Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

  • 23.02.2024
  • БНР

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия в София.

Събитието уважи посланикът на страната ни в Братислава Васил Петков, който заедно с генералния директор на БНР Милен Митев и диригента на Симфоничния оркестър на радиото Константин Илиевски участваха и в съвместно предаване на живо от словашката столица, излъчено в ефира на програмата за култура „Христо Ботев“,информира сайтът на БНР.

За изкуството като проявление на културната дипломация говори директорът на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева, а председателят на Българския културен съюз в словашката столица и редактор на българското списание „Сънародник“ Деница Секуличка изтъкна значението на подобни прояви за българското национално малцинство в Словакия и поддържането на националния дух сред сънародниците ни там.

Директорът на програма „Христо Ботев“ Кин Стоянов подчерта, че идеята за представяне не култура зад граница чрез Българското национално радио в българските културни институти по света тепърва ще се развива и ще придобива по-широки измерения.

По време на представянето на изложбата, предизвикала интерес както у българи, така и у словаци, генералният директор на БНР Милен Митев посочи, че за първи път програма „Христо Ботев“ прави изнесено предаване на живо от българско културно средище в чужбина. Двамата с посланика ни в Словакия Васил Петков се обединиха около мнението, че подобни инициативи са от ключово значение за имиджа на България по света и те трябва да продължат да се насърчават.

 

М. Л.

Панорама