Скиорът с почти баскетболен ръст спря хронометрите в първия манш (отчиташе се по-доброто време от двата манша) на 25.30 сек.

Съпругата на Явор, Мая, представяща същата българска компания, специализирала се  в многокамерно заснемане на телевизионни продукции с фокус върху спортни събития и концерти на открито, пък блесна с победата си при най-младите дами – до 45 г.

Второ най-добро време (само 69 стотни зад Я. Василев) даде телевизионният оператор на „Евроком“ Николай Нешев, макар и от групата на ветераните – над 55 г. Ники е нееднократен победител в журналистическите ни слаломи, редовно поддържа формата си, изкачвайки била и върхове на Витоша с „панти“. И още при своя дебют в световните първенства по ски за журналисти през 2012 г. в Ерзурум, Турция, и с първото си стъпване на „писалки“, грабна сребърния медал на 5 км ски бягане.

При дамите най-вихрено, с време 28.29 сек., пресече финала на „Шилигарника”  Миляна Велева, основателка на Zashtoto.com, новинарският проект, създаден от фондация „Площад „Журналист”. Буквално във врата на победителката дишаше Елена Гюрова от „Университетски дневник” на Нов български университет, също състезаваща се в „златната“ женска  възрастова група – 45-55 г.

За пореден път на старта по същото трасе на емблематичната за Банско писта № 8 застанаха и сноубордисти, макар и само трима. Най-сръчен от тях върху борда се оказа Мартин Гюзелев от „Евронюз България“ – син на знаменития солокитарист и съосновател на наистина култовата рок група „Щурците“ Петър (Пеци) Гюзелев.

Победители в отделните възрастови групи станаха: до 45 г., мъже – Илия Тошев от ТВ 1 (за втори път след успеха му и през 2022 г.), жени – Мая Василева (IMS Productions), 45-55 г., мъже – Явор Василев (IMS Productions), жени – Миляна Велева (Zashtoto.com), над 55 г., мъже – Николай Нешев (ТВ „Евроком“), жени– Весела Владкова (БНР).

Лично председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев поздрави победителите и призьорите и им връчи наградите – медали от БСКЖ и предметни награди от веригата престижни спортни магазини МахSport.

На другарската почерпка, предоставена от любезните домакини „Юлен“ АД под слънчевите лъчи на „Шилигарника“, колеги подеха разгорещени коментари и анализи на състезанието. На лицата на всички обаче грееха усмивки, липсваха сълзи на разочарование. Всички се радвахме и на присъствието на доайена на журналистическия ски спорт, един от „бащите“ на БСКЖ, известния радиожурналист и историк на родния ски спорт Асен Минчев.

Един дори бегъл поглед върху съставите в отделните възрастови групи показва недобра тенденция. Журналистите скиори в „младшата“ группа (до 45 г.), записали се в стартовия лист за „Банско- 2024“, бяха седмина. В групата 45-55 г. – петима. А в „най-старшата“, над 55 г. – 10.

Почти същото е положението при дамите със само три състезателки до 45 г. и много по-бързи на пистата дами „старша възраст“ над 55 г. (Освен победителката Веселина Маринова от DiVino Magazine, Христина Балинска от БНТ и гостенката от Словакия Олга Кметова-Стайкова).

Видима е тенденцията на „застаряване“ сред активно спортуващите журналисти. Същото е положението и в също традиционните журналистически първенства по тенис. „Железни“, т.е. най-многобройни и най-силни, са именно групите на „ветераните“.

За привличането на повече журналисти в първенствата по ски, не 40-ина, а 60-70, както бяха в недалечното минало, са необходими поне две неща. Първо, наложително е  разделянето на групата над 55 г. на повече подгрупи – 60-65 и над 65 г. поне, защото е нереалистично 55-годишен да мери сили на пистата с над 70-годишни. Такова „раздробяване“ на ветеранската група прави БФ-ски при своите любителски ветерански първенства, достигайки така често до 250-300 участници.

Второ, трябва по-активна разгласителна работа и привличане на млади хора от медиите, практикуващи ски, не само от София, но и от регионални медии в областите – домакини на първенствата, напр. Благоевград, Смолян, Самоков и други градове в България.

Сред обилните слънчеви лъчи в Банско проблесна лъч на надежда и за подмладяване на журналистическия „бял керван“. Безспорна атракция на първенството беше яркото присъствие и дори участие като отлични „форлойфери“ на гигантския слалом на ученичките от началните класове Рада Тасева и Бояна Бояджиева. Деца съответно на журналистите Василена Чонова (bTV) и Иво Тасев (БТА) и на отличния скиор Любомир Бояджиев (Нова ТВ) и д-р Илиана Ценова, те бяха буквално навсякъде. Пъргави като живак, двете деца внасяха весело настроение, а на пистата дори ние, възрастните трудно ги настигахме. Бликаше и оптимизъм, разбира се, че ако се захванат с нашата професия, ще влеят свежа кръв и в журналистическите ни ски състезания.

....................................................

Авторът Борислав Костурков, член на УС на СБЖ, също бе участник в първенството в Банско-2024

Снимки: Надежда Чипева

 

© СБЖ