Н. Пр. Ахмед Шамар в СБЖ: Нужна е международна конференция за сигурността в Червено море

  • 02.02.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Н. Пр. Ахмед Шамар, ръководителят на дипломатическата мисия на Република Йемен в България, по време на пресконференцията в СБЖ. Снимка: Къдринка Къдринова

Ръководителят на дипломатическата мисия на Република Йемен в България Н. Пр. Ахмед Шамар даде пресконференция в Клуб „Журналист” на СБЖ на 1 февруари по предварително обявената гореща тема „Събитията в Червено море и тяхното влияние върху страните от региона и света”. Той изтъкна позицията на своето правителство за необходимостта от свикване на международна конференция, която да създаде институционална рамка за предпазване на зоната от терористични действия.

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова приветства госта и обяви, че с тази първа за 2024 г. среща с такъв профил Съюзът продължава своята традиция да кани посланици и дипломатически представители на различни държави, за да запознават те колегията с информация „от първоизточника” за страните си.
Залата на Клуб „Журналист” бе препълнена от представители на различни медии, интересуващи се от обстановката в Йемен и в Червено море – зона, превърнала се в особено нагорещена точка на международно напрежение през последните месеци.

Преди да представи своето подробно експозе по темата, Н. Пр. Ахмед Шамар предложи на вниманието на събралата се публика два кратки филма, които представиха подробно същността на вътрешния конфликт в Йемен, продължващ вече десета година, причинявайки големи страдания на населението. Конфликтът пламна след извършения през 2014 г. преврат на бунтовническото движение на хутите.

Филмите очертаха и портрета на това движение, определено от САЩ като терористично. За такова го смята и правителството на Йемен. Бяха представени много факти, данни и видеокадри, разкриващи брутални действия на движението, включително срещу жени и деца. Само през първите пет години на конфликта жертвите в страната са достигнали около 230 000 души, а близо 4 милиона души са разселени.

След филмите Н. Пр. Ахмед Шамар взе думата, за да представи подробна картина на актуалната обстановка в своята родина и в кризисното Червено море, започвайки с темата, която най-много интересуваше събралите се журналисти – съдбата на намиращите се в плен на хутите двама българи. На въпрос знае ли къде се намират те, дипломатът каза само, че са в ръцете на хутите. Той допълни, че още от първите съобщения за отвличането им, българските власти са в постоянен контакт с него, за да се търсят оптимални решения.

Ръководителят на йеменската дипломатическа мисия припомни, че милициите на хутите отвлякоха  кораба Galaxy Leader на 19 ноември м. г. в Червено море, край бреговете на Ходейда – град, разположен съвсем близо до стратегическия пролив Баб ал Мандеб, през който минавт 15% от световната търговия. Екипажът на кораба начело с двама българи – капитана Любомир Чонев и неговия помощник Данаил Веселенов, е в плен на хутите още от отвличането на плавателния съд.

„Хутите отхвърлиха исканията на международната общност те да бъдат освободени, отхвърлиха и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, и деклрацията на Европейския съюз, и настоявнията на йеменското правителство за незабавно освобождаване на пленниците,” посочи Н. Пр. Ахмед Шамар.

Той припомни, че от 19 ноември насам хутите са атакували вече 36 търговски кораба в Червено и в Арабско море, изстрелвайки ирански балистични ракети и дронове. А правителството на Йемен осъжда тези действия като „политическо терористично пиратство” и зове международната общност „да се справи твърдо с терористичните прояви на хутите в Червено море”, заяви йеменският дипломат. „Всеки ден чуваме за спешни спасителни оперции на определени кораби, като британския Marilyn Loanda преди три дни или за освобождването н кораби като Central Park от хватката на милициите, или з отлъскване на ракетна атака срщу редица кораби,” отбеляза дипломатът.

Той разказа още, че според ООН търговският поток през Суецкия канал е намалял с 42% за два месеца поради атаките на хутите в Червено море, броят на преминаващите през Суецкия канал контейнери седмично вече са по-малко с 67% на годишна база, спадът в транзита на петролни продукти през канала е 18%, а на насипни стоки – 6%. Доставките пък на газ през канала съвсем са спрени. Операциите на хутите забавят доставките, помпат цените и вдигат многократно риска от инфлаация по цял свят.

