Весела Смилец представи филма си за стогодишнината на Стефан Савов

  • 20.02.2024
  • БТА
Филмът на Весела Смилец "Един благородник в политиката" ще бъде излъчен на 21 февруари по БНТ1.Снимка: БТА

Дългогодишната журналистка от Българската национална телевизия (БНТ) Весела Смилец представи снощи в Българския културен център в София документалния филм, посветен на Стефан Савов, „Един благородник в политиката“. Филмът е част от документалната поредица на обществената телевизия „БНТ представя“ и ще бъде излъчен на 21 февруари по БНТ1.

Стефан Савов беше и остава класа. Дали си отиде тази класа, всеки от нас може да си помисли - може би, по-скоро да. Това каза Весела Смилец, сценарист на филма „Един благородник в политиката“, посветен на Савов, цитирана от БТА.

Весела Смилец отбеляза, че е искала да започне филма с изречение, че целият разказ тръгва от една къща. „Къщите, през които е минал родът на Савови, са вече изкорубени, просто в тях го няма онова съдържание и онзи дух, който е бил навремето. Има ги като една архитектура, запазени са. Всеки от нас може да ги види, но в тези във Враца, на „Врабча“ и на „Паренсов“, за съжаление, не успяхме да надникнем. Или ако надникнахме, не срещнахме това, което би трябвало да бъде и да подскаже за Савов“, каза тя.

Смилец посочи, че с екипа на филма не са успели да надникнат и в емоционалния живот на този човек. В продукцията е представен образът на политика Савов, който е достатъчно силен и сериозен, каза тя.

Весела Смилец каза още, че за филма е използван архивът на Българската национална телевизия (БНТ). Работихме с Комисията по досиетата, Държавна агенция „Архиви“ и с нейното подразделение във Враца, както и с БТА, допълни тя.

„Искам да ви благодаря, че сме заедно тук и че ще съпреживеем един труден и тежък живот - на господин Стефан Савов“, каза Татяна Пандурска, която е режисьор на „Един благородник в политиката“. Според нея участниците във филма са нарисували образ на един „наистина достоен, честен и благороден човек“. Сред тях са Лъчезар Тошев, председателят на Държавна агенция „Архиви“ - доц. Михаил Груев, проф. Янаки Стоилов, адвокат Златка Русева и др.

„Един благородник в политиката“ е част от документалната поредица на обществената телевизия „БНТ представя“. Филмът ще бъде излъчен на 21 февруари по БНТ1.

 

М. Л.