Въонг Дин Хюе: „Хората са ключовият фактор за устойчивото развитие”

  • 25.09.2023
  • baricada.org/СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Председателят на Народното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе е на посещение в България от 24 до 26 септември. Снимка: Къдринка Къдринова

Гостуващият у нас председател на парламента на Виетнам акцентира в разговорите си със своя колега начело на Народното събрание, с президента и с премиера върху българо-виетнамското сътрудничество в икономиката, иновациите, дигитализацията. Изнесе и лекция в УНСС за базисните концепции, осигурили впечатляващите виетнамски успехи от последните десетилетия. „Нищо няма смисъл, ако политиките не целят доброто на хората”, посочи гостът.

25 септември бе най-наситеният със събития ден от програмата на официалната визита у нас на председателя на Народното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе. Проведени бяха срещи и разговори на госта с председателя на българския парламент Росен Желязков, с президента Румен Радев и с премиера Николай Денков. И към тримата Въонг Дин Хюе отправи покани да посетят Виетнам в удобно за тях време. Поканите бяха приети.

Също така днес бяха подписани редица съвместни документи. Освен това Въонг Дин Хюе се обърна с приветствие към проведения българо-виетнамски бизнес форум с участието на над 100 компании от двете страни. А след това изнесе впечатляваща лекция в УНСС за външната политика на Виетнам, за двустранните ни отношения и за приоритетите на виетнамското общество. Там сподели и водещата философия в стратегията за развитие на Виетнам, отдавна събираща адмирациите на света с постигнатите успехи – във фокуса на всичко, което се прави, е добруването на хората, защото тъкмо хората са смисълът на всяка политика.

А ето и хронологичните подробности от деня. Сутринта започна с поднасяне на венци пред Паметника на Незнайния воин и продължи със срещата с Румен Желязков и с пленарни разговори между водената от Въонг Дин Хюе представителна делегация и председателя и заместник-председателите на нашето Народно събрание. Събитията протекоха в историческата парламентарна сграда на площад „Народно събрание“.

Пленарните разговори бяха обстойни – гостът запозна домакините с актуалното развитие на Виетнам и с възможностите за разширяване на двустранното ни сътрудничество, като посочи и конкретни сфери и отрасли, в които то може да бъде много плодотворно, ако се използва целият потенциал.

След това се състоя подписване на поредица от документи. Те са общо пет. Въонг Дин Хюе и Росен Желязков подписаха Меморандум за разбирателство между Народното събрание на България и Народното събрание на Виетнам.

Отделно бе подписан и Меморандум за разбирателство между администрациите на двата законодателни органа. След това съответните министри на двете страни подписаха програма и план за сътрудничество за периода 2024-2026 г., първо, между министерствата на културата, а после и между министерствата на туризма. Интересното е, че във виетнамския случай културата и туризмът са обединени заедно със спорта в едно общо министерство. Подписан бе и Меморандум за разбирателство и за създаване на връзки на приятелство и сътрудничество между област Перник и провинция Вин Фук.

„Подписаните споразумения са както гаранция за развитие на двустранните отношения, така и за възобновяване работата на смесената българо-виетнамска комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, чието заседание ще се проведе 10-12 октомври т.г.,” посочи в последвалия брифинг за медиите Росен Желязков. Той отбеляза, че по време на пленарните разговори са били очертани всички възможности пред двете държави, свързани с насърчаване на инвестициите – най-вече по линия на създаване на смесени предприятия у нас и във Виетнам, възможностите за интензификация на транспортната свързаност в Черно море и българските морски пристанища, въпроси, засягащи туризма и културата, както и ролята на двете страни като фактори за регионалното развитие в Европа и в Югоизточна Азия.

„Оценяваме и подкрепяме важната роля, която Виетнам играе в Югоизточна Азия, Южнокитайско море и в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), и вярваме, че България има много възможности за развитие в тези райони, благодарение на лидиращата роля на Виетнам и на нашия интензивен двустранен диалог, който днес бележи своето ново развитие”, изтъкна Желязков. По думите му традиционното приятелство придобива вече формата на взаимноизгодни проекти, на интензификация на търговските отношения. И важен фактор за това е междупарламентарното сътрудничество, което е гаранция за изграждане на високо доверие и стимул за бизнеса и обществото, подчерта председателят на НС.

