Георги Караманев за създателя на Telegram Павел Дуров, „по-добрият Зукърбърг“

  • 24.03.2024
  • karamanev.me
  • Георги Караманев
Пвел Дуров ще навърши 40 на 10 октомври т. г.

Журналистът и програмист Георги Караманев разказва в „Дигитални истории“ за създателя на Telegram Павел Дуров, който като него самия и като Марк Зукърбърг тази година (на 10 октомври) ще закръгли 40.

Ето какво пише Георги Караманев в karamanev.me за Павел Дуров:

Странна птица е създателят на Telegram Павел Дуров. И той, като колегата си, „таткото“ на Facebook, е роден през 1984-а. Забогатява, след като създава социална мрежа. И той успява да натрупа известен брой милиарди.

Само че с доста съществени нюанси. За разлика от набора си, говори свободно латински, по снимките личи, че изглежда доста различно в мускулатурата. Направи световния си пробив с приложение, което ви гарантира сигурност и се старае да не ви манипулира. Не точно както при колегата…

Завършва с всякакви възможни отличия… филология, макар че в същото време уж е опасен хакер. Превръща се в знаменитост, преди да се забърка в тежки проблеми с властите в родината си.

Докато в същото време и до днес остава енигма за медиите по цял свят. Дали има две деца, или никога не е имал връзка с жена? Какъв ли ще е следващият му голям проект? Как си представя бъдещето и бои ли се от изкуствения интелект?

Павел Дуров е от онези образи, които правят днешния технологичен свят значително по-вълнуващ…

Дойдох, видях, победих

Най-богатият гражданин на Обединените арабски емирства… определено бихме си представили, че е шейх, натрупал нефтени пачки долари, които напоследък раздава за застаряващи футболни звезди. Обаче не, това е младежът, когото виждате на снимките.

Същият, който, натрупал неочаквани богатства, се забавлява, пускайки като самолетчета с колегите си от петербургски небостъргач сгънати банкноти.

Същият, който отказа да предаде данните на потребителите си и по тази причина му се наложи да търси ново професионално предизвикателство (и гражданство).

Създателят на два от най-успешните онлайн проекти в историята, филолог със златна диплома… която обаче така и не е отишъл да си вземе.

Човешко е да се греши

Налага се да дам уточнението, че за него се знае прекалено малко, дотолкова, че и днес няма да намерите свежи постове в големите социални мрежи, интервюта – изобщо. От време на време се включва само в Instagram с мачовски снимки, гарнирани с житейски сентенции – собствени или на Марк Аврелий.

Павел се ражда в Петербург, започва училище в Торино, където учи за кратко, преди да се върне в родния град. Наричам го „младеж“ по лични причини. И той, и Зукърбърг тази година ще станат на 40, а и аз попадам в списъка.

Разбира се, от трима ни той е най-младолик, според злите езици тук не е малък приносът и на естетичната хирургия. Или пък просто, освен че е вегетарианец и либертарианец, става рано и ще живее до 200?

Докато дишам, надявам се

Още на 11 го увличат компютрите. Само че не той е звездата в семейството. Батко му Николай е с 4 години по-голям, само на 3 може да чете като възрастен, а на 8 – да решава квадратни уравнения. После печели безброй олимпиади по програмиране и математика и се насочва по пътя на точните науки.

Все още ли мислите, че хората се делят на такива на хуманитарните и на точните науки?

Баща им Валери (и до днес) е професор, специалист по латински и историята на Древен Рим и нашият герой тръгва по неговия път.

В гимназията го включват в експериментален клас, в който се изучават по-задълбочено всички предмети – учат се и цели 4 езика, сред които е латинският. Въпреки високата летва, Павел се откроява по всички предмети. Побеждава в училищните състезания по информатика, лингвистика и дизайн, печели поредица от стипендии.