Н. Пр. Ахмед Шамар се позова на йеменския външен министър д-р Ахмед Ауад бин Мубарак, цитирайки неговата оценка, че страната им е една от най-засегнатите от терористичните действия на хутите. Делът на търговските пратки, идващи до пристанищата на Червено море, е намалял, а разходите за корабоплаване и застраховане са скочили. Това заплашва да подкопае продоволствинета сигурност и да влоши още повече и без това тежкото хуманитарно положение в Йемен.

А то е тежко, защото „след преврата на терористите хути през 2014 г. нивата на бедност се увеличиха и по-голямата част от населението сега се нуждае от хуманитарна помощ и закрила”, изтъкна дипломатът.

Той продължи, че хуманитарната ситуация се е влошила още повече след октомври 2022 г., когато хутите атакуват пристанища за износ на петрол в Йемен и петролни танкери. Това води до прекъсване на най-важния източник за държавни приходи и още повече увеличава страдането на йеменския народ, каза Н. Пр. Ахмед Шамар, определяйки положението в страната като „най-тежката хуманитарна криза в съвременната история”.

Дипломатът обясни, че случващото се сега не е нещо ново и непознато за йеменските народ и правителство. Той добави, че властите в страната му  са предупреждавали „отрано, че Иран планира да контролира Червено море”. Позова се на речта на йеменския президент пред Общото събрание на ООН. В нея йеменският държавен глава предупредил „международната общност за опасността за международното корабоплаване, търговия и сигурност”, изхождаща от факта, че контрол над Червено море продължват да има подкрепяните от Иран милиции.

„Призовахме международната общност още предиповече от година да се справи с терористичните атаки срещу присгтанищата за износ на петрол в наашата страна и техните атаки срещу всички петролни танкери до и от Йемен. Това, което не знаете, е, че износът на петрол и газ от страната ни спря от октомври 2022 г., след като хутите атакуваха кораби, които се насочваха към йеменските пристанища, за да доставят петрола,” каза още Н. Пр. Ахмед Шамар.

Той продължи: „Сега нещата се влошиха, тъй като много корабни компании отказват да отидат до йеменските пристанища. А тези, които отиват, са принудени да плащат много по-високи застраховки”.

Цената за трнспортиране на един контейнер е нараснала от 4000 до над 14 000 долара – и това е заради атаките на хутите, още отпреди събитията в Газа. А сега положението е още по-лошо. Според дипломата „някои от политиките на международната общност” спрямо неговата страна са „отговорни за поддържането и укрепването на контрола на тези милиции нд град Ходейда и част от крайбрежието на Черно море”. Той добави, че възпирането от странаа на мисията на ООН Ходейда да бъде превзет от правителствените сили  е насърчило хутите да извършват още повече „враждебни действия, които днес са заплаха за сигурността и стабилността в света”.

Н. Пр. Ахмед Шамар наблегна, че правителството на Йемен многократно е алармирало за опасните практики на хутите в Червено море и това е отчетено в докладите на Групта експерти за Йемен към Комитета по санкциите в Съвета за сигурност на ООН. Но не е получило сериозен отговор от международната общност. Така милициите на хутите са продължили да залагат морски мини на случаен принцип и спорадично да заплашват търговски кораби. Използвали са безпилотни лодки и морски ракети, за да атакуват танкери и петролни инсталации в Арабско море, налагайки и икономическа блокада на йеменския народ. „Но светът не реагира на тези заплахи, докато нещата не достигнаха до днешното положение,” отбеляза дипломатът.

Според правителството на Йемен милициите на хутите носят отговорност за въвличането на страната „във военна конфронтация за пропагандни цели с подвеждащи твърдения, които нямат реална връзка с подкрепата на нашите братя в окупирана Палестина”, подчерта Н. Пр. Ахмед Шамар.

Той продължи: „Терористичните милиции на хутите твърдят, че с солидарни с палестинците, а истината е, че те намериха във войната в Гза възможност да подкрепят своя екстремистки теократичен религиозен идеологически проект, д милитаризират своите последователи и тези, които са солидарно с Палестина, да избягат от своята вътрешна криза, да нарушат усилията за мир и да се опитат да избелят безбройните си престъпления срещу йеменците”.

