Международният град на френския език очаква лидерите на 88 държави

  • 31.10.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
„Лексикалното небе“ на двора на Международния град на френския език. 11 октомври 2023 г. Снимка: АФП

Френският президент Еманюел Макрон откри преди ден във Вийер-Котре (Villers-Cotterêts) Международния град на френския език. При инвестиция от 210 милиона евро това е вторият най-голям културен проект по време на президентския му мандат след възстановяването на обгорялата катедралата "Нотр-Дам".

Първоначално планирано за 19 октомври, откриването беше отложено поради погребението в същия ден на учителя по френски Доминик Бернар, убит в Арас (Па дьо Кале) от млад джихадист.

„Всички онези по света, които работят, създават, мислят, пишат, свирят и пеят на френски, трябва да се чувстват като у дома си във Вийер-Котре“, е цитиран да казва президентът по време на официалната церемония. А френските медии определят града като Паметник за насърчаване на френскоговорящия свят.

Да припомним, че сайтът на СБЖ ви информира за начинанието да се реновира това, образно казано, ренесансово бижу, какъвто е Замакът „Вийер-Котре“. Тъкмо тук през 1539 г. крал Франсоа Първи издава указ, с който обявяв френския език за официален. Този кралски акт бележи и края на използването на латинския език като официален държавен език.

Като „първия проект, посветен на френския език в света“, мястото „ще бъде туптящото сърце на франкофонията“, уверява министърът на културата Рима Абдул-Малак, която присъства заедно с президента на откриването. „Този ​​проект обединява силата на френския език и признаването на неговото многообразие“, добавя министърът, цитирана от всички френски медии.

Трябва да кажем, че изборът на Международния град на френския език е продиктуван не само от историческите корени, но и от икономическите и социални трудности на областта.

Тази бивша кралска ловна резиденция на 80 км от Париж през 2017 г. беше в състояние на пълна разруха. Реставрацията стана по искане на Макрон и е изпълнена от Центъра за националните паметници (CMN).

Белязан от безработица и деиндустриализация, Вийер-Котре, град с 10 000 жители, от няколко години се обърна към крайнодесния вот. Оше повече, че в областта крайнодесната Марин льо Пен спечели доста гласове.

Това е една от причините президентът Макрон да покаже, че ще даде много повече шансове на местните жители и, разбира се, да ги привлече към своята партия.

„Огромна възможност“ за града

Нека за припомним, че най-големият град в света, в който се говори френски език, не е Париж, а Киншаса, столицата на Демократична република Конго. На това обърна внимание при откриването на Международния град на френския език и президентът Макрон, като подчерта, че е възложил на писателя Камел Дауд мисията да "увеличи преводите" и да ги "направи достъпни" за говорещите други езици.

Макрон даде за пример тъкмо африканския континент, където "хората имат достъп практически безплатно до книги, които разпространяват мракобесие, които разказват лъжи за тази или онази религия и които подготвят за най-лошото".

"Превеждането на френски на чужди езици се превръща във форма на политическа борба на много места", подчерва още френският президент.

Той наблегна на факта, че във Франция френският език "изгражда единството на нацията", той е "език на свободата и универсализма".

И още: "Във време, когато разделенията се възраждат, когато омразата се възражда, когато хората искат да обърнат общности, религии и произход с главата надолу, френският език е спойка", каза Еманюел Макрон, визирайки конфликта между Израел и "Хамас" в Близкия изток.

Ако „френският език е основното богатство на нацията“, той също е „основата на това, което сме интелектуално и на връзката ни със света“, пишат и френските медии.

Голямото съживяване на Вийер-Котре се очаква догодина, когато ще се проведе срещата на върха на Франкофонията през 2024 г., на която ще бъдат поканени лидерите на 88 държави. Наред с това очакванията са за близо 200 000 посетители годишно.

Френските медии не пропуснаха да отбележат, че независимо от гръмката церемония по откриването на Международния град на френския език, все още не са завършени хотелите и ресторантите, които да могат да приемат гостите и посетителите. Изглежда и целта за посещаемост е доста амбициозна в район, който не е много привлекателен за туристите, но в същото време е само на 45 минути с влак от Париж.

Кубична библиотека, представления и резиденции на артисти

Център на най-голям интерес е кубичната „вълшебна библиотека“. Тя съдържа хиляди книги, а изкуствен интелект предоставя на посетителите персонализирани съвети за четене, интерактивни диктовки, представления и резиденции на артисти: градът „не е музей“, а жив организъм, е цитиран да казва директорът му Пол Лог. „Ние не сме тук, за да запазим френския език, а за да го съживим, за да разкрием изключителното му многообразие“, ентусиазиран е той.

По иронията на политическия календар, откриването на Международния град на френския език съвпада с дебатите в Сената по Законопроект, насочен към „защита на френския език от злоупотребите с така нареченото приобщаващо писане“, който е определен от левицата като „ретрограден“, но предвещава оживени дискусии.