Ако искаш мир, готви се за война

Седи на първия чин заради проблеми със зрението… но не си представяйте „класическия зубър“. По същото време той успява дистанционно да смени фоновата картинка на всички училищни компютри със снимка на учителя по информатика с надпис „Трябва да умре“. Съучениците му разказват също, че няколко пъти го лишават от достъп до училищната мрежа, но той все успява да заобиколи ограниченията благодарение на опита си с компютрите.

Как точно се комбинират двата образа – на свръхуспешния ученик и на кибер хулиган… можем само да предполагаме.

После завършва английска филология (с фокус върху латинския) и, както стана дума, през 2006 г. се сдобива с диплома от Петербургския държавен университет с пълно отличие, която така и не си е взел до днес.

Животът е кратък, изкуството – вечно

Защото вече има в главата си идея, която му се струва, че носи огромни възможности. „Когато гледах хората, които всеки ден пътуват до офисите си за рутинна работа, не си представях така да изглежда моят живот“, разказва Дуров. „Управлението на интернет проекти, организирането на университетски събития ме накара да свикна с независимостта и с идеята, че нямам преки началници“.

Един от тези проекти е университетският онлайн форум, където бъдещият предприемач е доста активен на всякакви теми – после разказва, че често е влизал с различни прякори и е спорил сам със себе си, за да провокира дискусия. Е, явно тогава се е изчерпало желанието му да споделя за себе си. Но пък се убеждава, че онлайн комуникацията може да бъде много по-атрактивна, ако хората си говорят с истинските си имена.

Приятели му разказват за младеж от Харвард – създал мрежа, в която състудентите му си говорят, разменят снимки, обсъждат важни теми. Павел усеща, че нещо подобно би било много успешно в Русия и… за броени дни изработва първия си успешен сайт, който и до днес е в топ 20 на най-посещаваните в световен план – „ВКонтакте“. Да, днес той няма нищо общо със създателя си, но се оказва идеалното локално решение в точния момент.

Първо платформата трябва да се казва „Студент.ру“, но бързо му хрумва сегашното име, защото „рано или късно всички се дипломираме“. Първият му сътрудник е брат му Николай, с когото заедно създават платформата. 2000 потребители са събрани само за седмица с обещание за награда – iPad за този, който привлече най-много приятели.

Ако си в Рим, живей като римляните

Младежът бързо се оказва изумително богат. От този период са и два от редките скандали, свързани с името му. Прословутата история, в която Павел и колегите му, почувствали се на върха на славата, хвърлят 2000 долара в банкноти от по 5000 рубли, направени на самолетчета, а отдолу тълпа от хора се избиват, за да ги събират. После Дуров казва, че това е бил нестандартният му начин да отбележи празника на Петербург. В другия случай предприемачът уж бута с колата си полицейски патрул… но после източниците толкова си противоречат какво точно е станало, че не се знае дори дали той е бил в региона.

Последните 12% от акциите на „ВКонтакте“ Дуров продава през 2014-а, защото „това, което владеете, рано или късно почва да владее вас“. Май ви споменах, че си пада по Марк Аврелий.

Горко на победените

Големите му проблеми започват през 2014-а, когато отказва да предаде данните на потребителите си от Украйна на руските власти. Заради това напуска родината си и казва, че няма намерение да се връща. Днес, по ирония на съдбата, двата създадени от него софтуерни продукта са по-търсени и използвани от всякога и в Русия.

И като стана дума за втория – Telegram се появява през август 2013-а и за два месеца събира милион потребители. Дуров разказва, че идеята за сигурно и криптирано приложение за комуникация му дошла в момента, когато за първи път спецчасти влизат в офиса му, за да искат достъп до данните на потребителите. А Павел се замисля, че към момента няма начин да си говори сигурно дори със собствения си брат. И е време да се създаде платформа. Прави го именно брат му Николай, който разработва криптографските основи на апликацията.

Проектът дълго време е пазен в тайна, преди да стане готов да посрещне потребителите си. И преживя истински бум, когато се заговори повече за сигурността онлайн – Telegram се превърна в най-сваляното приложение на 2021 г.

