МФЖ и ЕФЖ: Съдебното преследване на Асанж застрашава свободата на пресата по цял свят

  • 16.02.2024
  • europeanjournalists.org
Председателката на ЕФЖ Мая Север (в средата) по време на журналистически протест в Загреб, Хърватия, в подкрепа на Джулиан Асанж и на свободата на пресата. Снимка: Дамир Сенчар, ХИНА

„Продължаващото съдебно преследване на Джулиан Асанж застрашава свободата на медиите навсякъде по света“, обявиха Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в съвместна декларация преди насроченото на 20 и 21 февруари съдебно дело в Лондон по обжалването на решението за екстрадиране в САЩ на разобличителя от "Уикилийкс".

МФЖ и ЕФЖ, в които членуват близо 200 журналистически съюза и асоциации от цял свят, включително и СБЖ, са против екстрадирането на Асанж в САЩ, поискано от американските власти по обвинения в подтикване към "заговор", съгласно американския Закон за шпионажа. Обвиненията са заради публикуваните от "Уикилийкс" през 2010 г. "изтекли" записи и документи, свидетелстващи за военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан, припомня в публикацията си сайтът на ЕФЖ.

Въпросните разгласени данни предоставиха на обществеността изключително подробен разказ за военните действия на САЩ между 2004 и 2009 г. Регистрите включваха епизоди като този, който сега е известен като видеото „Collateral Murder“ („Съпътстващо убийство"). Записът показва, как американски войници в хеликоптер стрелят от въздуха по невъоръжени цивилни на земята в Ирак и убиват 12 души, някои от тях – работещи за информационната агенция Ройтерс иракчани. При същта стрелба са ранени и две деца. САЩ обвиняват Асанж, че се е сдобил с тези кадри чрез средства, които нарушават Закона за шпионажа, както и други закони.

Доминик Прадалие, председателка на МФЖ, заявява: „Срещнах се два пъти с Джулиан Асанж в затвора "Белмарш" и ми е ясно, че той твърде дълго е страдал жестоко. През април ще станат пет години, откакто той е в британски затвор, въпреки че не е бил осъден за нищо. Действията, за които САЩ търсят наказателно преследване, са очевидно журналистически. Осъждането на Джулиан Асанж би застрашило всички ни“.

Мая Север, председателка на ЕФЖ, посочва: „Журналистите и техните съюзи от самото начало твърдят, че Джулиан Асанж е преследван за изпълнение на задачи, които са ежедневна работа на много журналисти – търсене на подател на сигнали и разкриване на престъпни действия. Ние подкрепяме журналисти с всякакви политически убеждения, от всякакви националности. И зявяваме, че Асанж трябва да бъде освободен незабавно".

Делото ще се проведе в Кралския съд в Лондон на 20 и 21 февруари. То ще разгледа обжалване на решението на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство да екстрадира Асанж и решението на съдия Барайтсър да отхвърли голяма част от делото, постановило отказ от екстрадиране през януари 2021 г.

Ако молбата на Асанж бъде уважена тогава пълната му жалба ще бъде изслушна на друго дело по-късно през годината.  Възможно е и изслушване пред Европейския съд по правата на човека, въпреки че такива изслушвания са по преценка на този съд и рядко се допускат, пише в публикацията на сайта на ЕФЖ.

Напомняме: СБЖ кани на среща в подкрепа на Джулиан Асанж на 19 февруари, понеделник, от 18.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев" 4, етаж 1. „Никой от нас не е свободен, докато не е свободен Асанж!”