Председателят на Народното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе припомни, че България е една от първите държави, установили дипломатически отношения с неговата страна. „Високо оценяваме факта, че НС току що одобри споразумението за защита на инвестициите между Европейския съюз и Виетнам, като вярваме, че когато то влезе в сила, бизнесът с ЕС, българският, виетнамският бизнес ще имат много благоприятни възможности и това ще е основа за увеличаване на инвестициите”, заяви гостът. Той повтори своята отправена и по време на пленарните разговори покана председателят на НС, президентът и премиерът да посетят Виетнам в удобно за тях време.

От Народното събрание Въонг Дин Хюе и придружаващата го делегация поеха директно към Президентството, където председателят на виетнамския парламент се срещна с президента Румен Радев.

„Виетнам е важен партньор на България в региона на Югоизточна Азия, с когото ни свързват традиционни отношения на близко приятелство и взаимно уважение. Засиленият политически диалог през последните години е важна предпоставка за активизиране на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес”. Това каза президентът Радев по време на разговора с виетнамския гост на „Дондуков“ 2.

Румен Радев открои успеха на Виетнам да поддържа през изминалите години много висок икономически ръст и то в изключително динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия. Сключеното споразумение между Европейския съюз и Виетнам за защита на инвестициите е ясен знак колко важни за европейските държави са отношенията с Виетнам, подчерта президентът. Това разкрива и благоприятни перспективи за последващо развитие на двустранното сътрудничество в енергетиката и прехода към зелена икономика, промишлеността, земеделието, медицината, фармацията, информационните технологии и туризма, и др. области. По думите на държавния глава България ще продължи да бъде силен застъпник за развитието на отношенията на ЕС с приоритетен партньор като Виетнам, а двете страни могат да надградят сътрудничеството си в търговията чрез създаването на общи предприятия, съвместното разработване на технологии и изнасянето им на нови пазари.

По време на срещата президентът Радев акцентира и върху традиционните контакти и обмен между България и Виетнам в сферата на образованието. В десетилетията от 60-те до 80-те години на миналия век около 30 000 виетнамски граждани са получили професионално обучение или висше образование у нас, участвали са в изграждането на съвременния облик на Виетнам и някои от тях днес заемат високопоставени позиции в обществото, администрацията и бизнес средите. Българският държавен глава отправи покана повече студенти от Виетнам да изберат да продължат тази традиция, както и за изпращането на преподаватели по виетнамски език в български университети за обучението на наши студенти, сред които нараства интересът към Виетнам.

Обща бе позицията, че двете държави имат добри традиции в областта на военното образование, отбраната и сигурността, като последващото разширяване на сътрудничеството в тези сфери е от взаимен интерес. Разговорът протече в топла, приятелска атмосфера.

В такава обстановка се състоя и срещата на високия виетнамски гост с българския министър-председател Николай Денков. „Ролята на Виетнам в азиатския регион е ключова и е от стратегическо значение за развитието на икономиката, образованието и технологиите. България би могла да помогне за по-тясното сътрудничество между Европейския съюз и Виетнам“, заяви премиерът Денков по време на разговора. В отговор Въонг Дин Хюе посочи, че неговата страна е готова да съдейства на България в усилията ѝ към задълбочаване на партньорството с останалите държави в Азия.

Като пример за отличните двустранни политически и културни връзки председателят на виетнамското Народно събрание над 30-те хиляди български възпитаници във Виетнам, мнозина от които са на ръководни постове в родината си. „Те са мост между нашите народи“, изтъкна Въонг Динх Хуе.

