СЕМ решава дали да прегласува конкурса за шеф на БНТ

  • 08.06.2023
  • СБЖ/СЕМ
  • Майя Любомирска
Снимка: Архив

На своето редовно заседание днес Съветът за електронни медии(СЕМ) ще реши дали да прегласува конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ). Това става ясно от публикувания на сайта на СЕМ дневен ред на заседанието, на което точка 1 е Доклад за Решение от 30.05.2023 г., постановено от Административен съд – София област по адм. дело № 696/2022 г.

Става въпрос за решението на Административния съд – София област(АССО), който обяви приключилия миналогодишен конкурс за шеф на БНТ, в който не бе избран победител за незаконосъобразен. Както вече писа сайтът на СБЖ, има два възможни варианта за решение. Първият е регулаторът да се съобрази с решението на АССО и да го изпълни. Вторият вариант дава възможност решението на съда да бъде обжалвано в 14 дневен срок, който изтича на 13 юни т.г. Явно това налага и обсъждането на казуса да бъде първа точка от дневния ред на заседанието на СЕМ.

Важно е да припомним, че с решението си съдът постановява СЕМ да гласува отново кандидатурите на всички допуснати претенденти, които бяха осем на брой. АССО указва всеки член на медийния регулатор да гласува със „за“ или „против”, а постановеното решение на СЕМ бъде мотивирано.

По време на конкурса през 2022 г. част от членовете на СЕМ гласуваха и с "въздържал се", в резултат на което нито един от кандидатите за директорския стол в БНТ не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ. В резултат действащият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков остана на поста и след изтичането на тригодишния му мандат.

С решението си АССО, като първа съдебна инстанция уважи жалбата на Ирина Величкова, която участва в конкурса за нов началник на БНТ. След като в края на юни м.г. СЕМ не излъчи победител, бившият юрисконсулт на телевизията обжалва с аргумент, че липсва решение за прекратяване на процедурата, поради което тя става незаконосъбразна, тъй като не отговаря на изискването на установена форма, постановена е при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и т.н. По време на процеса от СЕМ твърдяха, че изрично решение за прекратяването на конкурса не е необходимо, тъй като това става автоматично при липсата на избран нов директор, което не се случи след три вота на три поредни заседания.

Освен Емил Кошлуков и Ирина Величкова, в миналогодишния конкурс на СЕМ участваха още спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова. Нито един от тях обаче не получи поне три гласа от петимата членове на съвета, в резултат на което Кошлуков продължи да управлява обществената медия. Делото на Величкова започна на 1 септември 2022 г., а след множество отлагания през март т.г. АССО обяви, че предстои произнасяне по казуса.   

 

България