Дипломатът бе категоричен, че „подкрепата за нашите палестински братя в Газа не означава превръщането н Йемен и арабския регион в поле на войни, опустошение и пиратство.” Той настоя: „Подкрепата за палестинската кауза става чрез единство на арабските редици и прекратяване на войните в региона, а не чрез по-нататъшно влошаване и фрагментация. Палестинците днес се нуждаят от животоспасяваща помощ и дипломатически действия, скоито да са единни и ефективни повече от всичко друго, за да противостоят на израелския план за ликвидирне на каузата, изселване и трансфер на палестинския народ, за да издействат спиране на продължаващата агресия и на безпрецедентните нарушения на международното право”.

Н. Пр. Ахмед Шамар обясни още: „Президентският лидерски съвет и правителството са ангажирани с твърдата йеменска позиция в подкрепа на законните права на палестинския народ, най-вече на съпротивата срещу изрелската окупация и на съдаването на негова независима, напълно суверенна национална държава в съответствие с решенията на международната легитимност.”

Той изтъкна, че йеменското правителство „отхвърля и осъжда продължаващата израелска агресия и безпрецедентните нарушения на международните договори и споразумения, отхвърляйки политиката на принудително разселване и геноцид на населението в Газа”.

Дипломатът изрази позицията на йеменското правителство, което предупреждава милициите на хутите, че ще понесат последствията от своите действя, чрез които „експлоатират страданието на палестинския народ, за да постигнат интересите на Иран и неговите експанзионистични проекти в региона”. Така те и „отклоняват вниманието на света от атаките и тежките нарушения на израелската окупация”, като по този начин „обслужват тази аглесия и нейното продължение”.

Н. Пр. Ахмед Шамар коментира и неотдавнашните американско-британски въздушни удари по военни обекти и плаатформ за истрелване на ракети, принадлежащи на тези милиции. Според него ударите са дошли „като отговор на терористичните милиции на хутите,” продължаващи да нападат кораби и да застрашават сигурността на международното корабоплаване в Червено море и пролива Баб ал-Мандб, изпълнявайки заповеди на иранския режим и обслужвайки неговия проект в региона за светка на интересите на йеменския народ”.

Възпирането на тази глобална заплаха изисква международната общност да подкрепи правителството на Йемен, за да разшири то контрола си върху цялата територия, подчерта дипломатът. Той наблегна, че е необходимо също така международната общност да започне да класифицира хутите като терористична група и да я принуди сериозно да се ангажира с усилията за успокояване на ситуацията и за установяването на сигурност, стабилност и мир в Йемен. А най-добрият път за повишаване на сигурността и безопасността в Червено море е да се подкрепя законното йеменско правителство, за да се възстановят и законните държавни институции в страната, изтъкна още дипломатът.

„Правителството на Република Йемен потвърждва категоричното си отхвърляне на актовте на тероризъм и морско пиратство, извършвани от милициите на хутите с подкрепата на иранския режим, и подновява своя призив към международната общност да работи в тясно и ефективно сътруднчество с правителството на Йемен, за да се сложи край на тази заплаха и опасност, каквато представляват милициите за сигурността на Йемен и на международното корабоплаване,” заяви Н. Пр. Ахмед Шамар. Той наблегна на привиза на своето правителство към международната общност „д поеме своета отговорност и да преразгледа отношенията си с терористичните милиции на хутите, които показаха пред света своята терористична практика и същност”.

Дипломатът подчерта: „Република Йемен потвърждва пълната си солидарност с българските приятели и ангажимента си да работи с българското правителство, международната общност и ООН за незабавното и безусловно освобождаване на българските заложници, потвърждавйки, че милициите на хутите носят пълната отговорност за тяхната сигурност и безопасност и за завлъщнето им в България”.

Н. Пр. Ахмед Шамар изтъкна в заключение: „Правителството на Йемен призовава международната общност да проведе международна конференция, за да обсъди създаването на регионална и международна институционалн рамка за защита на Червено море и да се изправи срещу тези опасни милиции, които вредят на интересите на целия свят, да елиминира военния капацитет на хутите, да си партнира с йеменското правителство за възстановяване на държавните институции. Правителството е единственият гарант за сигурност и стабилност не само за Йемен, но и за региона, и за света. Необходимо е както пълното прилгане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за предотвратяване и възпиране на достигането на оръжия до хутите, така и прекратяването на иранската намеса в Йемен и региона”.

 

© СБЖ