Българският премиер и председателят на виетнамския парламент бяха единодушни, че двете държави могат да си сътрудничат успешно и в областта на зеления преход и дигитализацията. Акад. Денков покани виетнамски компании да инвестират в трите въглищни региона, които ще бъдат силно засегнати от енергийния преход. Премиерът подчерта, че целта на правителството е не само да бъдат запазени работните места в тези региони, но и те да се превърнат в центрове на най-съвременно технологично развитие.

В ранните следобедни часове Въонг Дин Хюе приветства участниците в българо-виетнамски икономически форум на тема „Политика и законодателство за развитие на двустранните отношения между Социалистическа република Виетнам и Република България“. Форумът бе открит от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Участваха представители на над 100 влиятелни компании от двете ни страни и бяха отправени много идеи за активизиране и изпълване с повече ефективно съдържание на двустранното икономическо сътрудничество.

Междувременно членове на виетнамската делегация проведоха и делови двустранни разговори в Министерството на туризма, Министерството на културата и в Министерството на външните работи.

В късния следобед Въонг Дин Хюе гостува в УНСС, където изнесе лекция, посветена на виетнамската външна политика и на българо-виетнамските отношения. Преди лекцията се състоя делова среща между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и високия виетнамски гост, като бяха обсъдени възможности за двустранно сътрудничество в областта на висшето образование и за партньорство между УНСС и още виетнамски университети, наред с онези три, с които нашето висше икономическо училище вече развива успешни контакти.

Представяйки председателя на виетнамския парламент пред изпълнената с много преподаватели, студенти и гости аудитория „Максима” на УНСС, проф. Димитров подчерта, че Въонг Дин Хюе е и професор по икономика и финанси и има дълга академична и преподавателска кариера.

Взимайки думата, Въонг Дин Хюе изрази вълнението си, че има възможност да говори от трибуната на толкова авторитетно и уважавано висше учебно заведение като УНСС, където са учили и толкова много виетнамски студенти и докторанти, включително и един от бившите председатели на виетнамското Народно събрание – Нгуен Шин Хунг, както и бивша вицепрезидентка на Виетнам Нгуен Тхи Зоан. А самият Въонг Дин Хюе е завършил икономика и финанси в Университета на Братислава.

Той разказа и как е преподавал по същите дисциплини години наред в един от най-големите виетнамски университети. През 1986 г. е станал доцент, а от 2000 г. е професор. След това е работил във виетнамската Сметна палата като главен одитор в продължение на 10 години, после е бил  министър на финансите, председател на Националната комисията по икономика, вицепремиер, докато през 2021 г. е избран за председател на парламента.

Въонг Дин Хюе изрази радостта си от топлото и гостоприемно посрещане в България при настоящата му визита, която сбъдва и отдавнашното му желание да опознае „страната на розите”, както е известна родината ни във Виетнам. Той отправи и поздравления към България за успехите ѝ, включително за „европейската интеграция, която носи стабилност, просперитет и повишава репутацията на страната, укрепва позициите ѝ в региона и света”.

Гостът припомни и други важни символи на България, с които тя е популярна сред виетнамците – историческите ни борби за независимост, националните ни герои Васил Левски и Христо Ботев, нашите учени и творци в областта на културата, сред които спомена Джон Атанасов и Лили Иванова, включително и габровските вицове. С особен трепет Въонг Дин Хюе говори за поезията на Блага Димитрова и нейния силен импулс в подкрепа на борбата на виетнамския народ срещу колониализма и чуждата агресия, за отстояване на независимостта.

Лекторът припомни, че България е сред първите десет страни, признали независим Виетнам и установили дипломатически отношения с него още през 1950 г. Изтъкна и важното значение за двустранните отношения на визитата на виетнамския водач Хо Ши Мин в България през автуст 1957 г.

Въонг Дин Хюе наблегна, че виетнамският народ винаги ще помни и ще е благодарен на българския народ за важната подкрепа, оказвана десетилетия наред – на студентите, излизали на антивоенни митинги, на работниците, внасяли свои надници във фонд за солидарност с борещ се Виетнам, на многобройните български специалисти, помагали в изграждането на виетнамски предприятия и предаването на опит. Като ярки примери бяха посочени построените и дарени от България болница в провинция Тай Бин и детската градина „Виетнам-България” в Ханой.

