Лондон едва ли ще допусне Асандж до обжалване в Европейския съд по правата на човека

  • 05.09.2023
  • baricada.org/truthout.org
  • Патрик Мейнард
Един от многобройните плакати на световната кампания в защита на Джулиан Асандж

Британските власти не признават, че случаят с разправата срещу разобличителя от „Уикилйкс” е свързан със свободата на печата и затова няма да се занимават с разрешение за негово пътуване до Франция, където се намира ЕСПЧ. Вадят и довод за „значителен риск от бягство”. А адвокатите на Асандж се боят, че той може директно да бъде натоварен в самолета за САЩ веднага след крайното решение на Върховния съд в Лондон, без да им се остави време за обжалване в Страсбург.

Ако бъде екстрадиран от Обединеното кралство в САЩ, австралиецът и създател на „Уикилийкс” Джулиан Асанж е изправен пред вероятна присъда от до 175 години в американски затвор по обвинения заради разпространяването на информация, разкриваща военни престъпления и изтезания в САЩ. Правният екип на Асандж обяви, че се готви да обжалва делото за екстрадиция пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, Франция, с аргумента, че британският съдебен процес е изпълнен със злоупотреби.

Експерти обаче смятат, че е твърде малка вероятността Асандж, който се намира в лондонския затвор „Белмарш” (макар срещу него да няма британски обвинения) в очакване на екстрадиция, да получи разрешение за физическо присъствие на изслушванията на ЕСПЧ в Страсбург, разположен във френския регион Елзас.

Това пише в статията си в британското издание Truthout авторът Патрик Мейнард. Статията е преведена на български и публикувана и в baricada.org.

„Доводът на властите на Обединеното кралство срещу освобождаването под гаранция винаги е бил, че е налце значителен риск от бягство, като се припомнят седемте години на Асандж в посолството на Еквадор“, казва пред Truthout Тим Доусън от Международната федерация на журналистите, която се противопоставя на задържането на Асанж. Доусън добавя: „Не виждам как биха позволили да възникне подобен риск.“

Една от причините британското вътрешно министерство да се изнервя пред идеята да се позволи на Асандж да присъства на изслушванията е, че това „бягство“ може да дойде под формата на неудобна молба за убежище, след като Асандж достигне френска територия. Такава молба би могла да породи значителна степен на отзивчивост, като се имат предвид разкритията, че правителствени служители на САЩ вече са потъпквали поверителността между адвокат и клиент по случая с Асандж, а и активно са обмисляли неговото убийство. Освен това аргумент е и фактът, че британският правен процес включва документирани конфликти на интереси.

Говорител на британското вътрешно министерство отказа да коментира дали Асандж ще бъде допуснат да присъства на изслушванията в ЕСПЧ, подчертавайки, че засега всяка жалба до ЕСПЧ е все още теоретична. Правният екип на Асандж се опита миналата година да обжалва превантивно пред ЕСПЧ, но тогава му беше казано, че първо трябва да бъде изчерпан британският процес на обжалване, както посочи Кевин Гостола, написал книга по случая. Тази последователност тревожи адвокатите на Асандж, казва Гостола.

„Притесненията сред правния екип на Асанж е, че Върховният съд (британският – б.а.) може да издаде окончателно решение за екстрадицията и след това властите директно да го отведат към самолета“, пише Гостола в имейл до Truthout. И добавя: „Той може да се окаже откаран директно към САЩ още преди неговите адвокати да бъдат уведомени за резултата от обжалването и да могат да апелират пред ЕСПЧ.“

Наред с други разкрития, „Уикилийкс” публикува видеозапис, показващ как американски военнослужещи разстрелват от хеликоптер двама журналисти на Ройтерс. Също и документи, описващи изтезания на задържани в американски военни съоръжения в Ирак.

Докато тези разкрития може да изглеждат донякъде исторически на сегашния етап, има и други публикации на „Уикилийкс” със съществено значение спрямо актуалните новини. Това лято ни донесе седемте най-горещи дни, регистрирани в рамките на месец, който може да остане като най-горещият в записаната история. На този фон виждаме публикации на „Уикилийкс” от 2016 г. сочат, как през 2008 г. САЩ са оказали натиск върху Германия да се откаже от искането си за „средносрочно намаляване на въглеродния диоксид от 25 до 45 процента“ – ход, който почти сигурно е оказал влияние върху настоящата извънредна климатична ситуация.

