Още детайли около Пабло Гонсалес, който от 1,5 г. е в полски затвор без доказателства за обвинението

  • 04.09.2023
  • baricada.org/publico.es
  • Начо Кайе
Пабло Гонсалес. Снимка: "Публико"

Испанският репортер, който има и руско гражданство, е обвинен от службите в Полша за шпионаж в полза на Русия, но не са предоставени никакви официални доказателства. Изданието „Публико” разказва за публикация в руска опозиционна медия, според която в дигиталните устройства на журналиста била събрана информация за Жана Немцова, дъщерята на убития през 2015 г. Борис Немцов. Но дори и да е така, това не може да мине за шпиониране на полски тайни.

Преди година и половина, на 28 февруари 2022 г., агенти на ABW (полската Агенция за вътрешна сигурност) нахлуват в хотелска стая в град Пшемисл край границата с Украйна. В стаята е испанският репортер Пабло Гонсалес, който отразява за няколко испански медии миграционната криза, причинена от руската инвазия в съседната страна.

Така започва публикацията си в испанското издание "Публико" авторът Начо Кайе. Статията му е преведена на български и публикувана в baricada.org.

Журналистът Пабло Гонсалес не за първи път се сблъсква с тайните служби на чужда държава. Седмици по-рано, когато той прави репортаж от Украйна (от Донбас – б. пр.), СБУ (Службата за сигурност на Украйна) го задържа, копира данните от мобилния му телефон и го задължава да се яви в столицата Киев, за да обясни с какво се занимава и защо се намира в района. Той се явява, разпитват го и в края на разпита украинските власти приканват репортера да напусне страната до 72 часа.

Този епизод в Украйна се разиграва в началото на февруари 2022 г. Няколко часа по-късно други тайни служби, испанските – CNI (Национален разузнавателен център – б. пр.), посещават по домовете им и стряскат някои роднини и приятели на журналиста в Страната на баските (Еускади) и Каталуня (събирайки лична информация за него – б. пр.). След като научава и това, Пабло Гонсалес решава да напусне Киев и да отлети за Испания, за да разбере какво се случва.

Той се оказва в Полша, след като на 24 февруари 2022 г. започва руската инвазия в Украйна (за да отразява бежанския поток през границата . б. пр.). Нахлулите в хотела му полски агенти го арестуват на 28 февруари.

В Испания новината гръмва на следващата сутрин чрез туит от адвоката му Гонсало Бойе, който пише в социалната мрежа, че „Пабло Гонсалес е арестуван в Полша за това, че си върши работата“. Журналистът почти не познава адвоката. Наел го е съвсем скоро преди това по препоръка на някои познати, след като CNI посещава и разпитва за Пабло семейството и приятелите му. Бойе е работил с други журналисти и е свикнал да се занимава с международни случаи. По онова време той е добре известен с работата си за бившите премиери на Каталуня Ким Тора и Карлес Пучдемон, а също и с това, че е поел делата на депутата Алберто Родригес и на Клара Понсати и Тони Комин (до 2019 г. депутати в местния каталунски парламент – б. пр.).

Какво се случва през първите часове след ареста на Пабло Гонсалес, е мистерия. Потвърждението за ареста му и обвиненията срещу него пристигат на 3 март 2022 г. Полските власти го обвиняват в шпионаж в полза на Русия. Но много въпроси възникват относно първите три дни. Явявал ли се е журналистът пред съдебната власт (в Полша – б. пр.) без адвокат? Имало ли е претърсвания на мястото, където репортерът е бил отседнал, без присъствието на адвокат, който да съветва Гонсалес и да следи за правата му? И до днес нищо не се знае за всичко това. Известно е, че в продължение на няколко седмици журналистът е бил без правна помощ.

Първоначално испанското посолство във Варшава чрез консула Едуардо Мерино де Мена предлага на затворника списък с обществени защитници, тъй като Бойе не може да работи в Полша. Испанският адвокат е на друго мнение и изпраща европейския си сертификат на полските власти заедно още преведени документи и различни книжа, необходими за работа по случая. Никакъв ефект. Служебните защитници също се оказват безполезни, защото отново и отново отказват да се ангажират с това дело.

Изправени пред тази ситуация, близките на журналиста решават да наемат полски адвокат и през април 2022 г. Бартош Рогала поема защитата на Пабло Гонсалес. Случаят не е лесен за полски адвокат. Властите в Полша публично твърдят, че журналистът е руски шпионин, който работи за ГРУ (Главното управление на военното разузнаване в Русия), тоест руското разузнаване.

Всъщност, тези обвинения са оповестени публично един-единствен път през цялата тази година и половина и именно тогава са споменати също единствените доказателства срещу журналиста. Станислав Жарин, говорител на координиращия полските тайни служби министър, обявява, че Пабло Гонзалес е задържан с „два паспорта и две разплащателни карти от руски банки за две различни самоличности“ и че е извършвал „шпионска дейност във Варшава, Пшемисл, Медика и други градове на Република Полша, както и в Украйна и други страни“. Нищо друго.