Въонг Дин Хюе не пропусна да спомене и 30-те хиляди български възпитаници във Виетнам, включително 3600 специалисти с висше образование и с научни степени, придобити у нас – най-живото въплъщение на българо-виетнамското приятелство.

Преминавайки към съвременната обстановка в света, Въонг Дин Хюе отбеляза, че макар мирът, развитието и сътрудничеството все още да са международни приоритети, налице са и много изпитания и трудности. Стратегическата конкуренция между големи държави се съпровожда с локални войни и конфликти под различни форми, по-сложни и драстични. Същевременно  неотложните глобални проблеми като природни бедствия, климатични промени, епидемии, транснационална престъпност, социално неравенство и т.н. поставят безпрецедентни предизвикателства пред всяка страна и цялото човечество. Световната икономика е започнала да се възстановява след пандемията от Ковид-19, но все още е изправена пред много рискове, включително опасност от рецесия поради ефекта от прекъсванията на веригата за доставки, енергийната и продоволствената криза, публичния дълг и високата инфлация в много страни.

Въонг Дин Хюе изтъкна, че днес повече от всякога е необходимо страните да се обединяват, да си сътрудничат, да си подават ръце, за да отговорят на глобалните предизвикателства и да градят един по-добър свят. Председателят на виетнамския парламент отправи апел към страните, които са във войни и конфликти, да ги прекратят възможно най-бързо, да седнат на масата за преговори, уважавайки взаимно законните си интереси, и да намерят мирни решения на споровете и разногласията въз основа на зачитане на независимостта, суверенитета, териториалната цялост, Устава на ООН и международното право. Въонг Дин Хюе призова за насърчаване на многостранния диалог и за полагане на сериозни усилия за укрепване на мира и сътрудничеството сред международната общност като най-важна повеля на времето.

Ораторът се спря и на големите възможности на дигиталната трансформация, зелената икономика, иновациите. Това изисква ускоряване на инициативите за ново икономическо сътрудничество и връзки на регионално и глобално ниво. Същевременно е необходимо да продължат и усилията за насърчаване на изграждането на нов глобален модел, който да е по-справедлив и по-устойчив за всички страни и икономики, без войни, без бедност.

Въонг Дин Хюе определи развитието чрез въвеждане на иновации като огромно предизвикателството, но и като движеща сила за всички държави и региони. Според него в условията на технологичната революция 4.0 изглежда, че всички страни, независимо дали са развити или развиващи се, независимо дали са големи или малки, са в еднакво трудна ситуация и се намират в една и съща начална точка. Защото в контекста на цифровата трансформация, силното развитие на изкуствения интелект и индустриалната революция 4.0, бъдещето вече не е просто продължение на миналото. Всички страни, особено онези, които изглеждат закъснели, получават огромни възможности. В този процес Виетнам и България в частност, както и страните от Югоизточна Азия и Европа като цяло, имат много важна роля и принос, подчерта Въонг Дин Хюе.

Лекторът изтъкна, че в този контекст Виетнам продължава уверено да следва своята линия за иновации, актуализирана и развита на 13-ия конгрес на управляващата Виетнамска комунистическа партия през 2021 г. Той припомни, че забележителните успехи на неговата страна се дължат на последователното прилагане на лансираната от ВКП преди 37 години политика Дой Мой („Обновление”), насочена към изграждането на социалистически ориентирана пазарна икономика. Именно в резултат на Дой Мой опустошеният от войната Виетнам, където 95% от населението живееше в бедност, днес е развиваща се с динамични темпове страна в етап на индустриализация, модернизация и мащабна международна интеграция.