Докато Асанж често е описван от колегите си като човек, с когото е трудно да се разбереш и е все по-склонен към хаотично поведение, неговият случай може да създаде значителен и опасен прецедент, ако екстрадицията му бъде разрешена. Темата предизвиква спорове между застъпници на свободата на словото от целия политически спектър.

Най-голямото притеснение е, че ако вратата за наказателно преследване на журналисти заради работа със секретна, но важна за гражданите информация бъде отворена от този случай, тя никога няма да бъде затворена. И в бъдеще правителствата няма да се колебаят да преследват репортери дори на издания от ранга на „Ню Йорк Таймс”, ако публикуват неудобни истории.

Също така тревожещ е опитът да се наложи като универсална юрисдикцията на САЩ – и това тревожи както поддръжниците на Асанж, така и негови критици.

„Ефектът от това САЩ, Китай или която и да е друга страна да претендира за универсална юрисдикция за съдебни преследвания, означава, че разследващата журналистика – особено усилията за разкриване на престъпления и злоупотреби с власт, извършени от военни или служби за сигурност – е застрашена“, казва Гостола. Той отбелязва още, че други национални правителства биха могли да видят екстрадирането на Асандж като „зелена светлина“, за да продължат своите собствени драконовски ограничения върху свободата на словото в името на националната сигурност.

Гласовете на САЩ, критикуващи Асанж точно по темата за националната сигурност, твърдят, че тайни източници и агенти, работещи за американците във враждебна територия, са били поставени в опасност зради публикуването на изтеклата в „Уикилийкс” информация. Обаче помолен да назове име на един човек, убит или ранен заради тези публикации, говорител на Държавния департамент отказа коментар, препращайки Truthout към говорител на Министерството на правосъдието. На свой ред говорителят на Министерството на правосъдието отказа да коментира въпроса.

Ако британските съюзници на САЩ се опитат да предотвратят обжалване в ЕСПЧ, като изпратят Асандж незабавно в Съединените щати след британско решение, това няма да е първият път, когато се прави опит да се осуети стигането на това дело до съда в Страсбург. Според репортаж на италианското издание „Ил Фато Куотидиано”, позоваващ се на данни, получени чрез Закона за свобода на информацията (FOIA), шведски и британски служители са се опитали да предотвратят теоретично обжалване в ЕСПЧ по време на шведското разследване за хипотетично сексуално посегателство от страна на Асандж, което по-късно беше закрито. (По онова време Асанж предложи да свидетелства чрез видеовръзка, но не и да посети Швеция, тъй като неговият правен екип смяташе, че шведското разследване е хитрост за улесняване на екстрадирането в САЩ – подозрение, потвърдено от доклада на италианския FOIA.)

Говорител на британското вътрешно министерство каза пред Truthout, че този случай „не е за свобода на изразяване или свободна преса, които Обединеното кралство недвусмислено подкрепя“. Но Гостола опонира, че това просто не е вярно – според него Обединеното кралство „не подкрепя недвусмислено свободата на изразяване или свободната преса“.

„Във време, когато хората в Обединеното кралство страдат от рекордните горещини, причинени от изменението на климата, правителството на Обединеното кралство насочи срещу протестиращите заради екополитиката новия Закон за обществения ред от 2023 г. Този законопроект беше подобаващо осъден от Върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, който осъди силно обезпокоителното законодателство“, припомня Гостола. И цитира индекса за цензура, който оценява свободата на информацията и активизма в Обединеното кралство. Според този индекс страната е изпаднала в третото ниво в световен мащаб през 2023 г. „Много от… групите, които оказват натиск върху правителството на Обединеното кралство да промени [законопроекта за националната сигурност], за да намали въздействието му върху журналистите, са същите групи, които твърдят, че делото за екстрадиция срещу Джулиан Асандж е абсолютно свързано със свободата на изразяване“, пише Гостола. Според него „правителството на Обединеното кралство не може да седи и на двата стола.“

 

Гласът на журналистите