МФЖ, ЕФЖ и „Репортери без граници“ загрижени за свободата на медиите в Словакия

  • 22.02.2024
  • RFS/ifj.org/europeanjournalists.org/БТА
Председателката на ЕФЖ Мая Север говори на възпоменателно събитие по повод 5 години от убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова.

Международната и Европейската федерации на журналистите (чийто колективен член е СБЖ), „Репортери без граници“, както и още ред журналистически и правозащитни организации изразиха безпокойство за свободата на медиите в Словакия и призоваха сегашното словашко правителство да защитава журналистите.

Рзпространената позиция на общо 9 организации е по повод шестата годишнина от бруталното убийство на разследващия словашки репортер Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова. Организациите подновяват призива си да бъде въздадено дългоочакваното правосъдие за техните убийства.

"Отдавайки почит на Ян и Мартина, ние сме разтревожени от нарастващите заплахи за върховенството на закона и свободата на печата в Словакия. Долуподписаните организации призовават словашките власти да изпълнят задължението си да защитават журналистите и свободата на медиите. Насърчаваме институциите на Европейския съюз (ЕС) да заемат твърда позиция, за да предотвратят влошаването на демокрацията в страната", се казва в позицията, публикувана на сайтовете и на МФЖ, и на ЕФЖ, и на „Репортери без граници“. (ЕФЖ е европейският клон на МФЖ).

Апелът е подписан от Article 19 Europe, Комитета за защита на журналистите (CPJ), Европейския център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Европейска федерация на журналиститe (EФЖ), Международния институт по пресата (IPI), Разследващия център на Ян Куцяк (ICJK), OBC Transeuropa (OBCT), Свободна и независима преса (FPU), "Репортери без граници" (RSF)

Разследващият журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити на 21 февруари 2018 г.

Последната статия на Куцяк, публикувана посмъртно, бе посветена на връзки между италианската мафия и тогавашното словашко правителство с премиер Роберт Фицо, който сега отново е министър-председател.

Смъртта на журналиста стана повод за протести в Словакия, които тогава принудиха премиера Фицо да се оттегли от властта. Той обаче отново стана премиер след парламентарните избори миналата година.

"Независимостта на словашките медии е застрашена от силен политически натиск", заяви пред Франс прес Павол Салай, представител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите, цитиран от БТА.

"Призоваваме правителството на Роберт Фицо да спре с вербалните атаки срещу медиите, със забраните на достъп до информация и с опитите да установи контрол върху Радиото и телевизията на Словакия", каза още Салай.

Според представителя на "Репортери без граници" словашките власти трябва да гарантират в по-голяма степен сигурността на журналистите, да засилят независимостта на Радиото и телевизията на Словакия, както и да защитават журналистите от съдебни процеси, имащи за цел сплашване и цензура.

 

М. Л.