Икономиката на Виетнам непрекъснато расте със среден темп от 6-7% годишно, каза още Въонг Дин Хюе. През 2022 г. растежът на БВП е бил 8%. Инфлацията е контролирана на 3%. Мащабът на БВП по текущи данни достига 410 милиарда щатски долара, което класира страната в топ 38 в света. Това е увеличение е 10 пъти в сравнение с 2000 г., ако се изчисли по паритета на покупателната способност. Общата стойност на вносно-износния оборот достигна близо 735 млрд. долара, което влиза в топ 20 на страните с най-голям външнотърговски оборот в световен мащаб. Виетнам също бележи големи успехи в привличането на преки чуждестранни инвестиции. Към февруари 2023 г. има повече от 37 000 валидни чуждестранни инвестиционни проекта с общ регистриран капитал от близо 450 милиарда щатски долара.

Въонг Дин Хюе обърна внимание и на следвания от Виетнам принцип „никой да не бъде изоставен”, чиято цел е постоянното повишаване на качеството на живота на народа. В преодоляването на бедността в страната е постигнала истински чудеса, следвайки поставените от ООН Цели на хилядолетието и Цели за устойчивото развитие до 2030 г. Според Световната банка нивото на бедност във Виетнам е намаляло от 14,2% през 2010 г. до малко над 3% през 2022 г. 10 милиона души са били изведени бедността.

Председателят на виетнамското Народно събрание изтъкна, че неговата страна последователно прилага външна политика на независимост, самостоятелност, мир, приятелство, сътрудничество и развитие, диверсификация и многостранност. Проактивно се интегрира цялостно, дълбоко и ефективно в международните отношения план, утвърждавайки се като будещ доверие приятел и партньор, активен и отговорен член на международната общност. Посочено бе, че Виетнам поддържа дипломатически отношения със 192 държави, сред които има 30 стратегически и всеобхватни партньори. Установени са икономически и търговски отношения с повече от 220 държави, територии и икономики.

Въонг Дин Хюе обърна внимание, че съвсем наскоро, на 10 септември 2022 г., по време на държавното посещение на американския президент Джо Байдън в Ханой по покана на генералния секретар на ВКП Нгуен Фу Чонг, Виетнам и САЩ са установили всеобхватно стратегическо партньорство за мир, сътрудничество и устойчиво развитие.

Лекторът подчерта, че ВКП отдава голямо значение на връзките с политическите партии по света и към днешна дата поддържа отношения с 247 партии в 111 страни, включително 63 управляващи и 28 участващи в управляващи коалиции. Въонг Дин Хюе посочи, че синхронно се разгръщат партийна дипломация, държавната, парламентарната и народната. Народното събрание на Виетнам е установило връзки с над 140 парламента по света. От 14 до 17 септември 2023 г. Виетнам е организирал с успех Деветата глобална конференция на младите парламентаристи от Интерпарламентарния съюз, излязла с Декларация от Ханой под надслова „Ролята на младежта в прилагането на целите за устойчиво развитие чрез цифрова трансформация и иновации“.

Въонг Дин Хюе благодари на парламентите на страните членки на Интерпарламентарния съюз, включително и на България, за подкрепата на това важно събитие. Той също така отправи благодарности към българското Народно събрание за активната му подкрепа на Споразумението за свободна търговия между Виетнам и ЕС (EVFTA) и за ратифицирането на Споразумението за защита на инвестициите (EVIPA), което стана точно по време на сегашното посещение.

Председателят на виетнамския парламент отново изтъкна, че страната му е за разрешаването на всички спорове и конфликти в света с мирни средства, въз основа на международното право и Устава на ООН. Виетнам играе проактивна роля в регионални и международни многостранни механизми, като АСЕАН, ООН, АТИС, АСЕМ, Движението на необвързаните и др.

Подчертано бе, че в цялостната външна политика на Виетнам регионът на Централна и Източна Европа играе много важна роля, като врата и мост за укрепване на сътрудничеството с Европейския съюз. България бе определена като  един от приоритетните партньори.

Въонг Дин Хюе изрази задоволството си от успешното развитие на традиционните приятелски българо-виетнамски отношения с дълга история от над 70 години. Редовно се разменят визити на високо ниво. Създадени са много механизми за двустранно сътрудничество. Двупосочният търговски оборот се увеличава стабилно всяка година. Традиционните области на сътрудничество като образование, обучение, културен обмен, трудово сътрудничество продължават да се развиват положително.

