Продължавай все така да ни светиш със словото и съвестта си, Велислава! Честит юбилей!

  • 02.11.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Честит юбилей на Велислава Дърева! Снимка: Къдринка Къдринова

СБЖ отправя най-сърдечни поздравления към една от най-достойните представителки на честната и достойна журналистика, носителката на Голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст” Велислава Дърева по повод днешния ѝ рожден ден.

Днес талантливото, пламенно и остро перо на бългрската журналистика Велислава Дърева празнува юбилей – не е за вярване, но навършва 70 години. Макар че с нейната физика на вечно волно врабче, едва ли някога ще изглежда на повече от 15. Затова пък с написаното, с книгите и филмите си, Велислава отдавна е сред гигантите не само на българската журналистика, но и най-вече на будната българска съвест. И никак не е случайно това съвпедание, че рожденият ѝ ден е в такова пряко съседство с Деня на народните будители – будителството е нейна съдба и факел, който винаги е блестял от сърцето ѝ, за да свети и за всички ни.

Биографията на родената в Пловдив и попила неповторимия дух на този град Велислава отдавна е известна. Самата тя многократно е разказвала и за родителите си – и двамата участници в антифашистката борба, със смъртни присъди, осуетени от събарянето на фашистката власт през 1944 г. Честни и достойни хора, отказали после привилегиите на „активни борци” и вдъхнали и на дъщеря си непримирим към всякакви неправди дух.

Известен е и прощъпулникът на Велислава в журнлистиката – с нейни публикации в още съвсем невръстна възраст в пловдивския „Отечествен глас”, където среща за първи път и своя ментор в професията Стефан Продев, бъдещия ѝ шеф в легендарната Продева „Дума”. Следването ѝ е във Факултета по журналистика на СУ, където на изпит по история на БКП предизвиква скандал със своя еретична в онези времена теза за Септемврийското въстание и после трябва да се обяснява пред комисия от учени. Така пък се запознава с участвалия в комисията и отървал я от санкции проф. Николай Генчев, приятелството с когото пораства по-късно и до общо дисиденстване, в компнията и на проф. Желю Желев.

По време на своето белязано и от още непокорни припламвания следване във Факултета по журналистика Велислава поема и от каузите и вдъхновенията на още един професор – изследващия историята на българската журналистика Филип Панайотов. Именно той разкрива в цялата му пълнота и значимост образа и творческото дело на Йосиф Хербст, най-яркият български журналист между двете войни. Велислава също е завладяна от таланта, морала и заветите на Хербст, изгорял в зловещия „бял терор” на 1925-та. По-нататък в годините тя не само многократно ще го съживявава в своята разтърсваща публицистика, но и сама ще носи неговия огън и безкромпромисността на най-важния му девиз – „никому в угода, на никого напук”. И да, няма случайност и във факта, че Велислава, наред с много други отличия, е удостоена и с Голямата награда на СБЖ, носеща точно името на Йосиф Хербст.

Широко известна е и журналистическата ѝ траектория – от пловдивския „Космолоска искра”, откъдето е уволнена, през публикации в „Народна култура”, „Стършел”, „АБВ”, „Пулс”, сп. „Отечество”, сп. „Общество и право” и до Продевата „Дума”, където талантът ѝ се разгръща с цялата си пламенна борбеност. А в ерата след Продев преминава и през непримирими битки с уж „свои” преследвачи.

Пословични са и уволненията на Велислава, включително от променливата през годините „Дума”. Общо 14 пъти досега са гонили непокорната журналистка от работните ѝ места, но от достойната, честна и винаги „опасна” журналистика и непримирима гражданска позиция никой и никога не може да я изгони. Велислава винаги намира трибуна за таланта си – и като публицист в списание „Ново време”, и като автор на книги и докумнтални филми.

Последният опит за разправа с нея предприе в начлото на 2022-ра кръжецът, обсебил „Дума” и верен на критикуваната от Велислава настояща лидерка на БСП. С което кръжецът и лидерката само паднаха още по-ниско, а Велислава си остава Велислава. Мярка за сила на съвестта и за мощ на словото.

Тази сила и мощ я усетихме и всички, събрали се вчера в Клуб „Журналист”, за да отбележим заедно Деня на народните будители и Деня на българската журналистика. Дълго ще помним изказването на Велислава, в което тя припомни как още през 1981 г. група млади журналисти от „Комсомолска искра”, сред които и тя, заедно с Пловдивската митрополия за първи път възраждат отбелязването на Деня на народните будители. Деня, за който тя вчера каза: „Първи ноември е Ден на народните будители, на Ботевската журналистика, на българската вяра и наука. И няма нищо удивително. Защото какво ни е създало нас като нация, като народ? Азбуката и вярата, знанието и духовността. Ние сме деца на словото”.

Благодарим ти за винаги палещото слово, Велислава. Продължавай все така всеотдайно и борбено да осветяваш верния път.

На многая лета!

......................................................

Във фотогалерията публикуваме поздравителното писмо на президента РУМЕН РАДЕВ до ВЕЛИСЛАВ ДЪРЕВА по повод нейната 70-годишнина.