Глас народен – глас божи

„Не можем да направим технологията за съобщения сигурна за всички, освен за терористите. Тя или е сигурна, или не е“, казва предприемачът, който преди всичко държи именно на защитената онлайн комуникация. Именно затова избира за свой дом Дубай, казва, че там може да работи, без да бъде притесняван от държавата.

Дълги години Дуров издържаше начинанието със свои средства – без приходи от реклама или абонамент, което му струваше 13 милиона долара годишно.

Е, може да си го позволи, угажда си. Днес състоянието на Павел се изчислява на $11,5 милиарда долара – далеч е от колегата си Зукърбърг, „едвам“ влиза в световния топ 500, но пък е най-богатият обитател на Арабския полуостров и най-младият милиардер в тази част на света. А иначе е официален гражданин също на островната държава Сейнт Китс и Невис и на Франция.

Сред новите му планове беше създаването на блокчейн платформа със собствена криптовалута – грам. Разработването ѝ привлече впечатляващите $1,7 милиарда инвестиции, но американската комисия по ценните книжа отказва да лицензира проекта и така се наложи да бъде изоставен. „Блокчейн индустрията беше изградена с обещанието за децентрализация, а в крайна сметка се концентрира в ръцете на малцина, които започнаха да злоупотребяват с властта си“, написа по темата Дуров.

Истината ще ни направи свободни

През последните години не се е чуло да се е захванал с ново начинание. Както ще си помислим, гледайки Instagram профила му, може би се е отдал на почивка и наслада от живота. Или пък готви нещо наистина голямо и различно? Аз бих заложил на второто. Според хора, които го познават, онлайн ролята на мачо е маркетингов трик, за да привлича аудитория.

„Това, което правим сега, отеква във вечността“ – ето един от последните цитати на Марк Аврелий, споделени от Дуров.

„Тъй като нашата цивилизация става все по-ефективна в създаването на развлечения, в един момент тя може да стане твърде развлекателна, за да е все още ефективна“, гласи един от последните му туитове.

А предишният: „Някои хора се страхуват, че изкуственият интелект ще пороби човечеството. Но в известен смисъл той вече го е направил – чрез алгоритмите за препоръчване на съдържание. Колко часа на ден прекарвате пред устройствата си?“.

О, времена! О, нрави!

По всичко личи, вълнуват го именно такива теми, заради които разказвам Дигитални истории.

Ето още малко щрихи, за да си дадете сметка за колко интересен образ става дума. Казва, че го вдъхновяват Че Гевара и Стив Джобс. В някои интервюта признава, че е убеден дзен будист, в други – че е пастафарианец, почитател на измислената църква, която иронизира днешните религии. Голямото му хоби е да събира редки древни монети. Обича и екстремните спортове – от сърфинг до ски свободен стил.

За един от рождените си дни казва, че много отдавна се е отказал от 7 неща, които според него имат отрицателен ефект върху съзнанието: алкохола, месото, всякакви фармацевтични продукти, никотина, кафето, чая, бързата храна, захарта и…телевизията, заедно с всички нейни аналози. Какво ли му остава, освен да хрупа зеленчуци и да се снима по мускули за Instagram.

Съдбата обича смелите

Както стана дума, семейното му положение е неясно. Според единствената му полуофициална биография се смята, че се жени като студент за колежката си Дария и от нея има момче и момиче, днес те би трябвало да са тийнейджъри. И, макар че никой не ги е виждал и не е сигурен съществуват ли, редовно ги слагат в класациите на бъдещите богати наследници.

Съучениците му разказват, че Дария по това време била главен редактор на студентския вестник, а рано оплешивяващият Дуров бил сред знаменитостите на университета. Един ден тя го пресрещнала в коридора и помолила за интервю, защото е „такъв гений, талантлив и възхитителен човек“.

Пак от това време, прочути са думите му, когато на абитуриентския бал го питат за бъдещето му, а той отвръща: „Искам да съм тотемът на интернет!“. Е, успява да го постигне, макар и по доста странен, криволичещ път. Какво ли се задава нататък?

 

Представяме ви