Лекторът онагледи топлите връзки между двата ни народа със станалото вече традиционно отбелязване във Виетнам на Деня на славянската писменост и Празника на розата, символа на България. Въонг Дин Хюе изброи и няколко книги за Виетнам, публикувани в България и спомогнали за опознаване на Виетнам сред българската публика. Той конкретизира: „Това са издадените от виетнамското посолство „Хо Ши Мин в страната на розите” и „Виетнам – страната и хората”, както и авторските книги „Виетнам – феникс и дракон” и „Магията Виетнам” на журналистката Къдринка Къдринова, публикувала и многобройни впечатляващи статии за Виетнам. Нейни творби са отличавани с престижни виетнамски награди за чуждестранни произведения.“

Виетнамската общност в България, наброяваща над 1000 души, се е интегрирала дълбоко в приемащата страна и винаги е подкрепяна и подпомагана от българската държава и правителство. Въонг Дин Хюе  каза също, че за него е било част да се срещне по време на визитата си и с българското Дружество за приятелство с Виетнам, което развива активна дейност.

Гостът изрази увереност, че дългата история на българо-виетнамското приятелство и искрено и ефективно сътрудничество може да бъде успешно надградена с нови усилия по няколко направления. Той изброи следните.

Първо, задълбочаване на политическите и дипломатическите отношения чрез насърчаване на контактите и обмена на делегации на всички нива, особено на високо ниво, по всички партийни, държавни, правителствени, парламентарни и народни линии. Въонг Дин Хюе открои повишаването на ефективността в сътрудничеството и взаимната подкрепа между парламентите двете страни в контекста на това, че Виетнам насърчава изграждането на правова държава, усъвършенстването на правната система, засилване на ролята на законодателния орган и гражданските агенции. Освен двустранното сътрудничество, парламентите на двете страни трябва да насърчават сътрудничеството си, да обменят мнения и да се координират тясно на междупарламентарни форуми като Интерпарламентарния съюз (IPU) и Азиатско-европейското парламентарно партньорство  (ASEP), посочи Въонг Дин Хюе. Той предложи също по-интензивно сътрудничество между министерствата и ведомствата н двете ни държави, за да се осъществи наистина взаимното отваряне на врати – към ЕС за Виетнам и към АСЕАН за България.

На второ място високият виетнамски гост посочи необходимостта икономическо-инвестиционно-търговското сътрудничество между страните ни да се превърне във важен стълб в двустранните отношения. За целта да заработи по-ефективно специализираната в тази сфера Междуправителствена комисия, да се използват предимствата на споразуменията от ново поколение, като EVFTA и EVIPA, част от които са двете страни, да се установяват партньорства и побратимявания в български и виетнамски области, способни да привличат инвестиции, търговия и развитие на туризма.

Третата очертана от Въонг Дин Хюе посока е сътрудничество в областта на цифровата трансформация, иновациите, зелената икономика, като движеща сила за развитие. Той изтъкна водещата роля на Бългрия в нейния регион в такива области като информационни „облаци”, големи данни, автоматизация, блокчейн. На своя ред Виетнам също върви по пътя на силна цифрова трансформация чрез своята Национална програма за цифрова трансформация до 2025 г., с визия до 2030 г. В края на октомври т. г. във Виетнам предстои откриването на Национален център за иновации, който е замислен като най-големия по рода си в региона. Това ще е средище за технологии, наука, иновации и стартиращи фирми, като ще бъдат привлечени голям брой водещи експерти, интелектуалци, учени, бизнесмени и корпорации от цял свят за насърчаване на иновативни стартиращи екосистеми. Въонг Дин Хюе призова Виетнам и България да развият конкретно сътрудничество в тази нова и новаторска област.

