Пряко свидетелство от Газа на вицепрезидента на Синдиката на палестинските журналисти

  • 30.10.2023
  • ifj.org
Журналисти в онлайн връзка от Газа. В средата е Тахсин Ал Астал, вицепрезидент на Синдиката на палестинските журналисти. Снимка: Тим Доусън, МФЖ

Сайтът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува разказ за видеосреща по време на онлайн връзка с намиращия се в Газа Тахсин Ал Астал, вицепрезидент на Синдиката на палестинските журналисти (PJS). Той изтъква, че всички журналистически информации, които светът получава сега от Ивицата, са дело на около 1000-та палестински журналисти, работещи там с ежедневен риск за живота си.

Ето публикацията, която препечатваме от сайта на МФЖ. Неин автор е Тим Доусън, зам.-генерален секретар на Международната федерация на журналистите (МФЖ).

Когато започна да говори с международни журналисти през Zoom, репортерът от Газа Тахсин Ал Астал вдигна пластмасова бутилка с вода и отпи. „Водата сега е много скъпа в Газа“, каза той. „Всъщност намирането на вода изобщо е трудно“.

Той седеше в импровизирана палатка, а слънцето блестеше през люлеещите се стени, насред медийния лагер, израснал около болницата "Насър" в Хан Юнис. „Условията тук са много тежки и трудни. Ние сме тук, защото това е единственото място, където можем да получим електричество и интернет връзка”, пояснява журнлистът.

Ал Астал, вицепрезидент на Синдиката на палестинските журналисти (PJS), е прекарал голямат част от последните две седмици, обикаляйки между 1000-т журналисти, които сега работят в Газа. Раздавал им е лични комплекти за травми от взрив и батерии, дошли при тях с финансова помощ от Международния фонд за безопасност на МФЖ. Той изрази надеждата си, че ще има повече практическа помощ, ако достатъчно хуманитарни конвои бъдат допуснати на територията на Газа.

Ал Астал говори по време на онлайн среща, организирана от брюкселския клон на Националния съюз на журналистите на Обединеното кралство и Ирландия, която бе подпомогната от МФЖ.

Ал Астал обасни, че каквито и кадри да се виждат от Газа сега, те идват от група от около 1000 журналисти, чиято решителност да разпространяват новини от Палестина е изключителна. Почти всички живеят във временни квартири. Храната не достига. Липсата на гориво означава, че повечето трябва да ходят пеша до местата, където има новини, носейки записващо оборудване на раменете си.

„Всички изминаваме много, много километри, за да документираме случващото се – всеки сантиметър от Газа има история за разказване“, посочва палестинският журналист. „Международните медии виждат само пет процента от това, което всъщност се случва тук“, поодчертава Ал Астал. „Ние сме решени да заснемем всичко, което можем, и просто се надяваме, че светът ще се събуди за това, което ни се причинява“.

Най-смразяващото му свидетелство обаче е неговата убеденост, че израелските отбранителни сили умишлено се насочват и взимат на прицел журналисти. „Израелските сили се обаждат по телефона на журналисти в Газа и им казват, че те и семействата им ще бъдат мишена за атака, а след това идват самите атаки – целенасочени ракети и бомби, съзнателно предназначени да ни убият“, казва Ал Астал.

От няколкото журналисти, които седяха с Ал Астал, стана ясно, че мнението му се споделя широко сред журналистите в Газа. Това може би не е изненадващо след убийството на семейството на шефа на бюрото на "Ал Джазира" Уаел Ал Дадух. Остава да видим дали ще се появят доказателства извън тези лични свидетелства.

Връзката приключи внезапно. „В момента има твърде много бомбардировки, за да продължим“, каза преводачът Ола Касаб. Заключителното изображение на разговора в Zoom беше на Ал Астал и колегите му, които се стараят да избягат от палатката, в която са седели, оставяйки само празна бутилка вода в кадъра.

Авторът на репортажа е участвалият в онлайн връзката от страна на МФЖ Тим Доусън, заместник-генерален секретар на Международната федерация на журналистите (МФЖ).