При така поднесеното съобщение у широката публика, която не познава личния живот на репортера, бързо изниква въпросът защо той има два паспорта? Обяснението е, че Пабло Гонсалес има испанско гражданство, но е запазил и руския си паспорт, тъй като журналистът е роден в Москва през 1982 г. под името Павел Алексевич Рубцов. Когато той е на девет години, родителите му се развеждат. Майка му, която е дъщеря на едно от така наречените „деца на войната“ – децата на републиканци, изпратени в СССР по време на Гражданската война в Испания – решава да се премести с децата си в Испания. Първо се установяват в Страната на баските, но скоро след това се прехвърлят в Каталуня. Майката на журналиста решава да смени неговото име с испанската му версия и да замести фамилията на баща му с тази на дядо му по майчина линия. Така в Испания бъдещият репортер е регистриран като Пабло Гонсалес Ягуе.

Това е обяснението защо Пабло Гонсалес, подобно на много други испанци от руски или някакъв друг чуждестранен произход, разполага с два паспорта и пътува с тях.

Повдигайки обвинения срещу журналиста за шпионаж, Полша също така обявява, че той ползва два псевдонима: Павел Рубцов и Алексей Рубцов. Всъщност, без никакво съмнение, първото е рожденното му руско име. Що се отнася до второто, то е пряко свързано с баща му, който се казва именно Алексей Рубцов. Възможно е името да се появява въз основа на това, че Пабло Гонсалес може да ползва банкова карта, издадена на името на бащата. Това би съответствало и на другото, казано пред медиите от говорителя на координиращия полските тайни служби министър, а именно – че репортерът е бил задържан с „две платежни карти от руски банки за две различни самоличности”. Досега, 18 месеца по-късно, полските власти все още не са дли по-ясни уточнения по този въпрос.

Това, което те направиха една година след ареста на репортера, е да поискат от съответните испански органи информация за испанското гражданство на Пабло Гонсалес. Искането е отправено независимо, че от началото на делото представител на испанското посолство във Варшава посещава репортера в затвора, а испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес, по собствените му думи, се интересува от случая в комуникация с полския си колега.

Действията на политическо ниво относно положението на журналиста са извършвани по изключително дискретен начин. Инсинуациите на министър Албарес преминаха от твърдения, че имало аспекти на случая, които самият Гонсалес не искал да се разгласяват – нещо, което министърът заяви, без да е говорил с репортера, до уверяване, че обвиненията срещу него са много сериозни. Едновременно с това министърът твърди, че не знае нищо повече за случая, отколкото е публично известно.

През май 2023 г., малко повече от година след ареста на Пабло Гонсалес, в руска опозиционна медия излиза публикация, според която полските власти са открили документи, способни да докажат, че журналистът е агент на руското разузнаване. Става въпрос за материали, събрани в електронните устройства на журналиста, но не се уточнява кой е поръчал да се събират и на кого са изпратени, ако въобще са били изпращани. Въпросната руска медия пише, че Полша е успяла да „анализира дигиталните устройства на испанския „журналист““ и че в тях са открили материали за Жана Немцова, дъщеря на руския опозиционер Борис Немцов, убит в Москва през 2015 г., и за хора от кръга около фондацията с неговото име, създадена от дъщерята.

Адвокатът на репортера отрече тогава да е имал достъп до тази информация като част от защитата на клиента си. Въпреки въпросната статия е важно да се отбележи, че публикацията не може да служи за потвърждаване на обвинението в шпионаж, поддържано от Полша срещу Пабло Гонсалес. Както „Публико” вече е съобщавал,  журналистът е обвинен в шпионаж по член 130.1 от полския Наказателен кодекс. Този член изрично гласи: „Всеки, който участва в чуждестранна разузнавателна дейност срещу Република Полша, ще бъде наказан с лишаване от свобода от една година до 10 години“. От този текст на НК става ясно, че престъплението, за което е задържан испанският журналист в затвора в Радом, се отнася за „чуждестранна разузнавателна дейност срещу Република Полша“. Следователно споменатите в руската медия материали не могат да се свържат с  това обвинение в шпионаж, тъй като според правни източници събирането на информация за руски граждани или граждани от друга националност, която не е полска, не би съответствало на престъплението, в което е обвинен журналистът.

Освен това хората, за които се твърди, че Пабло Гонсалес е бил в контакт по онова време, не са високопоставени служители на полската държава или нейните институции, а руски студенти и опозиционни активисти, както посочва медията, разпространила обвиненията.

През годината и половина, откакто Пабло Гонсалес е в полски затвор, се появяват много спекулации, извършени са много проучвания на личния му живот, направени са всякакви инсинуации, дори от правителството на Испания. През тези 18 месеца обаче все още не са предоставени доказателства, които да обяснят защо Полша е удължила временното задържане на журналиста вече шест пъти.

Испанският клон на „Репортери без граници” обръща внимание, че „Пабло Гонсалес се намира в затвора от 18 месеца, без полските власти да са обосновали сериозните обвинения срещу него“. Подчертава се, че „е колкото недопустимо, толкова и ненормално за журналист от държава-членка на ЕС да прекара година и половина в подобна ситуация в друга държава от Общността“.

Представяме ви