На четвърто място виетнамският гост апелира и за насърчаване на ефективно сътрудничество в традиционни области като образование и обучение, култура, трудово партньорство. По отношение на последната от тези сфери Въонг Дин Хюе спомена Споразумението за трудово сътрудничество от 2018 г. и отбеляза, че след като България има нужда от квалифицирани чуждестранни работници, особено в областта на селското стопанство, индустрията и строителството, Виетнам може да откликне, тъй като разполага с изобилна и трудолюбива млада работна сила, която участва активно в пазара на труда на много страни по света и се оценява добре.

Приключвайки лекцията си, Въонг Дин Хюе отново открои големите постижения на българо-виетнамското приятелство през годините и благодари за многобройните прояви на подкрепа от България за Виетнам. Той припомни и вълнуващи стихове на Блага Димитрова, написани през 1969 г. Нарече ги „прекрасен символ на братската солидарност и лоялност, свързващи Виетнам и България”, като обобщи: „Времената може да се менят, но това остава непокътнато и сияйно”.

Лекцията, която бе представена със симултанен превод, бе изслушана с голям интерес от присъстващите в аудитория „Максима” на УНСС. След като благодари за нея на Въонг Дин Хюе, проф. Димитър Димитров предложи на публиката да зададе интересуващи я въпроси.

Студентът, който пръв взе думата, разказа вълнуваща история за семейството на български специалист, работил във Виетнам. Семейството кръстило сина си Хоши като знак на почит към виетнамския водач Хо Ши Мин и на възхита към целия виетнамски народ, който съумява да остава сплотен и да побеждава и във войни, и в мирни изпитания, като бележи и големи икономически успехи. Въпросът на студента бе как виетнамците успяват да постигат това и какво българите трябва да научат то тях, за да вървят също напред и нагоре.

Друга студентка попита в кои области е съсредоточен най-големият потенциал за сътрудничество между България и Виетнам. Третият въпрос бе от преподавател, който се поинтересува дали освен в селското стопанство, виетнамска работна сила може да намери приложение и в индустриални сектори и дали при сегашното посещение са водени такива разговори.

Въонг Дин Хюе отговори последователно и на трите въпроси. Призна, че силно се е развълнувал от историята за българското семейство и сина им Хоши. А след това приведе още данни за споменатата вече политика Дой Мой, която се прилага от 1986 г. насам и която е в основата и на сплотяването на виетнамския народ в името на обновление, целящо неговото добруване. Гостът цитира още данни за големите икономически успехи на Виетнам, за неговата независима външна политика, за неговия приоритет да залага винаги на приятелството и сътрудничеството с всички държави, на разбирателството като обща цел. Подчерта, че водещата философия във всички действия на Виетнам е поставянето на хората в центъра на вниманието. „Нищо няма смисъл, ако хората не получават ползи от прилаганите политики, ако тези политики не са за тяхното добро. Хората са ключовият фактор за устойчивото развитие,” подчерта Въонг Дин Хюе.

На въпроса къде е най-големият потенциал за българо-виетнамското сътрудничество гостът отговори отново разширено, припомняйки актива от миналото ни и геополитическите позиции на двете ни страни в Тихоокеанския и в Черноморския регион. Изтъкна как на този фон трябва да добавим към традиционните ни сфери за сътрудничество също и дигиталната трансформация, технологиите и партньорството на трудовия пазар. Специално подчерта също така колко е важно Виетнам да подпомогне обучението по виетнамистика в Центъра по източни езици и култури на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Сподели възхищението си български студени, които прекрасно владеят виетнамски език, и изрази стремеж виетнамски студенти да бъдат насърчавани да изучават български.

По отношение на възможното включване на виетнамски работници в българска индустрия Въонг Дин Хюе припомни, че имаме такъв опит от миналото и даде за пример ефективно действаща в момента програма с Япония за 4500 виетнамски стажанти, обвързана с японски инвестиции.

Срещата в УНСС завърши с още сърдечни думи за българо-виетнамското приятелство и големия му потенциал.

На 26 септември Въонг Дин Хюе и придружаващата го делегация ще посетят Бургас и ще се запознаят с дейността на пристанището му.